Mersin Limanı'nda yük trafiğinde yüzde 10,9 artış oldu 
 
Mersin Limanı'nda, geçen yıl gerçekleştirilen yükleme ve boşaltma işlemlerinde önceki yıla göre yüzde 10,9 oranında artış meydana geldiği bildirildi.   
 
 
Mersin Deniz Ticaret Odası (DTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, yaptığı yazılı açıklamada, 2007'de Mersin Limanı'nda 17 milyon 890 bin 102 ton yük hareketi gerçekleştiğini hatırlattı.Geçen yıl ise 8 milyon 361 bin 14 ton yükleme, 11 milyon 496 bin 408 ton boşaltma olmak üzere 19 milyon 857 bin 422 ton yük elleçlendiğini ifade eden Delibaş, 3 bin 964 geminin operasyon için uğradığı limanda, 2008 yük trafiğinin, bir önceki yıla oranla yüzde 10,9 artış gösterdiğini belirtti.

Limanda yüklenen ve boşaltan yükler içerisinde petrol ürünlerinin ilk sırada yer aldığını vurgulayan Delibaş, şunları kaydetti:

"Özelleştirildikten sonra Mersin Liman İşletmesi (MIP) tarafından işletilen limanda, ekonomik durgunluğun etkileri aralık ayında da etkisini gösterdi. Mersin Limanı, krizi fırsata çevirmek üzere bu riskli süreci değerlendirmek zorunda. Bu nedenle büyük konteyner ana gemilerinin Mersin'e getirilerek aktarma yükü kapasitesinin artırılması gerekiyor. Öte yandan İran, Irak, Bağımsız Devletler Topluluğu ve diğer Asya-Avrupa yüklerinin Mersin Limanı kullanılarak taşınması için yeni projeler ve pazarlama çalışmaları yapılmalı. Ayrıca yakın yol deniz taşımacılığı, deniz otoyolları gibi AB projelerinde Mersin'in yer almasını sağlayacak çalışmalara da ağırlık verilmesi gerekiyor.''

Mersin'in 5 yıl içinde uluslararası lojistik üs olmasının hedeflendiğine işaret eden Delibaş, limanın, bu sürece idari ve teknik anlamda yatırımlara hızla devam edilerek hazırlanması gerektiğini kaydetti. (aa)

 

Editör: TE Bilişim