Mersin Limanında Elleçleme Rekoru

PSA ve Afken ortaklığında kurulan mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği A.Ş. özelleştirmenin ardından büyük başarılar kaydetmeye devam ediyor. 2007’de yüzde 24’lük bir artış ile 804 bin TEU’luk konteyner hacmine ulaşan Mersin Limanı, yeni bir rekora doğru ilerliyor.

2008 yıl sonunda elleçleme miktarının 850 bin TEU’ya çıkması hedeflenen limanda, yılın ilk 10 ayında gerçekleşen konteyner elleçleme miktarı 733 bin 810 TEU olarak kaydedildi. Mersin Limanında artan bu iş hacminin ana kaynağı olarak, MIP’nin yeni konteynetr servisleri kazanmadaki başarısı gösteriliyor. Bu servislerin arasında Avrupa-Uzakdoğu servisi olan CMA CGM’in Levant Express’i ve MSC’nin Tiger Operasyonu da bulunuyor.

Bu hatlar 2007 eylül ve Ekim aylarında Mersin’e uğramaya başladı. Bu hatların yanında, Arkas Grubu’na ait EMES hattı da Mersin’e haftalık sefer yapan bir Karadeniz Servisi başlattı. Adı geçen yeni servislerin kazanılmasıyla, 2008’in sadece Ocak-temmuz ayları arasındaki transhipment trafiğinin, 2007 yılı içerisinde gerçekleşen tüm hareketlerden daha fazla olduğu belirlendi.
devirden itibaren gelişme projelerine ağırlık veren MIP tarafından, 3 mobil crane, 8 reachstacker ve boş bir konteyner elleçleyicisi limana kazandırılmıştı. Bunlara ilave olarak operasyon hızını artırmak amacıyla 2009’da teslim alınmak üzere 8 RTG siparişi verildi. Ekipman yatırımları dışında; ilava saha yaratma, ambarların kaldırılması, geliştirilmiş kapı giriş-çıkış yöntemleri ve bilgisayar destekli terminal operasyon sistemlerinin uygulanması gibi projelerin çalışmaları ise devam etmektedir.

Devirden itibaren gelişme projelerine ağırlık veren MIP, konteyner sahalarındaki düzenlemelerin büyük ölçüde tamamlanmasıyla birlikte, uzun süredir çalışmaları süren Gümrük global Çıkış Fişi uygulamasının en önemli ve ilk ayağı olan “ Araç Plaka kayıt Uygulaması” na Mersin Limanı D Kapıda 18 Kasım 2008’de başlamıştır.

Mersin Limanı her geçen gün artan elleçleme kapasitesi sayesinde bir dünya limanı olma yolunda hızla ilerliyor. Mevcut elleçleme kapasitesi kısa zamanda konteyner bazında 2 milyon 500 bin TEU’ya sahada stoklama kapasitesi 1 milyon 241 bin TEU’ya, Genel Kargo, Dökme Katı ve Dökme Sıvı Yük elleçleme kapasitesi de 4 milyon 500 bin tona ulaştı. Bu gelişmelerle Mersin Limanı, Türkiye’nin en büyük konteyner limanları arasında üçüncü sıraya yerleşti. Mayıs ayında Loyd’s List tarafından verilen Turkish Shipping Awards’da yılın limanı seçilen Mersin Limanı, Ekim ayında Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından verilen “2007 Yılında İhracata Yönelik En Fazla Konteyner Elleçlemesi Yapılan Liman Ödülü” ne layık görüldü.

Ayrıca bu yıl MTSO tarafından ilk kez verilen “2007 Yılında Lojistik Sektörün’ne En Fazla Katkı Sağlayan Firma” olarak “Kadri Şaman Özel Ödülü” nü de alan Mersin Limanı, bir yılda dört ödül alarak, başarısını tescil etti.

Editör: TE Bilişim