Kılavuz Kaptanlar Haftası Törenlerle Başladı

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği önderliğinde ve Türkiye'deki tüm kılavuzluk teşkilatlarının destek ve katılımlarıyla her yıl gerçekleştirilen Meslek Şehitlerini Anma ve Kılavuz Kaptanlar Haftası etkinlikleri törenlerle başladı. 

İstanbul'daki ilk tören, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nin Beylerbeyinde bulunan merkez yerleşkesinde yapıldı. 

Saat 10:30 da başlayan Törene, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, TKKD YK Başkanı Mutlu Dündar, Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit, Deniz Emniyet Derneği Başkanı Cahit İstikbal, SANMAR Denizcilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Gürün, UZMAR Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı A. Noyan Altuğ, Anadolu Kılavuzluk A. Ş. Genel Müdürü Tayfun Kızılay, KEGM Genel Müdürlük çalışanları, kılavuz kaptanlar, basın mensupları katıldı. 

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün (KEGM) Beylerbeyi yerleşkesinde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende,  TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Mutlu Dündar, IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve KEGM Genel Müdürü Durmuş Ünüvar birer konuşma yaptı. 

Mutlu Dündar: "Çarmıh kazalarını hep birlikte önleyelim"

Törende konuşan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Mutlu Dündar;  "meslek şehitlerimizi anabilmek için bize kapılarını yeniden açan KEGM Genel Müdürü Durmuş Ünüvar’a ve bizleri yalnız bırakmayan siz çok değerli misafirlerimize ebediyete uğurladığımız meslektaşlarımızın aileleri ve sevenleri adına bir kez daha teşekkür ederiz." dedi. 

Meslek Şehitleri Klv. Kpt. Cevdet Çubukçu'nun 14.12.1961’de Peter Zoronık gemisinde yaşanan çatışma sonucu, Klv. Kpt. Vahit İğneci'nin  7.7.1968’de Eisk gemisinde geçirdiği rahatsızlık sonucu, Klv. Kpt. Lütfü Berk'in 20.12.2006’de İstanbul Boğazı geçişini tamamlayan Regina V gemisinden inerken geçirdiği çarmıh kazası sonucu, Klv. Kpt. Fahrettin Aksu'nun 10.4.2009 tarihinde İstanbul boğazı geçişişini tamamlayan Sun Genius gemisinden Büyük Liman önlerinde inerken geçirdiği çarmıh kazası sonucu, Klv. Kpt. Levent Ruhi'nin 6.6.2011 vardiyasında geçirdiği rahatsızlık sonucu, Klv. Kpt. Behzat Özgür'ün 28.8.2011’de vardiyasında geçirdiği rahatsızlık sonucu, Klv. Kpt. Atilla Karhan'ın  17.2.2013’de vardiyasında geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatlarını kaybettilerine değinen Mutlu Dündar, " her birini rahmetle anıyor aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz. Ruhları şad mekânları cennet olsun" dedi. 

Mutlu Dündar, şöyle devam etti: 

"Bugün burada dünyada kılavuzluğun ruhani evi olarak kabul edilen İstanbul Boğazı kıyısında sizlere seslenirken, ülkemizin diğer limanlarında ve Çanakkale Boğazında da yine üyelerimiz kılavuz kaptanlar, meslek şehitlerimizi anmak üzere bir araya gelmiş bulunmakta. Türk Boğazları ve ülkemizin maviye açılan 69 limanında hizmet eden 500 kılavuz kaptanın neredeyse tamamını temsil eden yegâne sivil toplum kuruluşu 1969 yılında kurulmuş olan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’dir. Derneğimizin kuruluş amaçlarından biri de mesleğimizin bütün zorlukları ve tehlikelerine rağmen; can, mal, seyir ve çevre emniyetinin sağlanabilmesi için kılavuz kaptanların yılın 365 günü, gece ve gündüz her türlü hava koşulunda kesintisiz bir şekilde kılavuzluk hizmeti verdiklerinin kamuoyunca bilinmesini sağlamaktır. Öte yandan içerdiği zorluk ve tehlikelere karşın emniyet denizciliğin bütün unsurları için vazgeçilemezdir. Kılavuzluk hizmetlerinde bu unsurlar; hizmet verilen gemi ve personeli, hizmetin verildiği suyolu veya limandaki idare ve hizmeti veren kılavuz kaptandır. Emniyetin sağlanması ve sürdürülebilmesi bütün bu unsurların müşterek çalışması ve kuralların uygulanması ile sağlanabilir.  Ancak her ne kadar kılavuzluk hizmetlerinde emniyetin sağlanabilmesi için uluslararası birçok kural ve uygulama bulunsa da özellikle kılavuz kaptan transferinde ne yazık ki standart dışı veya uygun olmayan birçok donanım kullanılmaya devam ediyor. Şöyle ki dünya genelinde IMPA tarafından yapılan sörveyler gösteriyor ki kılavuz kaptanların mesailerinde karşılaştıkları her beş kılavuz transfer donanımından bir tanesi (%20 ye tekabül ediyor) ya kurallara uygun donatılmamış ya da kötü durumda. Bu nedenle ne yazık ki çarmıh kazaları nerede ise her gün yaşanmakta ve kılavuz kaptanların can kayıpları devam etmektedir."

Mutlu Dündar, "ebediyete intikal etmiş olan meslektaşlarımızı bir kez daha saygıyla anarken, bu anlamlı günde Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği olarak çarmıh kazalarının önlenmesi için her platformda gerekli çalışmaları yürüteceğimize söz veriyoruz. Bu bağlamda sektör paydaşlarımız ve idaremiz ile hatalı kılavuz transfer donanımı kaynaklı kazaların önlenmesi için yürütülecek her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduğumuzu beyan ederiz." diyerek sözlerini tamamladı. 

Tamer Kıran: "Kılavuz kaptanlara olan ihtiyaç azalmadı, arttı" 

Tamer Kıran da yaptığı konuşmada, kılavuzluğun, kısıtlı ve tehlikeli sularda kaza riskini azaltan ve emniyetli bir seyir imkanı sağlayan en önemli hizmet unsuru olduğunu, kılavuz kaptanların sahip oldukları tecrübe ve bilgileri ile gemilerin tehlikeli ve riskli sularda seyri sırasında, çevre, can ve mal emniyetini sağladığını belirtti.

Teknolojiyle birlikte navigasyon ekipmanları gelişse de kılavuz kaptanlara olan ihtiyacın hiç bir zaman azalmadığını belirten Tamer Kıran, “Aksine, aynı teknolojik gelişmeler çok büyük gemiler inşa etmemizi sağlarken, böylesi büyük gemileri limanlara yanaştırmak ya da boğazlardan geçirmek için o suları bilen kılavuz kaptanlara duyulan ihtiyaç daha da artmıştır.” dedi. 

Kılavuz kaptanlarının, Türk Boğazlarında ve maviye açılan limanlarımızda yaşanabilecek kazaları ve felaketleri önlemek maksadıyla çok önemli bir görevi yerine getirdiklerini belirten Tamer Kıran, “Karda kışta, her türlü zorlu, fırtınalı havada gece-gündüz demeden, gemilerin metrelerce yüksekteki güvertelerine tırmanan kaptanlarımız, bu görevlerini yerine getirirken ne yazık ki zaman zaman hayatlarını da kaybetmektedirler. Bu toplantı vesilesi ile canları pahasına görev yapan Kılavuz Kaptanlarımıza minnet ve şükranlarımı sunuyor, zor ve meşakkatli görevlerinde başarılar temenni ediyorum.  Meslek şehidi olmuş ve ahirete göçmüş kaptanlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu. 

Durmuş Ünüvar: "Kılavuz kaptan en önemli emniyet unsuru"

Törende son konuşmayı yapan Kıyı Emniyeti Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Durmuş Ünüvar,  yıllık finansal değeri 84 trilyon doların üzerine çıkan küresel ticaret hacminin 12 milyar tonluk bir deniz taşıması anlamına geldiğini söyledi. Bu hareketliliğin dörtte birinin ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda gerçekleşmekte olduğunu ve bölge deniz ticaretinin can damarı olan Türk Boğazlarında yıllık toplam 80 binin üzerinde gemi hareketine yol açtığını vurgulayan Ünüvar,  "Bu büyüklükteki bir ekonomik aktivitenin sürdürülmesindeki en önemli faktörlerden bir tanesi hiç kuşkusuz gemilerin denizlerde emniyetle sevk ve idaresidir." dedi. 

Eski çağlardaki deniz yolculuğunda bilinmedik denizlerde, dar ve tehlikeli suyollarında ve limanlarda bir yol göstericiliğe ihtiyaç duyulması ile başlayan ve çeşitli tarihsel kayıtlarda milattan önce 2 binli yıllara kadar uzanan kılavuzluk kaptanlık mesleğinin, yerine getirdiği hizmetin niteliği bakımından kutsal bir meslek olduğuna değinen Genel Müdür Ünüvar; bir ticari meta olan gemi ve yükünün de ötesinde, gemi mürettebatının canının emanet edildiği kılavuz kaptanın, bilgisi, tecrübesi ve sezgileri ile emniyetli bir şekilde gemiyi güvenli sulara çıkartmak görevini yerine getirdiğini söyledi. .Bu görevi esnasında, gemiyi, mürettebatını ve yükünü yakın bir tehlikeye sokacak acil durumlara karşı tereddüt etmeden en etkili manevra kararlarını verebilecek kadar serinkanlı hareket edebilmek söz konusu olduğundan, kılavuz kaptanlığın,  hiç kuşkusuz her insanın yapabileceği bir meslek olmadığını açıklayan Ünüvar,  bu durumu itibariyle kılavuz kaptanlık mesleğinin her şeyden önce özveri ve sebat mesleğiolduğunu söyledi ve şöyle devam etti: 

"Yaşadığımız çağda ulaşılan teknolojik gelişim seviyesi itibariyle artık sevk ve idaresinde insan etkileşimine ihtiyaç duymayan otonom gemiler gündeme geliyor. Ancak Türk Boğazları özelinde olduğu gibi dar ve tehlikeli suyolları söz konusu olduğunda emniyet unsurunun en önemli bileşeni olan kılavuz kaptanın bilgisi, tecrübesi ve sezgileri ile sunduğu katkı olmaksızın yüzde yüz bir seyir emniyetinden söz etmek halen mümkün görünmemektedir. Kuruluşumuz bünyesinde halen görev yapan toplam 170 kılavuz kaptan diğer tüm kılavuzluk hizmet sahalarımızla birlikte dünyanın en tehlikeli doğal suyolları kabul edilen Türk Boğazlarında meslekî tecrübe ve birikimleri ile çok başarılı bir kılavuzluk hizmeti vermektedirler. 2020 yılında İstanbul Boğazı’ndan geçen 38 bin geminin %64’ü,  Çanakkale Boğazı’ndan geçen 42 bin geminin ise %50’si kılavuzluk hizmeti almıştır. Bu denli yüksek yoğunlukta gemi hareketinin olduğu bir bölgede seyir, can, mal, deniz emniyeti ile çevre güvenliğinin sağlanması hususlarında kılavuz kaptanlarımızın katkıları çok büyük değer taşımaktadır. Bu değerli çabalarından ve başarılarından dolayı kendilerini bir kez daha kutluyorum."

Kılavuz kaptanların bu hizmeti yerine getirirken çıktıkları her bir gemide ülkeyi temsilen bir nevi diplomatik misyon da üstlenmekte olduklarına değinen Genel Müdür Ünüvar, bu anlamda da kendilerinin ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiklerine inancının tam olduğunu kaydetti. 

Ünüvar, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü olarak bizler de, Türk Boğazları ve diğer hizmet sahalarımızda görev yapan 170 kılavuz kaptan, Türk Boğazları ve diğer Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerimizde toplam 223 deniz trafik baş operatörü ve deniz trafik operatörü ile 7 gün 24 saat acil kurtarma römorkörlerimiz tahlisiye botlarımız başta olmak üzere, 100’ün üzerinde deniz aracımızla 1000 e yakın eğitimli ve tecrübeli gemi adamımız ile üzerimize düşen görevin farkında olarak tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu vesile ile meşakkatli kılavuz kaptanlık mesleğini yerine getirirken hayatını kaybeden değerli kılavuz kaptanlarımızı saygı ile anıyor, kendilerine Allah’tan rahmet ve siz değerli kılavuz kaptanlarımıza göreviniz esnasında başarılar diliyorum. Pruvanızın neta, rüzgârınızın kolayına olsun. Allah selamet versin!"

Denize çelenk bırakıldı

Törende daha sonra görevi başında yaşamını yitiren tüm meslek şehitleri adına denize çelenk bırakıldı ve hatıra fotoğrafları çekildi. Çelengi denize TKKD Başkanı Mutlu Dündar, IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve KEGM Genel Müdürü Durmuş Ünüvar birlikte bıraktılar. 

DİĞER TEŞKİLATLARIN  KUTLAMALARI

Uzmar Kılavuzluk ile Marin Romorkör ve Sanmar römorkaj teşkilatlarının Nemrut Körfezindeki töreninden...

Uzmar Kılavuzluk Çanakkale Akçansa limanındaki töreninden...

Anadolu Kılavuzluk A.Ş İzmit Körfezi töreninden...

Anadolu Kılavuzluk A.Ş İskenderun Körfezi töreninden...

Yalova Pilotaj A.Ş kılavuzlarının Yalova tersaneler bölgesindeki töreni...,

Marin Römorkör ve Kılavuzluk A.Ş Ambarlı Limanı töreninden...

Mersin MIP Limanında kılavuzluk haftası törenleri. 

Editör: TE Bilişim