Ortadoğu'da yaşanan siyasi gerginlikler nedeniyle Suriye üzerinden transit taşıma yapamayan nakliyeciye çözüm denizden geldi. Suriye ile krizin başladığı günden itibaren TIR'lar Suriye'yi bypass ederek deniz yoluyla Mısır ve Suudi Arabistan'a ulaştı. Sadece Limakport, İskenderun Limanı'ndan üç ayda 5 binin üzerinde TIR ihracat seferine çıktı. 2012'nin başında İskenderun Limanı'nın işletmesini alarak limanı yenileyen Limak, üç ay önce Sisa Denizcilik işletmesinde ROPAX seferlerine başladı. Dün Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla İskenderun Limanı'nda düzenlenen toplantıda haftada iki seferle Ortadoğu'ya ulaşan ROPAX gemilerinin ihracatçılara yarattığı katma değere dikkat çekildi.

'İHRACATÇIYA DESTEK OLUYORUZ'
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Türk ihracatçısının önünü kesen, risklerle dolu bu dönemde onlara destek olduğumuz için mutluyuz. Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası'ndaki ülkelere ihracatın devam edebilmesi için çok önemli bir gelişme. Sadece Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illerden değil, Türkiye'nin her yerinden bu bölgelere ulaşacak araçlar için de bir alternatif oluşturacak" şeklinde konuştu.

150 MİLYON DOLAR YATIRDI
İskenderun Limanı işletme haklarını 36 yıllığına 372 milyon dolarlık teklifle devralan Limak, 11 ayda kapasite artırım, deniz derinleştirme ve ekipmana toplam 150 milyon dolar yatırdı. Özdemir, tüm yenileme yatırımları tamamlandığında 500 milyon dolar yatırıma ulaşacaklarını kaydetti. Tüm yatırımlarla liman, 550 metre uzunluğunda rıhtım, 15.5 metre su derinliği, 200 bin metrekarelik istifleme sahası hazır hale geldi.

ÇANDARLI LİMANI'NA TALİP
Özdemir, limancılık alanında yatırımlarının devam edeceğini söyleyerek inşaatını üstlendikleri Çandarlı Limanı özelleştirme ihalesine de talip olacaklarını açıkladı. Özdemir, 700 milyon dolar bütçeyle yapılacak Amanos Tünelleri projesine de talip olmayı planladıklarını söyledi.
Editör: TE Bilişim