"İzmir Limanı’nda beş yıl hiçbir gelişme olmaz"

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, liman ihalesinin iptal aşamasına gelmesiyle ilgili, “İhale heyecanıyla gerçekçi olmayan fiyatlar verildi” dedi   Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, İzmir Limanı ihalesine giren her üç grubun da rasyonel olmayan fiyatlar verdiğini savundu. İzmir Limanı ihalesinde Hutchison-Global-EİB Limaş konsorsiyumunun çekilmesinin ardından ikinci sıradaki Çelebi Holding'in kararı beklenirken, Şükürer konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SORULARI YANITLADI


Yeni Asır TV'de önceki akşam yayınlanın ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ile Yeni Asır Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Muzaffer Oktay'ın sunduğu Gazeteciler programına katılan Şükürer,
"İhale kendi içinde bir heyecan yarattı. Bu nedenle daha önce 600-700 milyon dolarlar konuşulurken, fiyat milyar doların üzerine fırladı. Bu da tüm fizibilite rakamlarını alt üst etti" dedi.


İptal aşamasına gelen limanın durumunu değerlendiren Şükürer, ihalede ilk 3 grubun rasyonel olmayan rakamlara çıktığını belirtti. 4-5 yıl içinde bu konuda bir gelişme beklemediğini vurgulayan Şükürer, "Liman ihalesi yapıldığı dönemde ekonomik kriz yoktu. İhale sonrası tüm fizibilite rakamları alt üst oldu. Ekonomik krizin olmadığı dönemde işin uzmanı kişiler yaptığı değerlendirmelerde bu işin mantıklı rakamlarının çok zorlanırsa 700 milyon dolar olacağından söz ediyordu. Tabii ihale anında bir heyecan oluşuyor. Bu yüzden rakam milyar dolarların üzerine çıktı. Gelinen noktada uzun bir süre limanda yeni bir şey yapılamayacak. Bu da İzmir Limanı'nın ekonomik değerini düşürecek. Liman yatırımı yapanlar buradan bir fayda sağlayacak" dedi.


Anadolu kaplanları denilen kentlerin toplamının İzmir'in yarısı bile etmeceğini öne süren Şükürer, şunları kaydetti: "İzmir uzak ara Türkiye ikincisi. Birçok alanda da birinci. İzmir'deki sıkıntı, kamu yatırımlarında özellikle İstanbul'a göre göreli olarak yeterince pay alamaması. İzmir'in de ekonomik bir büyüklüğü var. Ama kamu yatırımlarından 7'de 1 pay alıyoruz. Şirketlerin profiline baktığınızda, İzmir KOBİ ağırlıklı bir yapılanma gösteriyor. İzmirliler geçmişte ortak girişimlerde çok başarılı olmadı. Bu da İzmir'in bir başka sorunudur."

Yunanlıları iştahlandırmalıyız


İzmir-Atina uçak seferlerinde doluluk oranlarının çok iç açıcı olmadığını belirten Şükürer özellikle dönüşte yüzde 15'ler seviyesinin zor yakalandığını savundu. Şükürer, bunun artırılması için diğer derneklerle birlikte uçak şirketleri ile bir araya geldiklerini kaydetti. Burada herkese görev düştüğünü anlatan Şükürer, şöyle konuştu: "Atinalı bir adamın İzmir'e gelmesi için onu iştahlandıracak sebepler yaratıyor olmamız gerekiyor. Hem Atina için hem burası için butik oteller, ilginç lokantalar yapmalıyız. Başka türlü bu uçak seferlerini devam ettirmemiz mümkün değil."

Editör: TE Bilişim