Kaybeden İzmir oldu 
 
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı İzmir Limanı özelleştirilme ihalesinde süre uzatımını kabul etmedi. EİB/Limaş Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, “Bu defter artık bizim için kapandı” diye konuştu.

İZMİR Alsancak Limanı’nın ihalesini kazanan uzun süren dava süreçleri sonucunda devir için çağrılan, ancak aradan geçen sürede küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerinden kaynaklı ödeme güçlüğü çeken Global- Hutchison- EİB/ Limaş konsorsiyumu üyeleri Nisan ayına kadar süre uzatım talebinde bulunmuştu. Buna karşılık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) 15 milyon dolarlık teminatı nakde çevirmek için bankalara başvurmuş olmasını değerlendiren EİB/Limaş Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, ek süre taleplerine olumsz yanıt aldıklarını belirterek “Bu defter bizim için kapandı” dedi. EİB/Limaş Yönetim Kurulu üyeleri Eli Alharal ve Jak Eskinazi de, konsorsiyum ortaklarının ek teminat talebine sıcak bakmadığını söyledi.

Konsorsiyuma sorulacak

Yaşanan son gelişmelerle ilgili değerlendirme yapan Ünlütürk, “Özelleştirme İdaresi ihalede verdiğimiz teminatı bankalardan talep etti. Dolayısıyla artık ne yazık ki ihale bizim açımızdan bitmiş oldu. Süre uzatma talebimiz kabul edilmedi. Dün akşam nakde çevirmek için başvurduklarını öğrendik. 15 milyon dolarlık bir teminat bu. Prosedüre göre ihalede ikinci olan konsorsiyuma sorulacak. Ancak bu defter bizim için kapandı” dedi.

İzmir için çok kötü oldu

EİB/ Limaş Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal ise, teminatın nakde çevrilmek istenmesinin süre uzatım talebine olumsuz yanıt anlamına geldiğini kaydederek, böyle bir gelişmeyi beklediklerini söyledi. ÖİB’in ek teminat için ısrarlı olduğunu, ancak bu duruma konsorsiyum ortaklarının sıcak bakmadığını dile getiren Alharal, “ÖİB Başkanvekili Aksu ile en son bir hafta-10 gün önce görüşmüştük. Süre uzatım talebimizin gerekçelerini dile getirdik. Talebimizi de yaptık. Ancak bu şekilde takdir ettiler” diye konuştu. EİB/ Limaş Yönetim Kurulu üyelerinden Jak Eskinazi de, ortakların ek teminat vermek istemediklerini belirterek “Maalesef İzmir için kötü oldu” dedi.

YENİ İHALE ÖNERİSİ GELDİ

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, bu ihale sürecinin bittiğini ve bir an önce yenisinin açılması gerektiğini vurguladı. Yorgancılar, tartışmaların yerine bir an önce İzmir Limanı’nda planlananların yapılabilmesi için harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı. İhaleyi alan konsorsiyumun şartların değişmesinden kaynaklı vecibeleri yerine getiremediklerini dile getiren Yorgancılar, “Yasanın emrettiği şartlarda teminatın paraya çevrilmesi doğal” diye konuştu. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, İzmir Alsancak Limanı ihalesinin yeniden ihaleye çıkmasının gündeme gelmesine ilişkin, yeni bir öneri getirdi. İzmir Alsancak Limanı için İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve odalardan oluşan otonom bir yönetim kurarak limandaki yatırımların tamamlanması gerektiğini söyleyen Demirtaş, daha sonra ihaleye çıkılmasını istedi.

TÜRKİYE KAYBEDER:

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dolog da, ihale sürecindeki tıkanıklıktan sadece İzmir değil, Türkiye’nin de zarar göreceğine işaret ederek şunları söyledi: “İzmir Limanı için yazık oldu. Keşke böyle uzun bir süreç geçmeseydi. Hukuk daha çabuk işleseydi ve liman bugün özelleşmiş olsaydı. Türkiye’nin özelleştirme felsefesi yara aldı. Telekom özelleştirmesinde seyrettiğimiz filmi bir daha seyredeceğiz” diye konuştu.
 

 

Editör: TE Bilişim