İzmir Limanı, Çelebi Holding'i Bekliyor

Türkiye'nin en önemli ihracat limanları arasında yer alan İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesinde, en yüksek ikinci teklifi veren Çelebi Holding'in kararı bekleniyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), ihalede Global-Hutchison-EİB Umaş Konsorsiyumu'ndan sonra ikinci yüksek teklifi veren Çelebi Holding'e 20 Ocak 2010 günü gönderdiği sözleşme teklifi, 22 Ocak'ta ulaştı. Teklifi değerlendirmek için şirkete 45 gün tanındı. Kanun, sürenin 90 gün uzatılması hakkı tanıyor. Bitiminde ise Çelebi Holding limanı işletmek istemezse, ihale iptal edilecek. Çelebi'nin almaması durumunda Arkas'ın öncülüğünde bir grup talip olmaya hazırlanıyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'tan oluşan heyet, bu amaçla geçen günlerde ÖİB Başkanı Ahmet Aksu ile görüştü.

İzmir Limanı'nı işletme hakkını 49 yıllığına devir için 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan ihalede, 1 milyar 275 milyon dolarla en yüksek teklifi Global-Hutchison-EİB Limaş Konsorsiyumu vermişti. Danıştay onayının 28 ay gecikmesi ve bu süreçte küresel kriz yaşanması sonucu konsorsiyum vazgeçmişti. ÖİB'nin limanı teklif ettiği, ihalede ikinci olan Çelebi Holding ise 1 milyar 270 milyon dolar önermişti. İki teklifin arasında 5 milyon dolarlık fark bulunuyor. Çelebi Holding, ÖİB'nin teklifini değerlendirmeye alırken 2007 yılındaki ihaleye Arkas liderliğinde kurulan Alsancak Liman İşletmeleri AŞ ile giren grup, yeni bir girişim başlattı. Grup, 1 milyar 230 milyon dolar teklif ettikten sonra 13. turda çekilmişti. Şimdi ise İzmir İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi'ni de yanına alarak talip olmayı planlıyor.

ÖİB'deki görüşmeyi değerlendiren EBSO Başkanı Yorgancılar, Çelebi Holding'in kararını beklediklerini kaydetti. Liman için Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi ve sivil toplum kuruluşlarının da içinde bulunduğu geniş bir konsorsiyum hedeflediklerini belirten Yorgancılar, bunun için bir formül önerdiklerini vurguladı. Yorgancılar, ÖİB'ye sundukları teklif hakkında Çelebi'nin durumu netleşmeden açıklama yapmayacaklarını ifade ederek, üzerinde çalıştıkları yapının geniş katılımlı olacağını söyledi.

İzmir Limanı uzun yıllardır özelleştirme kapsamında olduğu için gerekli yatırımların yapılmadığına dikkat çeken Yorgancılar, "Üzerine herhangi bir katma değer ilave edilmeden satılması zor. Liman için önerdiğimiz formül, 300-350 milyon dolarlık yatırımı da içeriyor. Büyük tonajlı gemilerin yanaşması için İzmir Körfezi girişinden limana kadar olan bölgenin 9 metrelik dip derinliğinin 14 metreye çıkarılması, liman sahasının da genişletilmesi gerekiyor." dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Özden Çokdeğer de Ege ve İç Anadolu bölgeleri ürünlerinin ihracat kapısı olan İzmir Limanı'nın, her şeyden önce yatırım beklediğini vurguladı.

Özelleştirmede yargı sürecinin çok uzamasının, limanın elde kalmasında etkili olmuş olabileceğini belirten Çokdeğer, "Ülkede iyi şeyler olacakken sürekli pürüzler çıkıyor. Devletin limana el atması gerekiyor. Buraya senelerdir, özelleştirilecek gerekçesiyle yatırım yapılmıyor. Ege ve İç Anadolu'nun ihracat kapısı olan bu limanı, bir an önce tam faal duruma getirmek gerekiyor. Çandarlı'da yapılacak liman, İzmir'e rakip olamaz. İzmir Limanı rüzgâra kapalı, Çandarlı böyle değil." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim