Maden ihracatçılarından Mersin Limani isyanı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu, özelleştirilen Mersin Limanı’ndaki aksaklıklar nedeniyle mermer ihracatının durma noktasına geldiğini, yüklemelerin gecikmesiyle Türk ihracatçısının hem prestij ve alıcı, hem de pazar kaybettiğini açıkladı.


Birlik, "Mersin Limanı’ndaki sorun ve aksaklıklar giderilmezse 100 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturmak tehlikeye girer” açıklamasında bulundu.

Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, özelleştirilen Mersin Limanı’nda, tüm alanlarda hizmet verilmesine henüz başlanamaması ve yaşanan aksaklıklar nedeniyle, mermer yüklemelerinde gecikmeler yaşandığı ve bu durumun da mermer ihracatının ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olduğu belirtildi.

MERMER İHRACAT İÇİN BEKLİYOR

Açıklamada, Mersin Limanı'ndan yapılan ihracat yüklemelerinin yüzde 60 gibi önemli bir kısmının mermerden oluştuğunu belirtilerek, limandaki gecikmelerden dolayı çok sayıda mermer konteynerının ihracat için beklediğini, gecikmelerden dolayı Türk ihracatçısının hem ek maliyetler ödediğini hem de dünyada prestij kaybettiğini ve alıcı firmaların diğer ülke pazarlarına yönelmeye başladığını kaydedildi.

en önemli ihracat limanlarımızdan biri olan Mersin Limanındaki sorun ve aksaklıkların biran evvel giderilmesi gerektiği belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Yeni işletmeci Mersin International Port (MIP) şirketinin, Mersin limanını devir aldıktan sonra, limanda çalışan tüm personelin iş akdini feshetmiş ve özel müteşebbislere ait olan ekipmanların kullanımına son vermiştir. Oysa, maden ocaklarının bölgesel konumu itibariyle nakliyelerinin hemen yapılamaması sebebiyle ve yükleme zamanını kaçırmamak için yükleme günü öncesinden özel müteşebbislere ait depolara sevkiyatın yapılması gerekmekte iken, bu imkan ortadan kaldırılmıştır. Özel firmalara ve acentalara ait depolarda konteyner ekipmanı hazır bulundurulduğu takdirde, yüklemeler burada daha hızlı ve kolay yapılabilecektir. MIP, henüz mermer yüklemeleri yapabilecek kapasitede ekipmana sahip değildir ve limanda çalışan iş akdi feshedilmiş personelin yerine getirilmiş olan personelin de deneyimsizliği nedeniyle önemli sorunlar yaşanmaktadır. Limanda yaşanan bu sorunlar nedeniyle, gemi seferlerinin aksaması, yüksek tonajlı gemilerin limana yanaşamaması ve gemi acentaları tarafından ihracata tahsis edilen boş konteynerların zamanında bulunamaması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Durum böyle olunca yükleme talebinde bulunulsa da mermer yüklemeleri için iş onayı alınamamaktadır.

Sistemin iyi çalışmaması ve sıkışıklık nedeniyle iş talep formları aynı gün alınamamakta, yükleme ile ilgili oluşan fazla mesai maliyeti ihracatçı firmaya yansıtılmaktadır. Oysa liman tam anlamıyla pratik ve işlevsellik kazanana kadar, yüklemelerin mesai saatlerinden önce bitmeyeceği çok açıktır."

Tüm bu sorunlardan dolayı, yaklaşık bir aydır, mermer ihracatçılarının yüklemelerinin zamanında yapılamaması nedeniyle, ciddi gelir kaybına ve yersiz ödemelere maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, gecikmelerden dolayı alıcı firmalar nezdinde prestij kaybına uğradıkları kaYdedildi.

Haber: ANKA

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim