Kumport 1994 yılında. Kuzey Marmara Bölgesi ve çevresine uzanan geniş bir bölgenin liman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kuruldu. Hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmayı başaran Kumport bugün özellikle konteynır taşımacılığı alanındaki çalışmaları ile adından söz ettiriyor.

Kumport'un gelişim sürecini ve bugün itibariyle bulunduğu noktayı Kumport 2. Başkanı İbrahim Konan ile konuştuk. Kumport'un kurulduğu günden bu yana önemli atılımlar ile kabuk değiştirdiğini belirten İbrahim Konan, liman işletmecisi olarak teknolojik gelişime verdikleri öneme işaret etti. İbrahim Konan, Kumport'un son altı yıllık süreçte dünyada kullanılan son teknolojileri ve ekipmanları Türkiye'ye taşıdığını ifade etli. Konan, hızla gelişen Kumport'un yenilikçi girişimlerini, fiziki ve teknik kapasite artırımını sürdüreceğini kaydetti.

Kumport'un 2 bin 380 metre uzunluğunda rıhtımları, yıllık 500 bin TEU'luk konteynır elleçleme kapasitesi. 24 saat hizmeti, ihraç ve ithal konteynırlar için CFS sahaları ve parsiyel ithal konteynırlara verdiği hizmetler ile liman işletmeciliği dahilinde tüm gereksinimlere hızlı ve kaliteli bir biçimde cevap verdiğini sözlerine ekleyen Konan. TCDD'ye ait limanların özelleştirilmesi konusuna da değindi.

Liman işletmeciliği konusunda uzmanlaşan Kumport'un da özelleştirilecek limanlara talip oluğunu ifade eden İbrahim Konan. TCDD limanlanın "devletin kamburu" olarak niteledi ve söz konusu limanların özelleştirilmesinin ardından devletin nispi bedelden vazgeçmesi gerektiğini savundu.

UTA Lojistik: Kumport'un toplam iş hacmi içerisinde konteynır taşımacılığının payı nedir ve Kumport bu alandaki ihtiyacın ne kadarına cevap veriyor?

İbrahim Konan: Kumport ağırlıklı olarak konteynır taşımacılığı yapıyor. Marmara Bölgesi'nde konteynır kapasitesi olarak en büyük firma Kumport. Dolayısıyla bölgedeki mevcut tüm ihtiyacın yüzde 50'sine Kumport cevap veriyor.

Türkiye'de konteynır taşımacılığının gelişimi son derece hızlı. Dünya genelinde konteynır taşımacılığındaki büyüme yüzde beş civarındayken Türkiye'de bu rakam yüzde 20 - 25'e ulaşıyor.

Biz ile Kumport olarak bu alandaki ihtiyaçlara hızlı cevap verebilecek gelişmiş bir sistemle hizmet veriyoruz. Toplam kapasitemizin yüzde 85'ini konteynır taşımacılığı, kalan yüzde 15'lik kısmını ise genel kargo oluşturuyor. Kumport'un. 2004 yılı toplam konteynır elleçleme miktarı ise yaklaşık 500 bin TEU civarındadır.

VTA Lojistik: Kumport'un verdiği hizmetler ve bu hizmetlerde kullanılan teknoloji hakkında bilgi verir misiniz

İbrahim Konan: Kumport'un yüklere verdiği hizmetler yükleme, boşaltma, terminal elleçleme, tartı, açık-kapalı sundurma ve konteynıra ilişkin tüm hizmetlerden oluşuyor. Limana yanaşan gemilere verdiği hizmetler ise barınma, küçük tamirler, katı ve sıvı alık alımı, römorkaj ve pilotajdır. Parsiyel yükler için de hizmet veriyoruz. Bu yüklerin konteynırdan alınıp gümrüklü ambarda muhafazasını gerçekleştiriyoruz.

Kumport kullandığı teknoloji ile hem Türkiye'de önemli bir başarı yakaladı hem de dünyadaki birçok firmadan çok daha iyi bir noktaya geldi. Örneğin su anda Kumport'la 15 dakikalık bir sürede limandan konteynır çıkarabilmek mümkün. Bu da yine gelişmiş teknoloji ile hizmet vererek sağlanıyor. Liman kapısından giren kamyon veya tırın güvenlik kontrolü kapıdaki görevlilerce yapılarak kaydı alınır, el terminali ile bu bilgiler o aratın yükünü alacağı ya da bırakacağı konteynır sahasına iletir. Konteynır sahasındaki araçlar aldığı komutla yükün Casinoslot bulunduğu noktaya giderek oradan yükü alır. Yapılan tüm bu işlemler yine eş zamanlı olarak bilgisayarlı veri sistemine aktarılır.
Biz verdiğimiz hizmeti en iyi, en hızlı şekilde sunup müşterilerimizin memnuniyeti için çalışıyoruz. Bu yönde makine, ekipman, altyapı, bilgi sistemleri ve insan kaynaklarına dönük proje çalışmalarımız devam ediyor. Örneğin şu anda liman sahamız içerisinde betonlanmamış alan dahi yok. İthalat ve ihracatçıların yaşadığı sıkışıklık ve gecikme gibi problemlerinin asgariye indirildiği, kaliteli ve hızlı hizmet alabilecekleri bir liman hizmeti sunduğumuz için de iş hacmimiz sürekli artıyor.

UTA Lojistik: Hangi konteynır hatları ile çalışıyorsunuz? Hizmet vereceğiniz yeni hatlar hangileri?

İbrahim Konan: Şu anda American President Line, OT Africa Line. CMNI International Line. Armada Lines. Contaz Line. Laso Line. Maersk Sealand. Turkon Line gibi hatlar ile çalışıyoruz. Yeni hatlar ile görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşması kesinleşenler ise Hamburg-Süd, China Shipping ve Zim Line.

UTA Lojistik: Özel Uman işletmecisi olarak TCDD limanlarının özelleştirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İbrahim Konan: Aslında limanların özelleştirilmesi doğru, ama geç alınmış bir karardır. Özelleştirme sürecinde önemli olan ise daha iyi, daha kaliteli, daha hızlı ve daha verimli hizmet verilmesinin sağlanmasıdır. Türkiye AB'ye üyelik yolunda ilerlerken yabancı gemiler. Türkiye'ye uğradığında aksayan limanlar yerine Kumport gibi tüm liman hizmetlerinin en iyi şekilde gerçekleştirildiği limanlar görmeliler.

UTA Lojistik: Sizce özelleştirme ite söz konusu limanlardan beklenen verimin alınıp ülke ekonomisine katkı sağlanması ne şekilde mümkün olur?

İbrahim Konan: Bir devlet limanı bugün Kumpon gibi özel liman işletmelerinden üç kat fazla ekipman ve üç kat fazla personel ile faaliyet gösteriyor. Ancak verilen hizmetlere ve alınan verime baktığımızda bunların ne kadar düşük seviyede Lojistik olduğu açıkça görülüyor. Özel liman işletmecileri olan bizler ise çok daha az ekipman ve az personel ile çok daha kaliteli hizmet veriyoruz... Tüm bunlar, devletin sırtında bir yük; bir kambur olduğunu gösteriyor... Özelleştirme çalışmaları ile limanlardaki iyileşmeler ise kademe kademe ilerleyecek. An-eak burada önemli olan liman işletmeciliğinin emin ellere bırakılmasıdır. Yani özelleştirilecek limanlar, bu işi bilen; liman işletmeciliği faaliyetlerini sürdüren kurumlara verilmeli. Belirleyici olan limanlar için ödenecek maddi bedel olmamalı. Çünkü limanlar ülkelerin ekonomik pencereleri olarak son derece önemli alanlardır.

UTA Lojistik: Kumport olarak hangi limanlara talip olmanız söz konusu?

İbrahim Konan: Özelleştirilecek limanlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ancak henüz kesinleşen bir şey olmadığından bunların hangi limanlar olduğunu açıklayamam.

UTA Lojistik: Türkiye'deki limanlar arasında rekabet henüz yaratılmış değil. Özelleştirme bunu sağlayabilir mi?

İbrahim Konan: Türkiye'de liman işletmeciliği alanında da rekabet oluşacak. Ancak şu anda Türkiye'de özel limancılık yerleşmiş durumda değil. Rekabet ortamı ise özel ile devlet limanlan arasında. Bunun da nedeni devletin belli bir tarife uygulayıp özel limanlara "Tekel hakkımı kaldırıyorum, ama kazancınızdan yüzde 15 payımı alırım" demesidir. Özel liman işletmeleri de devletle rekabet edip iş yapabilmek için kâr marjlarını çok düşük tutuyor. Devlet, limanlan özelleştirdiği zaman bu yüzde 15'lik nispi bedeli de kaldırmak zorunda. Devletin limanlan özelleştirip faaliyetten çekilirken, diğer yandan özel limanlardan bu bedeli istemesi yanlış olur.

(Kaynak: UTA Dergisi Nisan 2005 Sayısı)

Editör: TE Bilişim