İzmir Limanı İçin Kritik Hafta

Çelebi Holding'in Alsancak Limanı'nı devralması için verilen 45 günlük süre bu hafta doluyor. Holdingin ikinci bir uzatma istemesi bekleniyor

Holding kararını ihalesini kazandığı Bandırma Limanı ile işletmesini yaptığı Antalya Limanı'ndaki gelişmelere göre verecek

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) TCDD'ye bağlı İzmir Alsancak Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesi ihalesinde Çelebi Holding'e limanı devralması için verdiği 45 günlük süre bu hafta doluyor. Bugüne kadar gelişmelerle ilgili kamuoyuna hiçbir açıklama yapmayan Çelebi'nin, ikinci 45 günlük süre için ÖİB'ye başvurması bekleniyor.

Çelebi'nin İzmir Limanı'nı devralmaması halinde 12 milyon dolarlık teminatı yanacak. Özelleştirme Kanunu'ndan dolayı 2008 yılında işletme hakkı ihalesini kazandığı Bandırma Limanı'nı devralması da zora girecek. Öte yandan İzmir Limanı'nı devralmaktan vazgeçen konsorsiyumun en büyük ortağı Global Holding, Antalya Limanı'nı birlikte işlettikleri Çelebi'ye 'hisselerimi al ya da hisseni bana sat' önerisinde bulundu. Dolayısıyla Çelebi Holding, İzmir Alsancak Limanı'nı devralıp almama kararını, Bandırma Limanı ile işletmesini yaptığı Antalya Limanı'ndaki gelişmelere göre verecek.

TEMİNAT YANIYOR

İzmir Alsancak Limanı'nın 2007 yılında yapılan ihalesine 1 milyar 275 milyon dolar veren Global-Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri A.Ş. Ortak Girişim Grubu kazandı. Mahkeme kararı nedeniyle limanın devralma süreci 2 yıldan fazla sarktı. ÖİB'nin limanı devralma çağrısı üzerine 90 günlük süreyi kullanan ortak girişim grubu, süre sonunda limanı devralacak kaynağı bulamadığı için ihale sürecinden çekildi. ÖİB, ihalede 1 milyar 270 milyon dolar teklifle ikinci olan Çelebi Holding'e "Limanı 45 gün içinde devral" çağrısı yaptı. ÖİB'nin yazdığı resmi yazı 22 Ocak 2010 tarihinde Çelebi Holding'e ulaştı. Çelebi'nin bu hafta ikinci 45 gün talebinde bulunması veya ihale sürecinden çekilmesi bekleniyor. Bu durumda ÖİB'ye verilen 12 milyon dolarlık teminat yanacak.

Bandırma ile tercih yapacak

TCDD'ye bağlı Bandırma Limanı'nın 2008 yılında yapılan 39 yıllığına işletme hakkının özelleştirilmesi ihalesini de, 175.5 milyon dolar veren Çelebi kazanmıştı. Çelebi Holding'e Bandırma Limanı'nı devralması için bir hafta önce yazı gönderildiği ifade ediliyor. Çelebi'nin bu çağrıya olumlu yanıt vermesi halinde İzmir Limanı'nı almaktan vazgeçebileceği belirtiliyor. Holding bu durumda her iki liman için verdiği teminatları yakmadan, İzmir ile Bandırma limanları arasında bir tercih yapacak.

Antalya teklifi

Öte yandan İzmir Limanı ihalesinden çekilen Mehmet Kutman'ın patronu olduğu Global Holding, Antalya Limanı'ndaki ortakları Çelebi'ye ve Antmarin'e sürpriz bir teklifte bulundu. Global-Çelebi ortaklığı, 4 yıl önce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun satışa çıkardığı Ortadoğu Antalya Liman İşletmesi'ni 61 milyon dolara satın aldı. Geçtiğimiz cuma günü borsaya bildirimde bulunan Global, "Yüzde 40 hissedarı olduğumuz Antalya Limanı'nın diğer ortakların sahibi oldukları yüzde 60 hissesinin Global Liman İşletmeleri tarafından devralınması veya ikincil alternatif olarak hisselerimizin diğer büyük ortağa satılması konusunda görüşmelere başlanmıştır" denildi.

Editör: TE Bilişim