Asyaport Limanı, ilk gemisini ağırladı  

Tekirdağ'daki Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ilk 10 limanından biri olan Asyaport Limanı'na ilk gemi yanaştı.

North-West Contient (NWC) hattında hizmet veren MSC TOKYO konteyner gemisi, Barbaros Mahallesi'nde 300 bin metrekarelik alanda kurulu olan ve tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2,5 milyon konteyner hareketine ulaşması beklenen Asyaport Limanı'na geldi.

Burada ilk ithalat yükünü indirecek ve ilk ihracat yükünü alacak olan 275 metre uzunluğundaki MSC TOKYO gemisi, daha sonra Aliağa, Sines ve Le Havre limanlarına devam edecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, ilk geminin Asyaport Limanı'na gelmesi dolayısıyla düzenlenen etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir transit liman ülkesi olduğunu söyledi.

Foto: Müsteşar Özkan Poyraz, MSC Tokyo adlı geminin kaptan köşküne de çıkarak bilgi aldı (Sol Başta)

Türkiye'de yılda yaklaşık 9 milyon konteyner hareketi yaşandığını belirten Özkan, "Uzak Doğu'dan gelen büyük konteyner gemileri özellikle Marmara ve Ege limanlarımıza geldikten sonra bu gemilerden aktarılan yükler daha küçük gemilerle Akdeniz'e, Avrupa'ya ve hatta İzmir üzerinden demir yoluyla Kazakistan'a kadar uzanan bir taşımanın içerisine giriyorlar" dedi. Özkan, Asyaport Limanı'nın Türkiye için çok önemli bir aktarma limanı terminali konumunda olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Asyaport, yılda 2,5 milyon konteyner hareketine sahip bir liman ve dünyanın ikinci büyük konteyner şirketi olan MSC'nin Türkiye'de bu konumu seçmiş olması da özellikle 'konteyner network' dediğimiz ağın içerisinde çok önemli bir fonksiyona sahip oluyor. Bugün yanaşan gemi de 10 binin üstünde konteyner taşıyarak bu limanı ziyaret etmiş durumda. Yükler kara yoluyla hatta demir yoluyla da aktarılarak ülkenin çeşitli alanlarına, Karadeniz'e de gemilerle götürülmüş olacak."

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu da Asyaport Limanı'nın Tekirdağ'ın gözbebeği olduğunu ifade ederek, "Öncelikle burası ilimize doğrudan kazandırdığı gelirler dışında isitihdama olan katkısı açısından Tekirdağ için çok önem arz ediyor" şeklinde konuştu. Asyaport'un hem ticarete hem istihdama katkı sağlayacağını aktaran Salihoğlu, şunları kaydetti: "Ulaşımın rahatlaması bakımından Türkiye için çok önemli bir hadise. Demiryolu ağı buraya kadar ulaştı. Buradan gelen yük demiryoluyla Türkiye'nin her tarafına ulaştırılacak. Tabii ki ilimizde başka limanlar da var. İlimizde 9 liman var, onların çok çok üstünde önemli bir kapasiteye sahip olan bir liman Asyaport, başarılı bir çalışma sonucu ortaya çıktı. Asyaport Limanı için Malkara yoluna doğrudan bağlanacak 6,5 kilometre uzunluğunda yol karayolları tarafından ihale edildi. Yıl sonuna doğru büyük ihtimalle tamamlanacak. O yol tamamlandığı takdirde ulaşımı daha kolay hale getirecek. İstihdam bakımından, ulaşım bakımından, ilimizin ticari kapasitesinin artması bakımından çok büyük katkıları olacak. Umut ediyorum bu limanın doğurduğu iş ve istihdam sayesinde ilimizde yeni yeni iş alanları da açılacak."

Etkinliğe, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, çok sayıda iş adamı ile davetliler katıldı.

Editör: TE Bilişim