İZMİRLİLERE "KARARA KARŞI ÇIKIN" ÇAÐRISI

Rekabet Kurulu’nun Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından üç hafta önce ihaleye çıkarılan İzmir Limanı için aldığı “Düzenli hat taşımacılığı yapanlar ihaleye giremeyecek” kararına, denizcilerden tepki gelmeye devam ediyor.

DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Rekabet Kurulu’nun armatörlük yapan bir firmanın İzmir Limanı’nı işletmesi halinde, rakip hat işleticisi firmaların sırlarının ortaya çıkabileceği ve bu durumunda rekabeti bozacağı yönünde görüş bildirmesini sert bir şekilde eleştirdi.

Rekabet Kurulu’nun bu görüşünü ‘Amaçlı bir fikir beyan etme” olarak değerlendiren Dologh, İzmirlilerin buna mutlaka karşı çıkması gerektiğini söyledi.

Dologh, “Neyi, kimden nasıl saklıyoruz. Ortak Girişim Grubu(OGG)’nun kurduğu İzmir Liman A.Ş.’nin İzmir Limanı’nın işletme hakkını alması halinde 3. Cihan harbi mi çıkacak? İzmir Limanı’na gelen her 10 gemiden 9’u  ortak girişim grubu içinde olan şirketlerin gemileri. Neyi kimden saklıyorsunuz? Bu amaçlı bir beyan. Limanı ihracatçı Birlikleri alırsa, ihracatçılar kimin ne ihraç edeceği bilmeyecekler mi? OGG yoluna devam etmeli. Doğru olmayan ütopik varsayımlarla hareket edilmemeli. Böyle düşüneceklerini de sanmıyorum. OGG amaca kilitlenmiş vaziyette. Uluslararası firmalar bile OGG’ye ortak olmaya çalışıyor. 7 Nisan’a daha çok var. Köprünün altından daha çok sular akar. En son gülen İzmir’in çoğunlukta olduğu OGG  olur” diye konuştu.

“LİMANIN TALİPLİSİ FAZLA OLMAYACAK”

İzmir Limanı’nın çok fazla taliplisi olacağını sanmadığını da vurgulayan Dologh, “Singapurluların zaten liman ihalesine katılamayacak. Rotterdam Liman İdaresi’nin de ihaleye girme gibi bir düşüncesi yok. P&O şirketinin de ihaleye katılmayacak. Bu yüzden limana çok talipli olacağı yönündeki bilgiler doğru değil. OGG içinde yer alan armatör firmanın yöneticisinin “Şirketi ben yöneteceğim” gibi bir düşüncesi yok. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın bulunduğu bir toplantıda “Yönetimin de içinde olmayacağım” şeklinde de beyanı var” diye konuştu.

“ARMATÖR FİRMANIN TECRÜBELERİNDEN YARARLANILABİLİR”

DTO İzmir Şubesi Meclis Başkanı Erdoğan Yılmaz ise Rekabet Kurulu’nun kararının İzmirli işadamlarının ağırlıkta olduğu OGG’nin kurduğu İzmir Liman A.Ş.’nin şansına etkilerini “Bu sıkıntıları yeneceğiz” diye değerlendirdi. Yılmaz, ortak girişim grubu bünyesinde yeralan armatör firmanın tecrübelerinin yol gösterici olabileceğini belirterek, “Limanın birçok taliplisi var. Bizim istediğimiz İzmirlilerin işletmeyi alması. Bunu ısrarla temenni ediyoruz. Çünkü bu liman binlerce kişiye istihdam sağlayan stratejik bir liman” dedi. Yılmaz, kendilerinin ancak navlun bedelleri konusundaki bilgileri saklı tuttuklarını, diğer bilgileri zaten saklayamadıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak:Seda GÖK-İZMİR

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim