Ekonomik kriz, limanlardaki eşyaları devlet malı yapıyor

Ekonomik kriz nedeniyle birçok firma mallarını gümrükten çekemiyor. Süreleri takip edemeyen, gerekli uzatmaları alamayan birçok firmanın malı devlet malı oluyor.

Bazı firmalar on binlerce dolar tutan taşıma navlunlarını ödeyemedikleri için taşıma şirketlerinden sevk vesaiklerini alamıyorlar. Eşyanın taşıma senedi olan konşimentolara sahip olamayan mükellef eşyasını geçici depolama yerinden çıkaramıyor. Bu nedenle birçok firmanın limanlarda bekleyen çeşitli eşyaları devlet malı oluyor.

Son günlerde bu konuyla ilgili şikayetlerin arttığını gümrük müşavirlerine her gün buna benzer çeşitli olayların ulaştığını ifade etmekte yarar var. Bu nedenle süre konusuna dikkat çekip firmaların nasıl önlem almaları gerektiğini izah edeceğim.

Dış ticaret departmanlarınızı gümrük müşavirlerinizle etkin bir iletişim kurmaları yönünde uyarın. Limanlara gelen eşya geçici depolama statüsünde bulunmaktadır. Limanlara deniz yoluyla gelen eşyada, eşyanın "gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması için yasada belirlenmiş süre 45 gündür. Karayoluyla gelende ise bu süre 20 gündür."

Eşyanın ambar bekleme süresi sonsuz değildir. Ancak, bu süre yasal süresi içinde olmak kaydıyla bazı işlemler sonucu süresiz hale gelmektedir. Eşyanın devlet malı olmamasının bir tek yolu vardır. O da, eşyanın süre sınırı olmayan genel antrepolara götürülerek hemen antrepo rejimine tabi tutmaktır.

Genel antrepoda bulunan ve genel antrepo beyannamesi verilen eşyada süre sorunu yoktur. Aksi takdirde eşyanın limanlarda bekleme süresi 45 ve 20 günle sınırlıdır. Ancak geçici depolama yeri olarak adlandırılan eşyanın konulduğu bu yerlerde süresi içinde müracaat edilmek suretiyle ek süre alınabilir. Bu süre gümrük idarelerince otuz güne kadar gerekçe aranılmaksızın, otuz günü aşan ek süre talepleri için ise gerekçenin belirtilmesi ve kanıtlayıcı belgenin sunulması şartıyla uzatılmaktadır.

Bütün bunlara rağmen bir şekilde süreleri atladınız ve eşyanız tasfiyelik hale geldi. Dünyanın sonu değildir. Bu sürecide iyi takip edebilirseniz eşyanızı 2000/1724 karar sayılı tasfiye tüzüğünün 9. maddesi kapsamında %1'lik ilave farklı ödeyerek aynı tüzüğün 26. maddesi kapsamında "Serbest Dolaşıma" tabii tutabilirsiniz.

Gümrük mevzuatında bilgi almaktan itiraza, itirazların karara bağlanmasından eşyanın beklemesine kadar her şeyin bir süresi vardır. Süreler, gümrük mevzuatında önemli bir yer tutarlar. Çünkü sürelerin hak düşürücü özelliği vardır. Süresi içinde her türlü sorununuza gümrük idarelerinde çözüm bulabilirsiniz. Özellikle ekonomik kriz ortamında sürelere dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde yeni ekonomik sorunlara yol açarsınız.

Editör: TE Bilişim