Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve içinde yapılması öngörülen 96 bin metrekarelik AVM nedeniyle kamuoyunda tartışmalara neden olan İzmir Alsancak Limanı'nın Kruvaziyer Limanı'na dönüştürülmesine ilişkin 5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ile 1000 ölçekli uygulama imar planına, yargıdan kötü haber geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, planları hazırlayan Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na karşı açılan davada Danıştay 6. Dairesi, kruvaziyer limanı yapılmasına olanak sağlayacak planların yürütmesini durdurdu. Mahkeme kruvaziyer limanı yapılması öngörülen bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi yapılana ve bu araştırmaların sonucunu içeren rapor hazırlanana kadar planların yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Danıştay 6. Dairesi'nin oybirliği ile aldığı karar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 2 Ocak'ta tebliğ edildi.

Keşif ve inceleme

Büyükşehir'in açtığı davada mahkeme heyeti, Büyükşehir Belediyesi'nin dava dilekçesinde belirttiği çekincelerle ilgili mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Oybirliği ile alınan ara kararda mahkeme, "Davanın durumu ve olayın özelliğine göre yerinde yaptırılacak keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenecek bilirkişi raporunun alınmasından sonra bu konuda yeniden bir karar verilenceye kadar yürütmenin dururulmlasına ilişkin istemin kabulüne karar verilmiştir" dendi.

Çok sayıda itiraz gelmişti

Özelleştirme Yüksek Kurulutarafından 30 Nisan 2012'de onaylanan İzmir Kruvaziyer Liman alanına yönelik 5 bin ölçekli nazım imar planı ile 1000 ölçekli uygulama imar planına İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi'nin yanı sıra Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası gibi çok sayıda kuruluş itiraz etmişti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, plana itirazlarını dile getirirken, "Limana yapılacak AVM, Alsancak'ı yaşanmaz hale getirir. Şimdi Kordon'a araba girsin mi girmesin mi diye tartışıyoruz. Eğer oraya AVM yapılırsa bunu tartışmaya da gerek kalmayacak çünkü trafik yoğunluğundan Kordon'a araba bile giremeyecek" diye konuşmuştu. ıÜüÖzelleştime İdaresi Başkanlığı'nın (ÖIB) bu imar planı çerçevesinde geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği TCDD'ye ait İzmir Kruvaziyer Limanı özelleştirme ihalesi, ihaleye tek teklif gelmesi sebebiyle iptal olmuştu.

"Karara yorum getiremeyiz"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Yargının kararına herkes uymak zorunda. Biz bu karara bir yorum getirmek durumunda değiliz, o itirazları da Özelleştirme İdaresi'nin değerlendirerek düzeltmesi ve uzlaşması bizim en büyük dileğimiz. Bu aşamada esastan karar verilinceye kadar beklemek zorundayız. Bu da bize diğer projelerde olduğu gibi zaman kaybettirecek. Bu konuda da maalesef zaman kaybıyla karşı karşıya kalacağız" dedi.

Editör: TE Bilişim