Mersin Limanı, "Güneyin Lideri"

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) Genel Müdürü John Phillips, 2007'nin mayıs ayında özelleştirildikten sonra yeniden yapılanma sürecine giren Mersin Limanı'nın, yapılan yatırımlar sonrasında Türkiye'nin en büyük konteyner limanları arasına girerek pozisyonunu güçlendirdiğini ve Türkiye'nin güneyinde "lider liman" konumuna yükseldiğini bildirdi.

Phillips, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 2,5 yıl önce devir aldıkları limandaki işlem hacmini artırmak amacıyla ilk iş olarak ekipman sayısının artırıldığını belirtti.

Limanda ekipman ve alt yapı yatırımlarının yanı sıra saha yatırım projeleri ile 136 bin metrekare yeni konteyner stok sahası kazanıldığını, geçici depolama sahası ile bu miktarın 187 bin metrekareye ulaştığını ifade eden Phillips, şunları kaydetti:

"Çalışmalar çerçevesinde limana giriş-çıkışları engelleyici, geciktirici faktörler ortadan kaldırılırken, terminal ve rıhtım operasyonlarındaki aksamaları önleyici tedbirler alındı. Konteyner giriş-çıkış kapısı olan ve günde ortalama 1200 aracın kullandığı (B) kapısının giriş yeri değiştirilerek, şehir ve liman trafiği düzenlendi. Ayrıca kapıya 'Otomatik Konteyner Numarası Tanıma ve Konteyner Hasar Tespit Optik' sistemleri kuruldu. Liman (D) kapısına ve liman içerisindeki kantarlara, kamerayla plaka okuma sistemi kurularak araç giriş-çıkışlarının hızlanması ve veri girişinin otomasyonu sağlandı. Aynı sistem (C) kapısına da kurularak hizmete girdi."

LİMANDAKİ GÜVENLİK, ISPS SERTİFİKASI İLE ONAYLANDI

Dünya genelinde deniz ticaretine olan talebin gelecekte artmasının beklendiğini vurgulayan Phillips, bu kapsamda başlatılan rıhtım derinleştirme çalışmalarının bir kısmının tamamlandığını, bir kısmında da çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Rıhtım tarama çalışmalarıyla, daha büyük tonajlı gemiler için limana giriş çıkış imkanı yaratılarak Doğu Akdeniz Bölgesi'nde transit taşımacılıkta alternatif rıhtımlar yaratma yolunda önemli bir hamle yapıldığına dikkati çeken Phillips, açıklamasında şöyle devam etti:

"Mendirek üzerine yerleştirilen meteoroloji istasyonu sayesinde rüzgar yön ve şiddetini anlık olarak tespit eden sistemle, gemi manevralarının daha emniyetli şekilde yapılması sağlandı. Liman içine yerleştirilen Limnigraf cihazı vasıtasıyla anlık derinlik tespiti yapma imkanı sağlanarak büyük draftlı gemilerin yüksek su saatlerinde giriş-çıkış planlaması yapılarak daha emniyetli manevra ortamı oluşturuldu. Öte yandan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) şartları gereği, Aralık 2007'de ISPS (International Ship and Port Facility Security Code) plan çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte limanımız, uluslararası standartlarda güvenli liman kategorisine dahil edilerek ISPS Sertifikası aldı. Çeşitli noktalara yerleştirilmiş 360 derece hareketli 96 kamera ile devamlı gözetim altında bulunan limanın devri ile yeni Liman Operasyon Sistemi (TOS) kullanılmaya başlandı. Türkiye'de pilot proje olan bu sistemin tamamen uygulanması için çalışmalar bitmek üzere."

Phillips, özelleştirme sonrası elde edilen gelişmelerle birlikte Mersin Limanı'nın, "Lloyd's List" tarafından verilen "Yılın Limanı 2008" başta olmak üzere toplam dört ödül alarak başarısını tescil ettiğini vurguladı.

LİMANDAKİ YÜK HAREKETİ

John Phillips, limanda 2008'de gerçekleşen konteyner yük hareketinin, 2007'ye göre yüzde 8 oranında arttığını, bunun da özelleştirme sonrası Mersin Limanı'nda önemli bir gelişme olarak kaydedildiğini bildirdi.

2008'de 5 milyon 500 bin ton konvansiyonel kargo yük elleçlenen Mersin Limanı'nda, 2009'da yaklaşık 2 milyon 800 bin ton yükleme, 2 milyon 900 bin ton boşaltma olmak üzere toplam 5 milyon 700 bin ton yük elleçlendiğini vurgulayan Phillips, böylece bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında artış yaşandığını belirtti.

Bununla birlikte ABD'den başlayarak tüm dünyayı olumsuz etkileyen küresel krizden Mersin Limanı da payını aldığını ifade eden Phillips, "Geçen yıl tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz nedeniyle ithalat-ihracat miktarında görülen düşüş, Mersin Limanı'nda konteyner yük hareketinin bir önceki yıla göre yüzde 2 oranında düşüşle etkisini gösterdi" ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim