İzmir'den Ankara'ya liman çıkarması

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arkas, Alsancak Limanı için Başkent'e gidiyor

İzmirliler, ihaleyi kazanan Global-Hutcihison-Ege İhracatçı Birlikleri Limaş konsorsiyumunun ihaleden çekilmesinden sonra geleceği belirsiz hale gelen İzmir Alsancak Limanı için harekete geçti. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'dan oluşan heyet, Arkas Air'e ait özel bir uçakla yarın Ankara'ya gidecek.

ÖNCE AKSU İLE

İzmir heyeti, Ankara'da Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu ile görüşerek, İzmir Limanı için geliştirdikleri yeni bir öneriyi sunacak. İçeriğiyle ilgili net bir açıklama yapılmayan öneride limanı işletmek için Büyükşehir Belediyesi ve özel sektörün de ortakları arasında yer aldığı yeni bir şirket kurulmasını, kurulacak şirketin İzmir Limanı'nın verimli hale gelmesi için gereken toplam 300 milyon dolarlık yatırımı üstlenmesini içerdiği ifade ediliyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na sunulacak formülde, belirli bir işletme süresinde gerekli yatırımların tamamlanmasının ardından limanın yeniden ihaleye çıkarılıp özelleştirilmesinin öngörüldüğü de kaydediliyor.

ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Ocak ayı Meclis Toplantısı'nda yarın yapılacak Ankara ziyareti konusunda meclis üyelerini bilgilendiren Ender Yorgancılar, İzmir Limanı ile ilgili alternatifler aradıklarını belirterek, konuyu geçtiğimiz hafta yaptıkları Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de ilettiklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinden iki gün sonra Özelleştirme İdaresi Başkanı Aksu'nun kendisini aradığını belirten Yorgancılar, "Yarın Ankara'ya gidip Özelleştirme İdaresi Başkanı Aksu'ya üzerinde çalıştığım formülü önereceğim. İzmir'in menfaatleri doğrultusunda İzmir Limanı'nda bir çözüm yolu bulacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül Mart'ta geliyor

Yorgancılar, Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü İzmir'e davet ettiklerini de dile getirerek, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri'nin geçtiğimiz günlerde kendisini aradığını ve Cumhurbaşkanı'nın 25-27 Mart tarihlerinde İzmir ve Manisa'ya 2 günlük seyahat düzenleyeceği mesajını verdiğini belirtti. Yorgancılar, "İkinci defa bir Cumhurbaşkanı odamızı ziyaret edecek. Kendilerini EBSO'da ve İzmir'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız" diye konuştu.

Çelebi Holding'in kararı bekleniyor

İzmir cephesinde bu gelişme yaşanırken, ÖİB, limanı 49 yıllığına işletmek için 1 milyar 275 milyon dolarla en yüksek teklifi veren ancak 8 Ocak 2010'da çekilen Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Limaş konsorsiyumundan sonra ihalede ikinci yüksek fiyatı veren Çelebi Holding'e teklif mektubu gönderdi. Çelebi, 45 günlük sürede limanı devralıp almamayı değerlendirecek. Ancak, 1 milyar 270 milyon dolarlık teklif veren Çelebi'nin de krizin ardından bu fiyatın çok yüksek kalacağı düşüncesiyle limanı istemeyecebileceği öne sürülüyor.

Editör: TE Bilişim