MERSİN LİMANI ATAĞA GEÇTİ

Mersin Limanı'nın işleticisi MIP AŞ, krizi aşmak için bu yıl coğrafi avantajlarını da kullanarak 6 projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor.
 
Özelleştirmenin 3. yılına mayıs ayında girecek Mersin Limanı'nın işleticisi MIP AŞ, krizi aşmak için bu yıl coğrafi avantajlarını da kullanarak 6 projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor.

Mersin Limanı özelleşmesinin 2. yılı sonuna yaklaşırken yapılan çalışmalarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen MIP yetkilileri, aynı zamanda ekonomik krizi ve aldıkları önlemleri değerlendirdi. Coğrafi avantajları nedeniyle Irak'a olan proje ve konteyner taşımalarının halen devam ettiğini anlatan MIP AŞ Genel Müdürü John Phillips, "Bu bizim için bir avantaj. Çünkü Irak, halen gelişmekte olan bir pazar. Ayrıca tarım ürünleri konusunda da bölgemiz önemli üstünlüğe sahip" diye konuştu.

İzmir Limanı'nın ihracat limanı olması nedeniyle bu dönemde krizden daha çok etkilenmiş olabileceğini anımsatan Phillips, Mersin Limanı'nın ise hem transit hem de ithalat ve ihracat limanı olması sebebiyle daha az etkilendiğini anlattı. Ekonomik gelişmeleri yakından takip ederek, ihracat ve ithalatçıların daha verimli çalışması adına ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurgulayan Phillips, projeler geliştirdiklerini dile getirdi.

MIP AŞ Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, ekonomik krizden limanların etkilenmemesinin mümkün olmadığını anlatarak, özellikle geçen yılın son aylarında bazı konularda iş hacminin yüzde 30, bazı konularda ise yüzde 50 civarında azaldığını bildirdi. Bu durumun limanın rekor kırmasını engellediğini de anlatan Tezkan, ancak yapılan çalışmalarla mart ayı sonunda bir önceki yılın aynı dönemini yakalamayı hedeflediklerini vurguladı. 

1 milyon TEU elleçleme yapacak

Geçen yılı 864 bin TEU elleçleme ile kapadıklarını ve bu yıl ise bu rakamı 1 milyon TEU'ya çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Tezkan, ancak azalan iş hacimleri ile bu rakama ulaşmakta zorlanacaklarını dile getirdi. Bu nedenle krizi aşmak adına 6 adet proje geliştirdiklerine değinen Tezkan, bu projeleri ise şöyle sıraladı:

"İlk olarak Mersin-Samsun demiryolu köprüsüyle Akdeniz ve Karadeniz arasında bağlantı kurulması yönünde bir proje hazırladık ve bunu TCDD ile görüştük. AB tarafından da desteklenen bir projenin çalışmaları sürüyor. Ardından İran transit yüklerinin Mersin üzerinden geçmesi yönünde bir projemiz var. Özellikle Tebriz bölgesi için düşündüğümüz bu proje de büyük önem taşıyor. 3. projemiz Irak transitlerinin Mersin üzerinden geçmesi. Bildiğiniz üzere bazı Irak transitleri Mersin üzerinden zaten geçiyordu ancak bu yüklerin artırılmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bir diğer proje Mersin ile Mısır arasında deniz taşımacılığının geliştirilmesi. 5. projemiz Mersin'den Avrupa'ya Ro-Ro taşımacılığının geliştirilmesi. Bu projemiz artık başlamak üzere. Nisan ayı içinde seferler başlayacak. Son projemiz ise Mersin'de kruvaziyer turizminin geliştirilmesi. Bu yıl 6 adet geminin kentimize gelmesi yönünde çalışıyoruz."

Mersin Limanı'nı devraldıkları günden bu yana 100 milyon dolarlık yatırım yapıldığını anlatan Kürşat Tezkan, çalışmaların geliştirilen projelerin hayata geçmesine paralel olarak ihtiyaç doğrultusunda devam edeceğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim