Kuşadası Limanı’nda 7 yıl sonra gelen iptal adrese gitti    
  
Bundan 7 yıl önce özelleştirilen ve halen Ofer-Kutman ortaklığının kurduğu Egeport firması tarafından işletilen Kuşadası Limanı’nda, sular durulmuyor.

İsrailli işadamı Sami Ofer’in oğlu, Eyal Ofer’in sahip olduğu Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret’ten oluşan konsorsiyumun 2003’te kazandığı ihaleyi iptal eden mahkeme kararı dün taraflara tebliği edildi. En yüksek teklifi vermesine karşın, ihaleyi kazanamayan Limaş’ın açtığı dava sonucu başlayan mahkeme süreci 7 yıldır sürerken, bu aşamadan sonra diğer tarafın yapacağı itiraz ile bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Kuşadası Limanı’nda, ihale ve sonrasında yaşananlar özetle şöyle oldu:

30 yıllık işletme hakkı

Kuşadası Limanı’nın 30 yıllık işletme hakkının devri ihalesi, 4 Mart 2003’te yapılırken, Limaş A.Ş. 36 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. Bu ihalede Royal Caribbean Cruise, Avrasya Yatırım ve Ege Ticaret grubunun ise 27 milyon dolarda kaldı.

Ancak parayı zamanında ödeyemeyen Limaş’ın ek süre talebi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca reddedildi. Limanın 30 yıllık işletme hakkını en yüksek teklifi veren ikinci firmaya devredildi. Ancak Limaş’ın ortağı Av. Nilgün Öğünçlü, alt limit 35 milyon dolar olduğunu hatırlatıp davanın iptalini istedi.

Komisyon kararında yoktu

Bunun üzerine görülmeye başlayan dava, 2 Haziran 2010’da sonuçlandı. Dün taraflara tebliğ edilen iptal kararına gerekçe olarak, ÖYK’nın, ihale komisyonu kararında öngörülmeyen şahsa ya da tüzel kişiye ihale verilmesi olanağı bulunmadığı belirtildi. İhalenin en yüksek ikinci teklifi veren ikinci şirkete verilmesi için, bunun komisyon kararında belirtilmiş olması gerektiği anlatıldı.

Editör: TE Bilişim