Özelleştirilen TCDD limanları içinde en başarılı örnek olarak gösterilen Mersin İnternational Port (MIP) yük ve gemi çeşitliliğini sürekli artırıyor. UN Ro-Ro’nun geçtiğimiz günlerde 1 olan sefer sayısını ikiye çıkardığı limana İtalyan Grimaldi’den sonra Norveç merkezli Ro-Ro işleticisi Höegh de uğrak yapacak.

Ortadoğu’ya denizden ulaşmanın en kısa yolu olan ve çok amaçlı yük elleçlenen liman, özellikle Ro-Ro gemilerinin ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde Norveçli Höegh adlı bir Ro-Ro firmasının daha Mersin’e uğrak yapacağını ifade eden MIP Pazarlama Müdürü Yaşar İnal,

 

yasarmip22.gif

yeni hattın Kuzey Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar uzanan bir doğrultuda olacağını söyledi. Özellikle Kızıldeniz ve aşağısı ile İran Körfezi’ne giden yükler için hattın büyük avantaj anlamına geleceğini söyleyen İnal, yeni Ro-Ro hatları ve feeder taşımacılığı yapan firmalarla da görüşmeler yaptıklarını önümüzdeki dönemde yeni uğrakların eklenebileceğini bildirdi.

2009 yılında genel kargo, konteyner, sıvı ve dökme yük birlikte olmak üzere 15 milyon tonun üzerinde elleçleme yaptıklarını kaydeden İnal, geçen yıl yaşanan gelişmeleri de şöyle aktardı: “Mersin International Port 1 milyon 100 bin metrekare ile tek bir coğrafyada bulunan en büyük liman konumundadır. Geçen yıl 4 bin 550 gemi limanımızı ziyaret etti. İthalatta petro kimya ve pamuk, ihracatta ise doğal taşlar ve maden elleçlemesi ilk sırayı alıyor. Hinterlandımız gereği özellikle mobilya ihracatı yoğun olarak yapılıyor. Limanımıza gelen gemi, tonajı ne olursa olsun en geç 1 saatte yanaşır.

Kapasiteyi 5 milyon TEU’ya çıkarabiliriz


Mersin Limanı’nın 10-15 kilometre uzağına kurulacak lojistik ihtisas organize sanayi bölgesinin limanın önemini katlayacağını vurgulayan Yaşar İnal, “Birçok yatırım buraya kayacak. Orada yaratılacak katma değerin bize yansımaları da çok olumlu olacak. Lojistikten önce ya da sonra talep geldiği tardirde limanımızı 5 milyon TEU kapasitesine dahi çıkarabiliriz. Gerekli izinler mevcut. Talep geldiğinde start verecek durumdayız” diye konuştu.

Yükler çeşitlendi, helikopter bile elleçlendi
 
Yapılan yatırımlarla çeşitlilik sağlandığını, “hassas ve değerli” olarak nitelendirilen yüklerin de limana gelmeye başladığının altını çizen Pazarlama Müdürü Yaşar İnal, “Limana indirilen yükler arasında ABD'den gelen bir helikopter de bulunuyor. Baltimore Limanı'ndan yüklenen “Skanderborc-George Town” adlı gemi ile 25 günde Mersin Limanı'na getirilen Bell 407 tipi helikopter, güvenli bir şekilde gemiden indirildi. Sadece pervaneleri sökülmüş olan helikopter, yaklaşık bir saat süren çalışma neticesinde, forklift vasıtasıyla uçuşa hazırlandı. İstanbul’da konuşlanacak helikopter, hava taksi olarak kullanılacak” açıklamasını yaptı.


Selçuk ONUR - PERŞEMBE ROTASI

Editör: TE Bilişim