Hukukçular, karar düzeltme talebi aynı mahkemede ele alınacağından bundan sonra bir değişiklik beklemediklerini söyledi.

Özelleştirildiği 2003 yılından bu yana çok sayıda mahkemeye dava konusu olan ve kentteki sivil toplum örgütleriyle esnafın tepkisini çeken Kuşadası Limanı'nda son noktayı Danıştay 13'üncü Dairesi koydu. Özelleştirme ihalesini iptal eden Aydın 1'inci İdare Mahkemesi kararını oy birliğiyle onaylayan Danıştay 13'üncü Dairesi'nin kararı, Kuşadası'nda sevinçle karşılandı.

Karara yapılacak itirazın aynı mahkemede ele alınacak olması, kararın kesinleştiği anlamına geldiğini söyleyen hukukçular, liman işletmesi ve tüm iş yerlerinin Türkiye Denizcilik işletmesi'ne (TDİ) derhal teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Özelleştirme ihalesinin yapıldığı tarihten bu yana yaşananları yargıya taşıyarak büyük bir hukuk mücadelesi veren avukat Nilgün Öğünçlü, kamu zararının yaşanmaması için liman işletmesine bir kayyum atanması gerektiğini söyledi.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin temyiz öncesi limanın kendilerine devredilmesi için tanıdığı 7 günlük süreye İstanbul Ticaret Mahkemelerine dava açarak itiraz eden liman işletmecisi firmanın, temyizle birlikte bu mahkemeden sonuç alamayacağını söyleyen Öğünçlü, "Bu kararda Ege Liman İşletmeleri'nin (Ege Ports) işgalciliği kesinleşmiştir. Buna rağmen haksız kazanç sağlamaya devam etmektedir. Özelleştirme idaresi başkanlığınca karar gereğinin yerine getirilmesi ve limanın Ege Ports'tan derhal alınarak TDİ'ye devredilmesi gerekiyor. Bu arada kamuya ait olan kazançlara da limana bir kayyum atanarak el konulmasını bekliyoruz" dedi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde imar planı ve plan notları mahkemelerce iptal edilen, ruhsatları geçersiz hale geldiği için belediyece yıkım öncesi tahliye için 30 günlük süre verilen limandaki 56 işyeri için süre 3 Ağustos'ta sona geriyor. Belediye ile işletmeci firma arasındaki uzlaşma görüşmelerinin sonuçsuz kaldığı, buna karşın daha önce yıkım yapacağını açıklayan Kuşadası Belediyesi'nin yıkım yapmak için turizm sezonunun bitmesini bekleyeceği belirtiliyor. Tüm bunlara rağmen limandaki işyerlerinin faaliyetlerini sürdürmesi ise ilçedeki esnaflar arasında huzursuzluk yaratmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilişim