Türkiye'nin en büyük ihracat limanı konumundaki İzmir Limanı'nın kapasitesinin, yeni yatırımlar ve özelleştirmeyle birlikte yaklaşık üç kat artacağı belirtildi. Kruvaziyer limanı olarak ayrılacak ikinci kısım, artan yolcu kapasitesine yönelik olarak ayrı tasarlanacak. TCDD İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü yetkilileri, Resmî Gazete'de yayımlanan kararla ilgili olarak yaptıkları açıklamada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın geçen yıl belirttiği şekilde limanın, kruvaziyer ve yük olarak ikiye bölünüp özelleştirilmesinin planlandığını belirtti.

Gelen turistlerin başta Meryem Ana Evi, Efes antik kenti, Bergama ve tarihî Kemeraltı Çarşısı'na gittikleri kruvaziyer limanının, öncelikle özelleştirilmesi hedefleniyor. Yap-işlet-devret modeliyle yeniden yapılması planlanan limanın işletmesini devralacak şirketin, ekonomik ömrünü tamamlamış mevcut iskele yerine, en az 300 metre uzunluğundaki yeni nesil beş kruvaziyeri aynı anda ağırlama kapasitesine sahip olacak 350 metrelik iki iskele, yolcu ve hizmet salonları, idari bina, otopark ve otobüs peronlarını içerecek yeni tesis yapması öngörülüyor. Limana halen yeni nesil iki kruvaziyerle 150 ile 220 metre arasında birer gemi bağlanabiliyor.

Kruvaziyer limanına 2004 Mayıs ayından bu yılın eylül sonuna kadar 962 gemi, toplam 2 milyon 26 bin 371 yolcu taşıdı. Geçen yılın tamamında 161 geminin 370 bin 458 yolcu getirdiği limana, bu yılın ilk dokuz ayında 222 gemi yanaşarak 394 bin 869 bin 222 yolcu indirdi. Yük limanı ise yeni yatırımlarla modernize edilip genişletilecek. Elleçleme için alınacak yeni makinelerin yanısıra yaklaşık 430 bin metrekarelik deniz alanına dolgu yapılarak, mevcut 487 bin metrekare 550 bine çıkarılarak ikinci kısım konteyner terminali kurulacak. Terminalin tamamlanmasıyla 750 metre rıhtım uzunluğu kazanılacak.
Ayrıca "Derin Su Yolu" projesiyle İzmir Körfezi'nde, Yeni Kale ile liman arasında deniz taranacak, 250 metre eninde, 14 metre derinliğinde ve yaklaşık 7,5 kilometre uzunluğunda bir su yolu yapılacak. Böylece yeni nesil konteyner gemileri de limana yanaşabilecek. 2012-2013 yılları yatırım programında yer aldığı belirtilen projenin yaklaşık maliyetinin 115 milyon lira olduğu kaydediliyor. Terminalin ve ''Derin Su Yolu" projesinin tamamlanmasıyla birlikte limanın kapasitesinin üç kat artıp 830 binden 2 milyon 500 bin TEU'ya çıkması planlanıyor. Böylece liman gelirlerinin de yaklaşık üç kat artacağı öngörülerek, bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim