Nemport'ta ilk boşaltma yapıldı

İzmir Limanı'na alternatif olarak görülen Aliağa ilçesinde faaliyete başlayan Nemport Limanı ilk boşaltmasını yaptı  Aliağa’da faaliyetlerine başlayan Nemport Liman işletmesi'nde ilk yük boşaltma sebebi ile tören düzenlendi.

Törende konuşan İşletme Müdürü Rasim Şinel Nemport konteyner limanın hizmet vermeye başlaması ile başta Egeli ihracatçılar olmak üzere Ege Bölgesi ekonomisinde rahatlama olacağını, 100 işçi ile hizmete giren limanın 500 kişilik bir istihdama kadar ulaşacağını söyledi.

Nemport'un İzmir Limanı'na alternatif gibi gözükse de limanının problemlerini hafifletecek rehber bir liman olacağını kaydeden Şinel, şunları konuştu: "Liman, gemi yanaşma yeri olarak 820 metre uzunluğunda olup, 40 metre genişliğinde kazıklar üzerine inşa edilmiştir. 4 adet yanaşma rıhtımı bulunmaktadır. Kıyı ile bağlantısı 260 metre uzunluğunda 15 metre genişliğinde kazıklı yol ile sağlanmıştır. Limanın su derinliği başta -22 metre sonunda ise -12 metredir. Limana gelebilecek postpanamaks tipi gemiler rahatlıkla yanaşabilme özelliğine sahiptir. Rıhtım operasyonları için iki adet modern, otomatik kontrollü, 105 ton kaldırma kapasiteli ve postpanamaks konteyner gemilerinin 17. sırasından konteyner alabilen vinçler hizmete hazırdır. Toplam istifleme kapasitesi yaklaşık 2500 TEU olup bu sahalara ilave ihraç konteyner ihraç sahası 45.000 metrekare toplam istifleme kapasitesi yaklaşık 5600 TEU dur.

'Yatırımlar 100 milyon doları bulacak'

140.000 metrekare sahanın alt yapısı, iskele ve bağlantı yolları, üst yapı inşaatı, rıhtım ve saha ekipmanları için 70 milyon ABD Doları yatırım maliyeti oluşmuş ve 2.5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. 1.5 sene içinde yeni yapılacak ekipman yatırımları ile birlikte toplam yatırım maliyeti 100 milyon ABD doları olacaktır.Amacımız, gemilerin limanda kalış sürelerini kısaltmak, sanayicinin malını menşeine çabuk ve hasarsız ulaşmasını sağlayarak müşteri memnuniyetini ön plana çıkarmaktır."

Konuşmaların ardından ilk boşaltma işlemi yapıldı.

Editör: TE Bilişim