Mısır liman yapacak Türk arıyor 

Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Mansfield, Mısır’ın öncelikli yatırım olarak dokuz liman için düğmeye bastığını söyledi. Mansfiled “Bu projeler önce Türk işadamlarına duyuruldu” dedi


Gelişmiş ülkeler, krizin etkilerini nasıl yeneceğine kafa yorarken, gelişmekte olan ülkeler yatırım fırsatlarını konuşuyor. Mısır, limanlarını yenilemek ve inşa etmek için Türk işadamlarını yatırıma çağırdı. Dünya Bankası’nın 2007’de yabancı yatırımcıya iş yapma kolaylığı sağlaması açısından en fazla reform yapan ülke seçtiği Mısır’da, iş kurmak için gerekli sermaye 8950 dolardan 180 dolara indirildi.

Gelir Vergisi yüzde 32’den yüzde 20’ye ve Kurumlar Vergisi de yüzde 42’den yüzde 20’ye düşürüldü. Ayrıca, nitelikli sanayi bölgeleri sayesinde Türk yatırımcılar, ABD’ye gümrüksüz ve kotasız ihracat yapabiliyor. Üretim için gerekli makinelerden ve taşımacılıkta kullanılan araçlardan vergi alınmıyor. Ancak Mısır’da Türk bankasının olmaması büyük dezavantaj. İşadamları para transferlerini New York üzerinden yapıyor. Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Mısır’daki bu projelerin ilk defa Türk işadamlarına duyurulduğunu söyledi. Mansfield, Mısır hükümetinin yeni dönemde limanların yapımına öncelik verme kararı aldığını ve bunun için dokuz liman için yatırımın gündeme alındığını bildirdi. Mansfield’in verdiği bilgilere göre, hükümet yabancı yatırımcılar için bürokrasiyi kolaylaştırdı. Gelir Vergisi yüzde 32’den yüzde 20’ye, Kurumlar Vergisi yüzde 42’den yüzde 20’ye düşürüldü. Serbest bölgelerdeki yatırımların hepsi vergiden muaf. Mısır’da üretilen ürünlerin Amerika’ya gümrüksüz ihracat yapma fırsatı da var. Üretim için gereken makineler ve taşımacılık için kullanılan araçlardan da vergi alınmıyor. Mansfield’ın verdiği bilgilere göre, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Muhammed Raşid Muhammmed, Türk işadamlarının bütün problemlerinin çözülmesi konusunda da garanti vermiş.

İki ülke arasındaki ilişkiler de, bu yılın başından itibaren hızlanıyor. İlk olarak 12-13 ocak tarihlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu’nda ülke tanıtım toplantısı yapılacak. İkinci olarak 19 ocakta Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’nde, limanlarındaki yatırım fırsatları anlatılacak. Bu toplantıdan bir gün sonra da işadamları üç günlük bir program kapsamında Mısır’a çıkarma yapacak.

1 milyar dolarlık yatırım yapıldı

Türk işadamlarının Mısır’daki yatırım miktarının 1 milyar doları bulduğunu söyleyen Mansfield, Türklerin 60 bin kişilik istihdam sağlandığını anlattı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 1.6 milyar doları aştı. Ülkenin önde gelen yatırımcıları kabul edilen Türk yatırımcılar dernek bile kurdu. Ancak Mısır’da herhangi bir Türk bankasının bulunmaması büyük dezavantaj. Bu nedenle işadamları para transferlerini New York üzerinden yapıyor. Yatırım konusunda işadamlarında yerli ortak bulmaları istenmezken, bankalardan teminat mektubu alınması gerek. Turizmde gelişmeye devam ederken Mansfield, oradan buraya sağlık turizminin artırılmasının üzerinde duruyor. Güneş ışınlarının Türkiye’ye göre daha dik geldiği bölgede katarakt ve benzeri hastalıklar nedeniyle İstanbul’a gelip tedavi olunabilir. Bunun yanında diş konusunda da gelip tedavi olabilirler. Fakat bunun için Arapça öğretimi konusundaki eksikliklerin de giderilmesi elzem.

İkili ticaret hızla artıyor

İki ülke arasında Türkiye’nin lehine gelişen dış ticarette geçen yıla göre en çok artış yüzde 34 binle demiryolu taşıtları ve aksamlarında yaşandı. Mansfield, bu durumu altyapı yatırımı hızla artan ülkede demiryoluna verilen öneme bağlıyor. Bir diğer yüksek artış yüzde 1782 ile oyuncak, oyun ve spor malzemeleri ile parçalarında. Sabun hammaddesi yüzde 791 artarken bu ürünü, dokumaya elverişli lifli bitki, eczacılık ürünü, bakır, bakır eşya, gıda kalıntı ve döküntüleri, çinko ve çinko eşya, alüminyum ürünleri, plastik, örme giyim eşyası izliyor.

İskenderiye yeni terminal

Mısır Hükümeti, İskenderiye Limanı’nda kömür taşımacılığı için yeni terminal kuracak ve turistik gemi trafiği için altyapıyı geliştirecek. El Dekliha Limanı genişleyecek. El Adabeya’da elektronik yönetim sistemi kuruluyor ve 200 bin metrekarelik kuru döküm alanı inşa edilecek. Safaga’da yeni manevra alanları ve dalgakıranlar yapılacak. Port Said Limanı’nda ise yeni terminaller, sığınak ve tamir dokları, Ro-Ro terminalleri olacak. Yükleme ve boşaltma için projelendirilen diğer liman ise Damietta. 

Editör: TE Bilişim