Mersin Liman Başkanlığı 5'inci sırada

MERSİN Liman Başkanlığı, 2018 yılı Ocak-Mayıs döneminde elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6'ncı sırada yer alırken, 2019'da 5'inci sıraya yükseldi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mayıs 2019 ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre 2018'in Ocak-Mayıs dönemimde Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen yük trafiğindeki artış, 2019'un aynı döneminde de yaklaşık aynı hızda devam etti. Yıllık bazda yük trafiğinin geçen yıla göre yüzde 4'lük artışla yaklaşık 15 milyon tona ulaşmasında ihraç edilen yükler etkili oldu. 2018 yılı Ocak-Mayıs döneminde Mersin Liman Başkanlığı elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6'ncı sırada iken, 2019'da 5'inci sıraya yükseldi.
İhraç edilen yük trafiği 2019'un Ocak-Mayıs döneminde yıllık bazda yüzde 12'lik büyüme ile artış hızını geçen yıla göre ikiye katladı. Söz konusu gelişmede ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri ile makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grupları etkili oldu. Liman Başkanlığı bazında ithal edilen yükler 2019'un 5 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 1'lik sınırlı azalışla 7.8 milyon tona geriledi. Yıllık bazdaki azalışta petrol ürünleri ile tarım ürünleri ve canlı hayvanlar en fazla etkisi olan yük grupları olurken, makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grubu ise azalış hızını sınırlandırdı.

Yılın 5 aylık döneminde dahili taşımacılık yükleri, petrol ürünleri yük grubunun etkisi ile geçen yıla kıyasla yüzde 29'luk azalışla yaklaşık 375 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde transit yük taşımacılığı makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler yük grubunun etkisi ile geçen yıla göre hızlı artış kaydederek yaklaşık 189 bin tona ulaştı.

Editör: TE Bilişim