MERSİN LİMANI'NDA TARİFE KRİZİ

MERSİN Uluslararası Liman İşletmesi'nin (MIP) 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere uygulamaya koyduğu yüzde 50'ye varan artışı öngören yeni liman hizmet tarifesi iş dünyasının tepkisini çekti.

MIP'in, 1 Haziran 2010 tarihinden geçerli olmak üzere uygulamaya koyduğu yeni liman hizmet tarifesi, Mersin Deniz Ticaret Odası'nda (MDTO) düzenlenen değerlendirme toplantısına Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreter Vekili Zübeyde Oğuzcan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Ticaret Borsası (MTB) Meclis Başkanı Hüseyin Arslan, Mersin Lojistik Platformu Başkanı Jozef Atat, Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Baki Şimşek, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Açıkgöz, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ali Doğan ile işadamları katıldı.

MDT Başkanı Lokmanoğlu, limanın TCDD tarafından işletilirken 11 Mayıs 2007'de işletme hakkının 36 yıl süre ile MIP'e devredildiğini hatırlattı. Lokmanoğlu, MIP'in söz konusu imtiyaz sözleşmesi uyarınca, 3 yıl tarifelere zam yapmaması gerektiğini ifade ederek,

"MIP, 3 yıllık sürenin dolmasını fırsat bilerek, yeni liman hizmet tarifelerini 'Ben yaptım, oldu' dayatmasıyla 1 Haziran itibariyle yürürlüğe koymuştur. Tarifelerde yapılacak herhangi bir değişikliğin en az 3 ay önce kullanıcılara duyurulması uluslararası teamül gereğidir. MIP'in, yeni hizmet tarifeleri ve yürürlük tarihi üzerinde, liman kullanıcıları ile hiçbir mutabakat sağlamadan ve TCDD'nin de uyarılarını dikkate almadan yeni liman hizmet tarifelerini yürürlüğe koymuş olması, kullanıcılarını ciddi sıkıntıya düşürmüştür. Dünyada yaşanan ve ülkemizi de derinden etkileyen ekonomik kriz nedeniyle ülkemiz ve bölge limanları fiyat indirimine giderken, MIP'in bu tutumunu anlamak mümkün değildir" diye konuştu.

85 DOLARDAR 120 DOLARA ÇIKTI

MTB Meclis Başkanı Hüseyin Arslan ise geçmişte limanda bir konteynır yükleme işleminin 85 dolara gerçekleştiğini, bu rakamın şimdi 120 dolara çıktığını söyledi. Artışın yüzde 45'lere varan bir orana denk geldiğini kaydeden Arslan, "Dünyanın hiçbir yerinde dolar bazında bu kadar yüksek artışlar yapılamaz. Yine aynı şekilde limanda geçici kabuller 35 dolardan, 45 dolara yükseltildi. Yani gemiye yüklenen her konteynırı bundan öncekine göre biz yüzde 40'ın üzerinde fark ödüyoruz. Bu ithalat ve ihracat anlamında ele alındığında maliyet artışı demektir ki, bu maliyet artışı ilk etapta ithalatçı ve ihracatçının cebinden çıksa da, daha sonra vatandaşın cebinden çıkacaktır" dedi.

Bu arada MIP'ten yapılan açıklamada ise Mersin Limanı'nın özelleştirilmesinden itibaren geçen 3 yıllık sürede, verimlilik ve performansı önemli ölçüde arttırıldığı bildirildi. MIP, açıklamasında TCDD devir sözleşmesine aykırı olan gerek zam, gerek yapılanma alanlarında hiçbir uygulamanın söz konusu olmadığı da vurgulandı.

 

 

Editör: TE Bilişim