Türkiye’nin en büyük limanlarından olan Mersin Limanı, ihraç edilen yük miktarındaki artış, toplam yük trafiğini yukarı yönlü etkilese de limana uğrayan gemi oranında büyük bir düşüş yaşandı.

Elleçleme rekorları kıran Mersin Limanı’na 2019’un ilk 5 ayında uğrayan gemi sayısında yüzde 16 oranında bir düşüş yaşandı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) yayınladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Mayıs ayı sayısında Mersin Limanı ile ilgili önemli veriler kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda Mersin Limanı’na operasyon için uğrayan gemi sayısının ilk 5 ayda yüzde 16 oranında düşmesi dikkat çekti.

ELLEÇLENEN YÜK TRAFİĞİNDE ARTIŞ

Rapora göre; 2018’in Ocak-Mayıs dönemimde Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen yük trafiğindeki artış, 2019'un aynı döneminde de yaklaşık aynı hızda devam etti. Yıllık bazda yük trafiğinin geçen yıla göre yüzde 4'lük artışla yaklaşık 15 milyon tona ulaşmasında ihraç edilen yükler etkili oldu.

YÜK TRAFİĞİNDE YÜZDE 12’LİK BÜYÜME

2018 yılı Ocak-Mayıs döneminde Mersin Liman Başkanlığı elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6’ıncı sırada iken, 2019'da 5’inci sıraya yükseldi.

Mersin Liman Başkanlığı bazında ihraç edilen yük trafiği 2019'un Ocak-Mayıs döneminde yıllık bazda yüzde 12'lik büyümeyle; artış hızını geçen yıla göre ikiye katladı. Söz konusu gelişmede “ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri” ile “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” yük grupları etkili oldu.

İTHAL EDİLEN YÜKLERDE DÜŞÜŞ

Mersin Liman Başkanlığı bazında ithal edilen yükler 2019'un 5 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 1'lik sınırlı azalışla 7,8 milyon tona geriledi. Yıllık bazdaki azalışta “petrol ürünleri” ile “tarım ürünleri ve canlı hayvanlar” en fazla etkisi olan yük grupları olurken; “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” yük grubu ise azalış hızını sınırlandırdı.

DAHİLİ TAŞIMACILIK YÜKLERİNDE YÜZDE 29 AZALMA

Yılın 5 aylık döneminde dâhili taşımacılık yükleri “petrol ürünleri” yük grubunun etkisiyle geçen yıla kıyasla yüzde 29'luk azalışla yaklaşık 375 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde transit yük taşımacılığı “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” yük grubunun etkisiyle geçen yıla göre hızlı artış kaydederek yaklaşık 189 bin tona ulaştı.

TÜRKİYE’DE KONTEYNER ELLEÇLEMEDE 2. SIRADA

Yine yılın 5 aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı; geçen yıla göre yüzde 13'lük artışla 764 bin 922 TEU'ya ulaştı.

Söz konusu artışa boşaltmaya kıyasla daha hızlı artan yükleme trafiğinin katkısı oldu. 2018 yılı Ocak-Mayıs döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye'deki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini, 2019 yılında da korudu.

UĞRAYAN GEMİ SAYISINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

2019 yılı Ocak-Mayıs döneminde Mersin liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı ise geçen yıla göre yüzde 16'lık azalışla bin 556'ya geriledi.

Türkiye genelinde limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin, geçen yıla göre 1 sıra gerileyerek 5’inci sırada yer aldı.

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim