İTALYAN SIMON CARTA KONSOLOS OLARAK İLK GÖREV YERİNİ DEĞERLENDİRDİ

'İzmir'de güvendeyiz'

"Türk insanı ile İtalyan insanı arasında etkileyici bir benzerlik var. Bu özellikler de, burada benim ve ailemin yaşam tarzına yansıyor"

Bundan birkaç hafta önce kentimize gelen ve dünyanın en önemli kurvaziyer filosuna sahip şirketlerinden biri olan Costa Cruises Başkanı ve GEO'su Pier Luigi Foschi, yeni kruvaziyer limanın gerçekleşmesi halinde İzmir'in, Akdeniz'in 3. kurvaziyer merkezi olacağını açıkladı. İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'la görüşen Foschi; bu projenin gerçekleşmesi için finans dahil her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti. Bu yatırım kentimiz adına gerçekten heyecan verici. İzmir İtalya Konsolosluğu da bu oluşuma büyük destek veriyor. Bu nedenle; İtalya Konsolosu Simon Carta ile buluşup, projenin detaylarını konuştuk. İzmir, bu yatırımın gerçekleşmesi halinde Akdeniz'in kruvaziyer turizmde yükselen yıldızı olacak.

Konsolos olarak ilk görev yerinizin İzmir oldu. Geçen süre içinde İzmir'le ilgili düşünceleriniz nedir?

Dinamik, dünyaya çok açık ve yaşam kalitesi yüksek bir şehir İzmir. Stresinin çok yüksek olmadığı ve yüksek güvenliğin bulunduğu bir yer. Kendimizi burada çok güvende hissediyoruz.

İnsanlarını çok mu rahat buluyorsunuz?

Belki de, bu konuda İtalyanlara benziyorlar. Güney İtalya da ki yaşam tarzına benziyor. Türk insanı ile İtalyan insanı arasında etkileyici bir benzerlik var. Bu özellikler de, burada benim ve ailemin yaşam tarzına yansıyor. Türk makamları, iş adamları ve halkı bize çok destek oluyorlar. Daha önceki röportajlarımızda size hep pozitif şeyler aktardım. Bunları şu an sadece teyit edebilirim. Hiçbir fikir değişikliğim yok.

Sizinle bir önceki röportajımızda Üçkuyular'da yapılması planlanan limanı görüşmüştük. Şimdi, gelişmeler hızlandı..Bu konuyla ilgili bilgi verirmisiniz ?

Costa Curises'nin Başkanı Foschi'nin son ziyareti; Costa Cruises için İzmir'in ne kadar önemli olduğunun altını tekrar çizmek içindi. Costa Cruises yeni gemisi Costa Luminosa'yı tanıtmak için İzmir'i seçti. Bu bir fırsat oldu. Öyle ki, İzmir Vali'si ve Ticaret Odası ile görüştüler. Ve, bu kruvaziyer limanına yatırım yapmak istediklerini açıkça ifade ettiler.Şimdi, Türklerin elinde olan bir karar ve onay süreci var. Bu süreç İtalya'nın karışamayacağı bir süreç. Çevre incelenip, ona göre izinler verilmesi gerekiyor. Bu projenin izin kısmı var. Bu süreç şu an beklemede. Nasıl sonuçlanacağını görmek için bekliyoruz. Çevresel faktörler ve ulaşım yoğunluğu gibi faktörler var. Bu safhayı geçtikten sonra biz İtalyan tarafı olarak kendimize düşen görevi yapacağız.

Nasıl bir süreç bekliyor sizi?

Bize söylenen artık sonuna doğru yaklaştığımız yönünde. Foschi'de, Vali beyle görüştüğünde ''Lütfen, acele edin'' mesajını kendilerine verdi zaten. Çünkü, şimdi yatırım zamanıdır. Geçen trenler belki geri dönmeyebilir. Son 8- 9 ay bütün dünya ekonomisi için kötü bir süreçti. Belki de, bu ekonomik kriz yaşanmasaydı şu anda çözüme ulaşmıştık. Biz Konsolosluk olarak Türklerin aralarında karar vereceği bu sürece karışamıyoruz. Bu kruvaziyer limanının resimleri medyada yer aldı.Yavaş yavaş tanıtmaya başlıyorlar. Neye benzeyeceğini herkes görüyor. Gerçekleşirse dünyada ki en güzel terminallerden bir olacak.

İzmir için heyecan verici bir proje. Daha önce bu konseptin içinde bir otelin de bulunacağını söylemiştiniz..

Bu otel mevzusu biraz hassas bir konu. Otel, bu projeyi tamamlayıcı bir unsur. Otel olmasa da bu çok güzel bir proje. Bu bir sonraki safha..Terminal biter açılır, otel de sonradan yapılabilir. Terminalin bir özelliği de, bütün şehrin içine restoranları, kafe'leri ve farklı mekanları ile adapte olacak olması. Müzik ve resim gibi sanatsal aktiviteler için çok amaçlı alanları olacak. İzmirliler tarafından yaşatılan bir mekan olacak. İnsanlar bir sergiyi gezdikten sonra oturup kahvelerini keyifle içecekler.

Limanın açılmasıyla İzmir'e daha fazla gemi gelecek. Turizm canlanacak..

Büyük bir yatırım bu. Bu projeyle, Costa Cruises'i çok uzun seneler bu şehre bağlamış olacak. Orasının idaresiyle de bir ilgisi olursa tabii ki Costa Cruises gemilerinin hepsini buraya getirecek. Bu özel bir yatırım. Kendisini finanse edecek bir proje.Türk hükümetinden bu projeye herhangi bir katkı sağlamasını da beklemiyoruz. Türk hükümetinin araştırması bitip bize bildirildikten sonra harekete geçilecektir. Mimari çizimini de, bir İtalyan firması gerçekleştirdi.

Costa Cruises Başkanı bu yatırım için neden İzmir'i seçti?

Kendileri çalıştıkları süre boyunca İzmir'den çok memnun kaldılar. Bu terminalin başka özellikleri de olunca tercihleri de burası olacaktır. Makul bir bütçeyle inşa edildikten sonra kapasitesi de arttırılacaktır. İlk versiyonunda dört büyük kruvaziyer gemi alabilecek şekilde inşa edilecek. Daha sonra dört gemiden altı gemi alabilecek bir şekle dönüştürebilecek. Bay Foschi'nin ifade ettiği gibi şehrin alt yapısı çok gelişti. Çok güzel bir hava limanı var İzmir'de..Sadece buradan gidecek yolcular değil, İzmir hava limanına gelecek yolcular da buradan gemiye alınacak. Dünyanın çeşitli bölgelerinden uçakla İzmir'e gelecek insanlar bu gemilere taşınabilecekler.

Haziran ayından itibaren İzmir'den Milano'ya uçak seferlerinin başlayacağını duymuştum. Bu doğru mu?

Bu acaba geçici bir uygulama mı? Tam olarak bilgimiz yok bu konuda..Böyle bir şey olsa harika olur.

Bu konuda bir çalışma başlatmayı düşünmüyor musunuz?

Birkaç hava yoluyla konuşuldu. İzmir'le bağlantı yapılacak en ideal şehir Milano. İzmir bir sanayi şehri , Milano'da ekonomi açısından değerli bir şehir.Bu bağlantı yapıldıktan sonra arkası da gelecektir. Siz Roma'yı soruyordunuz ama Milano'da Roma'ya hızlı trenle 4 saatte gidebilirsiniz. Hem de uçaktan çok daha ekonomik koşullarda keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Türkiye İtalya ticari ilişkileri adına ne gibi yeni projeleriniz var?

Önceden hazırladığımız projeler üzerinde çalışıyor ve onları geliştirmeye amaçlıyoruz. Biliyorsunuz; vize için yeni bir sistemimiz var. Bu çok iyi işliyor. Zaten biz kısa sürede vizeyi veriyorduk ama şimdi o kuyruk olayını iptal ettik. İdata şirketi vize için yardımcı oluyor. Bilgi veriyor. Zannedersem siz de teyit edersiniz ki; şikayetler de azaldı. Şirketlere destek olmaya çalışıyoruz. 2008'de ihracat ve ithalat maalesef istenen düzeyde artmadı. Bu ne İtalyanlardan , ne de Türk dostlarımızdan kaynaklanmadı.

Alman okulu kuruldu. Şimdi Alaçatı'da Alman Üniversitesi kuruluyor. İzmir'in neden bir İtalyan okulu yok?

Eğitim alanında İtalya, Türkiye'de etkinliğini arttırmaya çalışıyor. İstanbul'da bir İtalyan üniversitesi açılacak. İlk, İtalyan Türk üniversitesi orada kuruluyor. İnşallah arkası gelecektir. Bildiğiniz gibi İstanbul'da bir İtalyan Lisesi var. Üniversite de onun bir devamı gibi olacak. İyi bir örnek oldu mu arkası hemen geliyor. Ama, işin enteresan yanı bu üniversite için imza İzmir'de atıldı. Berlusconi, Türk - İtalyan zirvesi için İzmir'e geldiğinde Swissotel Efes'te imzalandı bu karar. Ayrıca Türk öğrenciler, İtalyan dilini ve modasını çok seviyor. Onun için önümüzde çalışacak çok konu var. Ege'deki gelecek nesil iş adamlarının İtalyanca bilmesi bizim için de çok önemli olacaktır.

İzmir Uluslararası Festivali'ne bu yıl hangi etkinlikle katılıyorsunuz?

10 Temmuz'da; İzmir Uluslararası Festivali kapsamında bir konserimiz olacak. İtalya Marche Bölgesi Filarmoni Orkestrası geliyor. Büyükelçimizin de katılacağı bir konser. Kendileri, yılın ikinci yarısında gerçekleşecek olan önemli bir projeden de bahsetmek üzere burada bulunacak. Tüm sanatseverleri bu güzel konsere bekliyoruz.

Editör: TE Bilişim