Dünya dış ticaretinin yaklaşık %80’i deniz yolu ile yapılırken, Ülkemizde ise bu oran yaklaşık %90’dır.

Ekonomik kriz öncesi yıllık 250 milyon ton yük ve 5 milyon TEU konteyner trafiğine ulaşan Ülkemizde  toplam yük ve konteyner trafiğinin yaklaşık %19’u Ege limanlarından yapılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda 900.000 TEU konteyner hareketi TCDD İzmir limanından 50 milyon ton dökme ve karışık yük ise Ege kıyısında bulunan çeşitli limanlardan yapıldı.

Dün hizmete açılan Nenmport Limanı'nın İşletme Müdürü Rasim Şinel; DenizHaber'e limanla ilgili açıklamarda bulundu.

Rasim Şinel: "İzmir Limanı'nın problemlerini hafifleteceğiz"

"Görüldüğü gibi genel yüklerde çeşitli limanlar kullanılmakta ve ihtiyaca göre kapasite arz edilmekle birlikte konteyner trafiğine cevap verebilecek  İzmir limanından başka altarnatif liman yok. İzmir körfezinin fiziksel olarak su derinliğinin az olması,limanın özelleştirme kapsamına alınması ve, özelleştirme yasalarının uzun bir süreç alması dolayısı ile TCDD İzmir limanı kullananları olumsuz yönde etkilemiş ve etkilemeye de devam etmektedir. Konuyu bilen Hükümetimiz Çandarlı limanı altarnatif projesini hazırlamış olmasına  rağmen bu proje de uzun süreç alacağı aşikardır."diyen Rasim Şinel; Nemport Konteyner ve dökme yük Liman İşletmesinin daha şimdiden İzmir limanına alternatif gibi gözükse de, İzmir limanının problemlerini hafifletecek  rehber bir liman olacağını belirtti. Şinel, şöyle devam etti:

"Konteyner terminalinde birinci öncelik olarak;  Nemport  limanı çevre şartların dan (demir tozu, çimento tozu, gübre tozu, maden tozu vs.)  etkilenmeyecek temiz bir çevre seçilmiştir.Liman fiziksel olarak  gemi yanaşma yeri olarak 820 metre uzunlugunda olup, 40 metre genişliginde kazıklar üzerine inşa edilmiştir. 4 adet yanaşma rıhtımı bulunmaktadır.Kıyı ile bağlantısı 260 metre uzunluğunda 15 m genişliğinde kazıklı yol ile sağlanmıştır. Limanın su derinliği başta  -22 metre sonunda ise -12 metredir. Limana gelebilecek postpanamax tipi gemiler rahatlıkla yanaşabilir. Rıhtımlar M tipi ithal modern usturmaça  ve Quıck release diye adlandırılan otomatik açabilen kancalar,yangın söndürme, modern aydınlatma ve viçler için elektrik donanımı ve trafo ile techiz edilmiştir. Rıhtım operasyonları için iki adet; en modern, otomatik kontrollu,105 ton kaldırma kapasiteli ve postpanamax  konteyner gemilerinin 17.sırasından konteyner alabilen vinçler hizmete hazırdır. Vinçlerin her biri otomatik spreader le donatıldıgından aynı anda iki adet dolu 20’ feetlik konteyneri gemiye yüklemek de veya gemiden boşaltmaktadır. İki adet vincin saatlik yükleme boşaltma kapasitesi minimum 80 TEU dur.Liman  sahasında konteynerleri istiflemek için 5 adet lastik tekerlekli sınıfının en kalitelisi 4 adedi dolu konteyner için 45 ton kapasiteli  reacstacker bir adedi ise boş konteynerler için olmak üzere toplam 5 adet REACHSTACER istif makinası ile sahadan rıhtıma veya tersi hareket için 8 adet 60 ton taşıma kapasitesine sahip terminal çekici trayler sistemi hizmete hazırdır. Bu araçlar 6 adet konteyneri üst üste istiflemekde ve bir tarafdan 3.sıra 6.katdaki konteyneri alabilmektedir. Bu ekipmanlar 1 ve 2 nolu sahalarda kullanılacak olup bu sahaların toplam istifleme kapasitesi yaklaşık 2500 TEU  olup bu sahalara ilave ihrac konteyner ihraç sahası 45.000 metrekare  toplam istifleme kapasitesi  yaklaşık 5600 TEU dur.bu sahada lastik tekerlekli saha gantry vinçler kullanılacaktır. Bu gantry vinçler yedi sıra yan yana ayakları arasına ve 6 sıra üst üste istif yapabilme kabiliyetine haizdir. Sahada bunlara ilave olarak 3500 metrekare kapalı genel antrepo,120 adet refeer (soğutucu) konteyner istif alanı, tehlikeli eşya taşıyan konteynerlerin istif sahası, 2 adet kantar,sintine ve evsel atık toplama ve arıtma üniteleri faal vaziyet de liman kullanıcılarının hizmetine sunulacaktır. Yukarıdak rakamları göz önüne alırsak 140.000 metrekare sahanın alt yapısı,iskele ve bagalantı yolları,üst yapı inşaatı,rıhtım ve saha ekıpmanları için 70 milyon ABD doları yatırım maliyeti  oluşmuş ve 2.5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. 1.5 sene  içinde yeni yapılacak ekipman yatırımları ile birlikte toplam yatırım maliyeti 100 milyon ABD doları olacaktır. Nemport Limanındaki tüm hizmetler bilgisayar ortamında profosyonel kadrolar yönetiminde gerçekleşecektir."

"Müşteri Memnuniyeti Ön Planda Olacak"

"Amacımız, Gemilerin limanda kalış sürelerini kısaltmak , sanayicinin malını  menşeine çabuk ve hasarsız ulaşmasını sağlayarak müşteri memnuniyetini ön plana çıkarmaktır." diyen Nemport Liman İşletme Müdürü Rasim Şinel; Nemport konteyner limanı yatırımı tamamlandığını,  1  Ekim 2009 tarihinden itibaren  tesislerin hizmete açılmış olması nedeni ile sektör temsilcileri sıkıntı yaşamayacakları gibi, medyanın da  artık konteyner limanı ile  ilgili sıkıntı haberleri vermeyeceğini vurguladı. 

Şinel; "Emin olabilirsinizki ; Ekim 2009 tarihinden sonra medya artık  Ege Bölgesinde ilk özel konteyner terminali olan NEMPORT LİMAN İŞLETMESİ’nde sunulacak hizmetin kalitesinden bahsedecektir. " dedi.

Editör: TE Bilişim