Limaş, İzmir Limanı'ndan çekildi!

Limaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, ÖİB'nin devir süreci için ek süre taleplerine olumsuz yanıt verdiğini belirterek, "Bu defter bizim için kapandı" dedi Avrupa Konutları TEM'de! 170 bin 900 TL'ye! Divan Residence Halkalı'da 11 bin 500 TL peşinatla! Dragos Royal Towers'ta 400 bin TL'ye! 13 bin TL peşinat ile Bahçeşehir'de! 55 bin TL'ye 85 metrekare daire Pendik'te 150 bin Tl'ye 3+1! 130 bin TL'ye 2+1! 3 bin TL peşinatla lüks ev! Bizim Evler'de 1.419 TL taksitle! 67 metrekare 72 bin TL! Kurtköy'de 175 metrekare 165 bin TL! Fiyaka Tuzla 3'te 37 bin TL'ye! Sancaktepe'de 177 bin TL'ye 3+1! Hemen teslim!İzmir Limanının özelleştirme ihalesini kazanan Hutchison-Global-EİB Limaş konsorsiyumu ortaklarından Limaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın devir süreci için ek süre taleplerine olumsuz yanıt verdiğini belirterek, "Bu defter bizim için kapandı" dedi.

 NE DEDİLER?

 OTONOM YÖNETİM

Liman için özelleştirmenin doğru bir karar olduğunu ancak dünya ekonomik konjonktürü yüzünden sonuçlandırılamadağını vurgulayan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, hemen ihaleye çıkılmasının doğru olmadığını söyledi. Limanda İzmir Büyükşehir Belediyesi, özel sektör ve liman kullanıcılarının da içinde yer aldığı otonom bir yönetime geçilmesi gerektiğini açıklayan Demirtaş, "Bu yönetim altında limandaki ekipman yatırımları yapılmalı. Körfez taraması yapılarak daha büyük gemilerin limana yanaşmaları sağlanmalı. Bunların ardından ekonomik konjonktürdeki iyileşmeye paralel olarak yeniden ihaleye çıkartılarak belki şu anki fiyatın üzerindeki bir rakama da satılmalı. Özelleştirme olmadı diye durmayalım. Bu şekilde yatırım yaparak bu sorunu çözelim" dedi.
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise liman ihalesinde gelinen sürecin İzmir için son derece üzücü olduğunu kaydetti. İşlerin bu noktaya gelmemesi gerektiğinin altını çizen Yorgancılar, "Bir an önce yeniden ihaleye çıkılmalı. Belki bugünkü bu rakam yakalanmayacak ama buna rağmen liman özelleştirilerek yatırıma hemen başlanmalı. Başka şansımız yok" diye konuştu.

Yatırım şart

Limanda gelinen sürecin şaşırtıcı olmadığını belirten Arkas Holding İcra Kurulu Başkanı Önder Türkkanı ise tahmin ettikleri gibi bir sonucun ortaya çıktığını söyledi. İhalenin bu şartlar altında çok büyük ihtimalle iptal edileceğini düşündüklerini anlatan Türkkanı, "İhale iptal edilirse oturup beklenmemeli. Limanda işletme verimliliğini artıracak özelleştirme sürecinde yapılmayan yatırımlar gerçekleştirilmeli. Bu yatırımlar çok büyük bütçeler gerektirmiyor. Bunlar yapıldıktan dünyada da ekonomik sıkıntılar aşıldıktan sonra yeniden ihaleye çıkılabilir" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ünlütürk, dün akşam saatlerinde Özelleştirme İdaresi'nin ihalede verdikleri teminatı bankalardan talep ettiğini söyledi.

Konsorsiyumun limanı devralmak için Nisan ayına kadar ek süre istediğini hatırlatan Ünlütürk, "Dolayısıyla artık ne yazık ki ihale bizim açımızdan bitmiş oldu. Süre uzatma talebimiz kabul edilmedi.

Dün akşam nakde çevirmek üzere başvurdular. 15 milyon dolarlık bir teminat bu. Prosedüre göre ihalede ikinci olan konsorsiyuma sorulacak. Ancak bu defter bizim için kapandı" dedi.

Ünlütürk, gazetecilerin ÖİB'nin geçen hafta ek süre için ek teminat talep ettiğini belirterek "Ek teminat konusunda anlaşmazlık mı oldu?" sorusuna yorum yapamayacağını ifade etti.

-SÜRECİN ÖZETİ-

Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15'inin yapıldığı TCDD'ye bağlı İzmir Limanı'nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de açılan ihaleyi Hutchison, Global ve EİB LİMAŞ, 1 milyar 275 milyon dolar vererek kazanmıştı.

Ancak Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı Merkezi ve Liman İş Sendikası'nın açtığı dava süreci 29 ay devam etmiş Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararı sonrası Danıştay 13. Dairesi'nin verdiği ihalenin iptali davasını "red kararı"yla devir sürecinin önünü açılmıştı. Bu süreçte Deutsche Bank, konsorsiyumdan ayrılmıştı.

Devir konusunda ilk 45 günlük süresini kullanmasının ardından istediği ek 45 günlük süre de verilen konsorsiyum 25 Aralık 2009'da Nisan ayına kadar ek süre istemişti.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, 6 Ocak'ta yaptığı açıklamada istenen sürenin ek teminatla verilebileceğini yatırımcılara bildirdiklerini belirtmişti.

İhale şartnamesine göre konsorsiyumun 1 milyar 275 milyon doların en az yüzde 50'sini satış sözleşmesi imza tarihinde peşin olarak, yüzde 25'ini sözleşme tarihinden itibaren en geç birinci yılın sonunda, kalan tutarı da sözleşme tarihinden itibaren en geç ikinci yılın sonunda ödemesi gerekiyordu.

YENİDEN İHALEYEÇIKILACAK

Bu kararın ardından ihalede 1 milyar 270 milyon dolar ile en yüksek ikinci teklifi veren Çelebi Holding'e limanı devralması için teklif götürülecek. Çelebi Holding'in bu teklifi beklendiği gibi kabul etmemesi halinde ise ihale iptal edilecek. Ekonomide yaşanan sorunlar ve finans sıkıntısı yüzünden Çelebi Holdig'in de limanı devralmasının zor olduğu belirtilirken, 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan ve üzerinden 30 ay zaman geçen Alsancak Limanı ihalesinin iptaline kesin gözüyle bakılıyor. Yeni çıkılacak ihalede ise 1 milyar 275 milyon dolarlık rakama ulaşılamaması halinde Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun ihaleyi yeniden iptal edebileceğine de dikkat çekiliyor. Kararı değerlendiren konsorsiyum ortakları ek süre verilmemesi dolayısıyla iptal yoluna giren ihale ile İzmir'in yine zaman kaybettiğini belirtirken, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise limanın otonom bir yönetimle yatırımlar yapıldıktan sonra yeniden ihaleye çıkması gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim