Limanda nöbet dönemi başlıyor  

Yeni sezonda, toplam 144 kruvaziyer gemisi Alsancak Limanı'na gelecek. Bazı günler 4, bazı günler ise 3 gemi birden Alsancak Limanı'na demir atacak

Yıllardır yabancı turist çekememekten şikayet eden İzmir, şimdi de her yıl 300 binden fazla turist getiren kruvaziyer gemilerini yanaştıracak yer bulamıyor. Mart ayında başlayan yeni sezonda, toplam 144 kruvaziyer gemisi Alsancak Limanı'na demir atacak. Programa göre bazı günler 4, bazı günler ise 3 gemi birden Alsancak Limanı'na yanaşacak. 2 Haziran ve 30 Haziran tarihlerinde limana 4 geminin, 9 gün ise 3 geminin aynı anda yanaşması planlanıyor. Ancak çoğalan gemi sayısına karşın sadece 2 geminin yanaşacağı iskele olması kriz yarattı.

TOPLANTI DÜZENLENDİ

Sorunu çözmek için bugün İzmir Liman İşletme Müdürlüğü'nde olağanüstü toplantı düzenlendi. İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, tur operatörleri, gemi acentaları ve kılavuz kaptanların katılacağı toplantıda soruna çözüm aranacak. Çözüm yolu bulunmadığı takdirde bazı kruvaziyer firmalarının seferleri iptal etmesi ve İzmir'i pas geçmesi tehlikesi doğacak.

Toplantı öncesinde çözüm için gelen öneriler arasında kuru yük gemilerinin yanaştığı iskelenin kruvaziyer gemilerinin hizmetine sunulması, iskele boyunun uzatılması ve gemilerin yolcularını bıraktıktan sonra açıkta demirlemesi de var. Bulunacak formülün, limana yükleme ve boşaltma için yanaşacak yük gemilerinin trafiğinin engellenmemesi de gerekecek. Şu an için gemilerin açıkta bekletilmesi formülü öne çıkarken, son karar toplantı katılımcıları tarafından verilecek.

İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, yapacakları toplantı ile soruna çözüm bulmak istediklerini söyledi. Kara, "2 gemiden fazla gelirse sıkıntı oluyor. Diğer gemiler açığa demir atmak zorunda. Gelecek sene daha fazla gemi gelecek. Zaten konteyner limanında kruvaziyer turizmi olmaz. Mutlaka yeni bir liman yapılmalı" dedi.

"SIKINTI YARATIR"

İzmir Alsancak Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, özellikle 4 geminin aynı anda limana gelmesinin büyük sıkıntı yaratacağını söyledi. Limanda 2 gemiden fazlasının yanaşacağı iskele olmadığını vurgulayan Yalçın, "Bugünkü toplantı ile sorunu çözmeye çalışacağız. Kruvaziyer turizmiyle ilgili tüm kesimler biraraya gelecek. Elbette bilgilerimiz ve deneyimlerimiz ile sıkıntının üstesinden geleceğimize inanıyorum" dedi. Çözüm için en kolay formülün gemilerin yolcuları bıraktıktan sonra açıkta beklemesi olduğunu dile getiren Yalçın, son kararı toplantı katılımcılarının vereceğini söyledi.

Yeni limanın önü açılsın

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, toplantıda kruvaziyer gemilerinin bir sorun yaşanmadan İzmir Limanı'na yanaşması konusunu ele alacaklarını, bir formül bulmaya çalışacaklarını söyledi. Demirtaş, "Ekiplerimiz de bu konuda çalışıyor. Ancak önemli olan bir an önce kruvaziyer limanının yapılması. Elimizde müşteri var, para var, proje var. Yerel yönetim ve devletin yeni bir liman yapılması için yer belirlemesini ve yapımcı şirketin önünü açmasını bekliyoruz" dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, kruvaziyer gemilerinin yanaştığı iskelenin hemen arka tarafına yeni gemilerin yanaşabileceğini kaydetti. Dologh, "Sorunu aşmak için çok şey yapılabilir. Silolara giden konveyör bantlar sökülebilir. Restorasyon yapılıp, modern bir yolcu salonu yaratılabilir" diye konuştu.

Haziran'a dikkat

Geçtiğimiz ay kruvaziyer turizminde yeni sezon açılırken, en çok yoğunluk Haziran ayında yaşanacak. İzmir Ticaret Odası'nın verilerine göre Alsancak Limanı'na 2 Haziran ve 30 Haziran tarihlerinde 4 gemi birden yanaşacak. 2 Haziran Çarşamba günü Norwegian'e ait Gem, Ibero Cruceros'a ait Grand Celebration, Costa'ya ait Serena, Thomson'a ait Thomson Celebration gemileri limana gelecek. 30 Haziran Çarşamba günü ise yine aynı kruvaziyer firmalarına ait gemiler Alsancak'a yanaşacak. İzmir'e 3'er geminin geleceği günler ise 11 Mayıs, 16 Haziran, 14 Temmuz, 28 Temmuz, 11 Ağustos, 25 Ağustos, 8 Eylül, 22 Eylül ve 20 Ekim.

Kaç yolcu geldi?

YIL SEFER SAYISI YOLCU SAYISI

2003 5 3 bin
2004 32 77 bin
2005 26 58 bin
2006 94 183 bin
2007 122 288 bin
2008 128 321 bin
2009 125 309 bin

Açık otobüsle turlayacaklar

İzmir Ticaret Odası ve turizmle ilgili kuruluşlarının uzun süredir hazırlıklarını yürüttüğü kruvaziyer gemileriyle gelen yolcuların İzmir'de dolaştırılması projesi başladı. Daha çok Selçuk ve Bergama'yı gezmeyi tercih eden kruvaziyer yolcuları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği 3 otobüs ve sunulacak rehberlik hizmeti ile artık kent içini de dolaşma imkanına sahip olacak.

Ayrıca Bergama Vapuru da turistlerin körfezi dolaşması için tahsis edildi. Deneme seferlerinin önümüzdeki günlerde başlayacağını açıklayan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,

"İzmir bir turizm kenti diyorsak, şehir içi tur otobüslerinin de bulunması gerekir. Bütün turistik kentlerde bu böyledir. Yaklaşık bir yıldan uzun bir süre önce Büyükşehir Belediye Başkanımızdan bunu talep ettik. O da ESHOT Genel Müdürü Gül Şener'e talimat verdi. Nihayet 2010 turizm sezonuna yetiştirilmek üzere son derece güzel otobüsler yaptırıldı" dedi.

SESLİ REHBERLİK

İTO'nun turizmle ilgili meslek komiteleri, İzmir Rehberler Odası, TURSAB ve İTO Danışmanı Dr.Fikret Yılmaz'ın katkısıyla otobüslerin güzergahlarının belirlendiğini dile getiren Demirtaş,

"Liman, Konak Pier, Konak, Varyant, Kadifekale, İkiçeşmelik, Müze, Agora, Kemeraltı gibi uğrak yerleri olacak. Biz dersimizi çalıştık. Bu güzergahlara göre turistlere söylenecek şeyler de standart hale getirildi. Şu an deneme seferi olacağı için sesli rehberlik sistemini henüz uygulamaya koymuyoruz. Daha sonra sistem devreye girecek. Turist gittiği yerler hakkında bu sistem sayesinde bilgi alacak.

Konak Pier'e gidecekse orayı, Kadifekale'ye gidecekse orayı anlatan bilgiler verilecek. Şu an otobüslere Rehberler Odası'ndan bir rehber vereceğiz. Bunun bedelini kimin ödeyeceği belli değil ama kimse ödemezse biz öderiz" diye konuştu.

Ücret belirleme yetkisinin belediyenin olduğunu belirten Demirtaş, hizmetin çok ucuz tutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

KÖRFEZ'DE VAPUR TURLARI

Körfezi olup da körfez turu olmayan şehrin bulunmadığını ifade eden Demirtaş, "Başkan Aziz Kocaoğlu, Bergama Vapuru'nu tahsis edeceğini açıkladı. Vapurun güzergahı da rehberlerin söyleyecekleri de belirlendi. unun için de Sayın Başkan Kocaoğlu Bergama Vapuru'nu tahsis edeceğini açıkladı" dedi.

Editör: TE Bilişim