"Çelebi olmazsa İzmir için en iyisini yaparız"  

Kocaoğlu, Yorgancılar ve Arkas, Özelleştirme İdaresi Başkanı’na, “Limanı biz işletelim” teklifini sundu. Aksu ise, “Çelebi Holding’in cevabını bekleyelim” yanıtını verdi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'tan oluşan İzmir heyeti, Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Ahmet Aksu'yla İzmir Limanı'nın durumunu görüştü. Dün özel uçakla Ankara'ya giden heyet, İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirme ihalesini kazanan Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Limaş konsorsiyumunun çekilmesinin ardından neler yapılması gerektiğini masaya yatırdı.

İzmirliler, prosedür gereği ihalede ikinci sırada yer alan Çelebi Holding'e limanı devralması için davet gönderen ÖİB Başkanı Aksu'ya "Limanın mülkiyeti devlette kalsın. Büyükşehir Belediyesi, kamu ve özel sektörün ortaklığıyla bir şirket kuralım, 300 milyon dolarlık bir yatırımla limanı yenileyerek işletelim. 10 yıl sonra liman yatırımcı için daha cazip hale gelmişken yeniden özelleştirmeye çıkılsın" önerisi sundu. Aksu da heyete, "Önceliğimiz Çelebi Holding'in limanı devralması. 90 gün sonunda bu gerçekleşmezse İzmir ve Türkiye için en doğrusu neyse onu yaparız" mesajı verdi.

Ankara'dan dönen İzmir heyeti, şimdi limanla ilgili bir rapor hazırlayıp, tekliflerini yazılı olarak ÖİB'e sunacak. Yorgancılar, Arkas ve Kocaoğlu, dün sabah erken saatlerde Arkas Air'in uçağıyla Ankara'ya giderek, 10.30'da ÖİB'te Başkan Ahmet Aksu ile buluştu.Heyetin ayrılmasından sonra Yeni Asır'ın sorularını yanıtlayan Aksu, "Önceliğimiz Çelebi Holding'in yasal süre içinde işletme hakkı devir sözleşmesini imzalaması ve limanı alması" dedi. Aksu, firmanın gerekli finansmanı sağlayarak limanı alacağına inandığını kaydetti

ŞUBAT'TA NETLEŞECEK

Aksu, "Bizim yatırımcıya vermiş olduğumuz 45 günlük bir süre var. İsterlerse bir 45 gün daha veririz. Şu anda devam eden bir süreç varken başka formülleri değerlendirmemiz söz konusu olamaz. ÖİB olarak Çelebi'nin bu süreci tamamlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Çelebi'nin limanı almak için ödemesi gereken rakamın 1 milyar 270 milyondolar olduğunu hatırlatan Aksu, limanın şu anki değerinin 600-650 milyon dolar olduğu yönündeki değerlendirmelere katılmalarının mümkün olmadığını vurguladı. Aksu, şunları söyledi: "Bizim için geçerli olan Çelebi'nin verdiği rakamdır. O da 1 milyar 270 milyon dolardır." Çelebi Holding'in ÖİB'e Şubat ayı içinde kararını bildirmesi bekleniyor.

Yorgancılar: Tekrar beklemeyelim

Ziyareti değerlendiren Ender Yorgancılar, "Çelebi almazsa limanda tekrar bir bekleme süresi olmaması ve buranın atıl kalmaması adına bir girişimde bulunduk. Biz kendi fikrimizi sunduk. Yazılı rapor hazırlayacağız" dedi. Yorgancılar, "İsterse Çelebi limanı işletir. Biz alternatif öneri getirdik. Ya ihaleye çıkacaklar ya bizim teklifimizi değerlendirecekler" diye konuştu.

Aziz Kocaoğlu ise, şunları kaydetti: "Ankara'ya alternatif teklif sunduk. Prosedürün devam ettiğini biliyoruz. Onların bu konuda olumlu cevap vermemesi kadar doğal bir şey olamaz. Çelebi'nin almaması durumunda nasıl bir yol izleriz, bunları konuştuk.."

Lucien Arkas ise, bir plan hazırlayıp ÖİB'e sunacaklarını belirterek, "Özelleştirme ihalesiyle ilgili süreç devam ediyor. Bu arada biz de bir plan üzerinde çalışıyoruz. İzmir Limanı'nı İzmirliler yönetsin diyoruz. Sanayi odası, belediye, kamu kuruluşlarının olduğu bir yapı oluşturulsun talebimiz var. Şu anda öneri safhasında" açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim