Japon ürünlerine gümrüklerinde sıkı denetim

Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketi nedeniyle radyasyon tehlikesine karşı Ambarlı Limanı'nda güvenlik önlemleri artırıldı. Limana getirilen Japon ürünleri, kontrolden geçirildi.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli deprem ve sonrasında meydana gelen tsunami felaketinden sonra zarar gören nükleer santrallerde radyasyon tehlikesi baş göstermişti. Japonya’dan gelen ve radyasyonlu olması ihtimali artan ürünler ise gümrük kapılarında denetlenmeyi bekliyor.

Bu kapsamda bütün gümrük kapılarında denetimlerini artıran Gümrük Muhafaza ekipleri, Japonya’dan gelecek ürünleri bekliyor. Liman çıkışlarına yerleştirilen sensörler yardımıyla kamyonlarla gelen konteynerler inceleniyor. Gümrük çalışanları tarafından şüpheli durumlara karşı ise el ile kullanılan portatif bir ölçüm aleti ile de denetim yapılıyor.

Japonya’da meydana gelen nükleer felaketten sonra denetimleri sıklaştırdıklarını dile getiren gümrük memurları,

“Kurduğumuz bu sistem sayesinden yurt dışından gelen bütün ürünlerin radyasyon miktarını ölçüyoruz. Tehlike sınırını aşan bir durum olduğu zaman cihazlarımız alarm veriyor ve biz de müdahale ediyoruz. Bu sinyal aynı anda Ankara’daki Nükleer Araştırma merkezinde de görülüyor. Biz de kendilerini bilgilendiriyoruz. İlk aşamada önemli bir bulgu bulunduğu taktirde Nükleer araştırma merkezinden çalışanlar geliyor ve geniş çaplı inceleme yapıyorlar. Biz çıkışlardaki sensörlerden başka elimizdeki portatif ölçüm aletleriyle de iki aşamalı bir kontrol yapıyoruz “ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim