Kepez Liman İşletmeleri Atık Kabul Tesislerinin kapısına vurulan kilit kırılınca daha önce işten ayrılmak zorunda kalan işçiler işyerine geri dönmeye başladı. Kabus gibi geçen günlerin ardından ekmek teknelerine geri dönmenin sevincini yaşayan işçiler iş başı yaparken, limanın yöneticisi Ali Özgen istihdamın 100 kişiye çıkarılacağı sözünü verdi.

Özgen, yönetimin zorunlu olarak aldığı faaliyete ara vermeye ilişkin bürokratik engelin kaldırılması noktasında AKP Milletvekilleri Mehmet Daniş ve Müjdat Kuşku’nun büyük hassasiyet gösterip çaba harcadığını belirterek, kamuoyu tepkisi oluşumunu sağlayan sivil toplum kuruluşlarının duyarlılığının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
Yönetmelik eksikliği yüzünden kapısına kilit vurulan Kepez Limanı Atık Kabul Tesisleri kapısına vurulan kilit kırıldı, işçiler işyerine geri dönmeye başladılar. Çanakkale’de başta işsiz kalan işçiler, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan ve iş dünyasının örgütlü olduğu sivil toplum kuruluşlarının ayağa kalktığı kilidin kırılması büyük sevinç yarattı. Liman Yöneticisi Ali Özgen, düzenlediği basın toplantısında, 9 Şubatta durdurdukları atık toplama faaliyetlerine yeniden başladıklarını söyledi.
Kamuoyu duyarlılığı kamçıladı.
Denizcilik Müsteşarlığının yoğun baskısı, konuya gösterdiği önem ve gemilerdeki ciddi ihtiyaçtan dolayı, durdurulan atık toplama işinin tekrar başladığını ifade eden Özgen, durdurma kararının ardından gelen tepkilerden, atık toplama faaliyetinin ne kadar önemli olduğunu hissettiklerini bildirdi. Özgen, denizlerin temizlenmesine yönelik ciddi faaliyetlerinin devam edeceğini, bu konuda yeni düzenlemelerin yapılacağı yönünde haberlerin geldiğini belirterek, düzenlemeler yapıldıktan sonra atık kabul tesisiyle, en az 25 sene Çanakkale denizlerinin temiz kalmasına yönelik çalışmalarının süreceğini kaydetti.

Avrupa’nın en önemli tesisi

Dört sene öncesine kadar Çanakkale kıyılarında denize girmek için gelen insanların ayağına zift topaklarının geldiğini, artık bunun yaşanmadığını anlatan Özgen, ''Denizlerin temizlenmesine yönelik petrol kaynaklı toplama ve işleme tesisi olan bu tesis, Avrupa'nın en büyük atık toplama ve en modern tesislerinden bir tanesi. Tesis, günlük 2 bin toplama, 12 bin ton depolama ve 600 ton işleme kapasitesine sahip. Biz bu tesise boğazın çöpçüsü diyoruz'' dedi.

100 işçiye kadar çıkacağız

Limanda şu anda güvenlik dahil 60'ın üzerinde kişinin çalıştığını dile getiren Özgen, 2-3 ay içinde bu sayının 100'ü geçeceğine inandığını bildirdi. Özgen, tesiste atık alımlarının durdurulmasının ardından, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve Müjdat Kuşku'nun konuya gereken önemi gösterdiğini söyledi. Çanakkale'nin Kepez Limanı'ndaki denizsel atık toplama tesisi, liman yönetiminin aldığı kararla 9 Şubatta atık alımlarını durdurmuştu.

Editör: TE Bilişim