Nemport Limanı, ihtisas gümrük bürolarının açılmaması nedeniyle önemli sıkıntı yaşamaya başladı.


İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilirken yaşanan bekleme sürecindeki sıkıntıları aşmak ve Aliağa Bölgesi'ndeki firmalara hizmet vermek amacıyla geçen ekim ayında açılan Nemport Limanı, ihtisas gümrük bürolarının açılmaması nedeniyle önemli sıkıntı yaşamaya başladı.            

Akdeniz Kimya'nın sahipleri Heris ailesi tarafından, yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla kurulan Nemport, yüklenen konteyner miktarını artırarak kurulduğu günden bu yana toplam 52 bin 243 TEU'luk toplam hareket gerçekleştirdi. Ancak Nemport'ta özel ihtisas gümrükleri olmadığı için, gelen ithal malların büyük bölümünün yeniden tırlarla İzmir Limanı'na gönderilmesi büyük zorluk yaratıyor.


Sadece gıdada var
Deniz yoluyla getirdikleri malları, uluslararası taşıma yetkisi olan C karneli tırlarla taşımak zorunda kalan ithalatçılar isyan ederken, Aliağa'dan gelen tırlar, Alsancak Limanı çevresinde de tıkanıklık yaratıyor. Nemport Genel Müdür Yardımcısı Cenk Heris, kendilerine ihtisas gümrük bürolarının Aliağa'da kısa sürede kurulacağını söylendiğini belirtti. Heris, gıda ihtisas gümrüğünün kurulduğunu, tekstil, cam, mobilya, makina ve kimyaya yönelik ihtisas gümrüklerinde ise çalışma yapılmadığını vurguladı.


Heris, şöyle dedi:
"Yaklaşık 9 yılda, 900 imza toplayarak Nemport'u kurduk. Bize kısa sürede ihtisas bürolarının kurulacağı söylendiği için 100 milyon dolarlık yatırım yaptık. Sadece gıdada sonuç aldık ancak elleçlenen yük içerisinde gıdanın payı az. Ancak diğer ürün gruplarına yönelik herhangi bir çalışma yapılmıyor. Bölgede ağırlıklı olarak ihracat gerçekleştirsek de ithalatta yaşanan sorunlar acentaları doğrudan ilgilendiriyor."


Bütün: Yoğunluk artsın
Alsancak Limanı özelleştirme sürecinde yatırım yapılamaması nedeniyle sıkıntılı günler yaşarken, sunduğu hizmet sayesinde Mearsk, MSC, Turkon gibi önemli hatlar Nemport'u kullanmaya başladı. Fakat ithalatçıların şikayetleri nedeniyle deniz nakliye acentalarının yeniden Alsancak Limanı'na yönelme olasılığı Nemport yetkililerini düşündürüyor.
Nemport'ta gümrük ihtisas bürosu kurulması konusunda İzmir Gümrükler Baş Müdürü Nazım Bütün ise genel müdürlüğün konuya sıcak baktığını ancak söz konusu limanda yoğunluk artarsa talep edilen özel ihtisas gümrüklerinin açılabileceğini belirtti. Gerekli altyapıya sahip olduklarını, genel müdürlükten yetkilendirme beklediklerini kaydeden Bütün, söz konusu çalışmaların kolay olmadığını, zaman gerektirdiğini vurguladı. Nemport Genel Müdür Yardımcısı Cenk Heris, ihtisas gümrükleri olmadığı için daha fazla gelişemediklerini, durumun bu haliyle bir kısırdöngüye dönüşme noktasına geldiğinin altını çizdi.

 

 

Editör: TE Bilişim