İZMİR LİMANI’NDA ÖNCE TARAMA YAPILACAK, SONRA SATILACAK  

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK), Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapılan 55. toplantısında, İzmir Limanı’nın yeni imar planı ile Karşıyaka ve Konak tramvayları masaya yatırıldı. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de bir sunum yaptı.

Özelleştirme sürecindeki İzmir Limanı’nın durumuna ilişkin bilgi veren Öztürk, "Yeni planın uygulanması, sekiz yıldır kördüğüm olan İzmir için büyük bir motivasyon olacaktır. " dedi. Yeni imar planında emsal yapılaşmanın 1,25’den 0,50’ye indiğine ve AVM projesinin iptal edildiğine dikkat çekerek, İzmir ile aynı tarihte ihaleye çıkarılan Mersin Limanı’nın, bugün İzmir’in iki katı kapasiteye sahip olduğunu, bu aşamadan sonra daha fazla vakit kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD işbirliğiyle hayata geçirilecek "Büyük Körfez" projesinin de limanın gelişimi açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Yusuf Öztürk, "İzmir, ya karasallaşarak tarihten silinen Efes Limanı gibi ya da dünyayla bütünleşen Amsterdam Limanı gibi olacak. " dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise TCDD ile birlikte yapacakları Büyük Körfez projesi kapsamındaki liman yolunun taranması için ÇED raporunu beklediklerini söyledi. Kocaoğlu, "Bizim yapacağımız sirkülasyon kanalı, çevre liman yolunun taranması da kent ekonomisi ve limanın faaliyetleri açısından çok önemli. ÇED raporunun hemen çıkıp taramanın yapılması lazım. " diye konuştu.

İEKKK üyelerinden Arkas Holding CEO’su Önder Türkkanı da limanın özelleştirilmesi için 2016 yılının ikinci çeyreğine hedef koyulduğunu hatırlatarak, "Körfezdeki tarama faaliyeti tamamlanmadan özelleştirme mümkün değil. " dedi. Devletin sonuçlandırmadığı bir tarama faaliyetini, özel sektörün üstlenmesinin mümkün olmadığını dile getiren Türkkanı, "Önce tarama faaliyetinin tamamlanması, sonra özelleştirmeye çıkılması daha doğru olacaktır. " diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Büyük Körfez projesinin 2013’te başlayan ÇED sürecinin halen devam ettiğine dikkat çekerek, "2015 sonu ya da 2016 başlarında onay sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Rehabilitasyon projesi, Alsancak Limanı için çok büyük önem taşıyor. " şeklinde konuştu. Liman arazisindeki inşaat alanlarının yeni planlamayla bir hayli düştüğünü ve yoğunluğun son derece azaldığını sözlerine ekleyen Demirtaş, artık karşı görüş oluşturmadan, bu planın şehir adına onaylanması ve ihaleye çıkılması gerektiğini belirterek, ihale şartlarının katılımcıları teşvik edecek şekilde olmasının önemini vurguladı.

Editör: TE Bilişim