Ortadoğu'nun dünyaya açılma noktası olarak öne çıkmasının yanında Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olan Mersin Limanı'nda 2010 yılının Ocak-Temmuz Dönemi'ndeki yük trafiğinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22'lik artış göstererek 14,5 milyon tona ulaştığı bildirildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan; 'Aylık Göstergeler' adlı ekonomik analiz raporunda yer alan ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) verilerine dayandırılan bilgilere göre; limanda 2010 yılının ilk 7 ayında yüklemenin geçen yıla göre yüzde 30 artarak 6 milyon 463 bin 882 tona, boşaltmanın da yüzde 16'lık bir yükselişle 8 milyon 66 bin 851 seviyesine ulaştığı, yaşanan bu artışta da başta ihracat olmak üzere ithalat ve transit yüklerinin etkili olduğu vurgulandı.

Mersin Limanı'ndaki yükleme-boşaltma istatistikleri aylık bazda ele alındığındaysa; yüklemenin geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 3 artarak 936 bin 64 tona, boşaltmanın da yüzde 29 artarak bir milyon 393 bin 365 tona; toplam yük trafiğinin ise yüzde 7 artarak 2 milyon 329 bin 429 tona yükseldiği dile getirildi. Söz konusu dönemde dahili, ithalat ve transit yüklerinde artış olurken, ihracat yüklerinde ise azalış olduğu ifade edildi.

2010 yılının Ocak-Temmuz Dönemi'nden limandan yapılan ihracat artış hızının yükseldiği ve bir önceki 2009 yılına göre yüzde 32 oranında artarak 5 milyon 726 bin 706 ton seviyesine ulaştığına işaret edilen raporda yaşanan bu gelişmede toplam ihracat yükleri içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olduğu vurgulanan; maden, genel kargo ve tahıl ihracatındaki artışın etkisi olduğu yorumu yapıldı. Limandan yapılan ihracattaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde de; Şubat-Mayıs Dönemi'ndeki hızlı yükselişin Haziran ayında yerini azalışa bıraktığı ve bu azalışın hızını kesmiş olsa da Temmuz ayında da devam ettiği belirtildi.

Yılın ilk yedi ayında Mersin Limanı'ndan gerçekleştirilen ithalatın, genel kargo ve kimyevi maddeler ithalatındaki artışın etkisiyle geçen yıla göre yüzde 22 artarak 6 milyon 989 bin 562 ton seviyesinde gerçekleştiği ifade edildi. İthalattaki gelişmeler aylık olarak ele alındığında da; Haziran ayındaki azalışın Temmuz ayında yerini artışa bıraktığı kaydedildi. Temmuz ayında limandan gerçekleştirilen ithalat petrol ürünleri, genel kargo ve kimyevi maddeler yüklerindeki artışın etkisiyle bir önceki aya göre yüzde 44'lük artışla 1,2 milyon ton seviyesinde gerçekleştiğin altı çizildi.

Ocak-Temmuz Dönemi'ni kapsayan 7 aylık süreçte limandaki dahili taşımacılık yük hareketlerinin, petrol ürünleri yüklerinde azalışın da etkisiyle öneki yılın aynı dönemine göre yüzde 10'luk bir düşüş göstererek 789 bin ton olarak kayıtlara geçtiği bilgisi verildi.

Belirtilen dönemde transit taşımacılık yük hacminin, yine 2009 yılına göre 4'lük bir yükselişle bir milyon ton olarak gerçekleştiği, bu artışta da transit taşımacılık içerisinde önemli ağırlığa sahip olan genel kargo, meyveler ve konteynır yüklerinin payı olduğu belirtildi.

Tüm bunların yanında dondurulmuş et yüklerinde azalış olduğuna dikkat çekilen raporda; dahili ve transit taşımacılık yük hareketleri de aylık bazda ele alındı. Buna göre;

Diğer taraftan dondurulmuş et yüklerinde azalış olduğu görülmektedir. Dâhili ve transit taşımacılık yük hareketleri aylık olarak değerlendirildiğinde; dahili ve transit taşımacılıktaki yük hareketleri aylık olarak değerlendirildiğinde; Haziran ayında gerek dahili, gerekse transit taşımacılıktaki azalışın Temmuz ayında yerini artışa bıraktığı yorumu yapıldı.

Söz konusu gelişmede transit taşımacılıkta genel kargo, dondurulmuş et ve konteynır; dahili taşımacılıkta ise petrol ürünlerindeki artış etkili olduğuna işaret edildi. 2010 yılının Ocak-Temmuz Dönemi'nde konteynır adeti bazında (TEU), önceki yıla göre özellikle boşaltma yüklerinin etkisiyle yüzde 32 oranında artış gerçekleştiğinin altı çizilirken, bu dönemde, Mersin Limanı'na operasyon için 2 bin 597 adet gemi uğradığı bunun da geçen yıla göre yüzde 1'lik bir artışı ortaya koyduğu vurgulandı.

Editör: TE Bilişim