İzmir kruvaziyerde kışlama merkezi olmayı hedefliyor

İzmir, kruvaziyer turizminde kışlama merkezi olma yolunda ilerliyor. Kruvaziyer gemileri Pire Limanı'nın pahalı olması nedeniyle rotalarını İzmir Limanı'na çevirdi. Fransa sahillerinde kruvaziyer hizmeti veren Pullmantur Cruises Ship Management Ltd. bünyesindeki Blue de France gemisi, 20 Mart 2010'a kadar İzmir'de kışlama yapacak.

Pire'de kışlama yapmak için yer arayan ancak sonrasında cazip imkânlar nedeniyle İzmir'i tercih eden Blue de France, geminin bütün bakım ve ihtiyaçlarını İzmir'den alacak.

Son yıllarda İzmir Ticaret Odası'nın katkılarıyla İzmir'e kruvaziyer turizmi ile gelen turist sayısı 3 binlerden 1 milyon 240 binlere ulaştı. Ege Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Pullmantur'un İzmir temsilciliğini yürüten Karavan Turizm Genel Müdürü Alex Baltazzi, İspanyol şirketin Marmaris ve İstanbul'a sefer yapan bir şirket olduğunu söylerek şirketi ikna ederek 4 sefer de İzmir'e koydurduklarını belirterek bu gemilerin 2010'da İzmir'e geleceğini açıkladı.
 
Harcamaları İzmir'in kazancı

Şirketin Blue de France gemisinin ise daha çok Fransa kıyılarında çalıştığını söyleyen Baltazzi, "Bize kışlama yeri aradıklarını söylediler. Pire'ye imkân yok dediler. Pahalı ve imkânları rahat değilmiş. Biz de İzmir'i tavsiye ettik. Artık İzmir'den İstanbul ve dünyanın belli noktalarına uçuşlar daha kolay" dedi.

Personelin yurtdışına İzmir'den gidip geleceğini kaydeden Baltazzi, geminin tadilat ve bakım çalışmaları olduğunu, bu yüzden İzmir için bir hareket olacağını vurguladı. Baltazzi, "Gerekli gıda malzemelerinin alımını da buradan yapacak. Sadece vize harcamaları bile dünyanın parası. Bu para sonuçta İzmir'e kalacak" dedi.

Geminin 20 Mart 2010 tarihine kadar İzmir'de kalacağını dile getiren Baltazzi, uzun dönemde bu modelin İzmir için geliştirilebileceğine dikkat çekti.
 
Yıllık yüzde 10 büyüme başarı

Kruvaziyer turizminin 2010'da mevcut yapısını koruyacağını dile getiren Baltazzi, "Kruvaziyer turizme ne kadar kriz tesir etmedi deseler de gene de etki eder. Durumumuzu koruyarak devam edip, her yılda ortalama yüzde 10'luk büyüme gösterirsek başarılı oluruz" dedi. Baltazzi ayrıca İzmir'de kruvaziyer turizm kapsamında şehire gelen turistlerin daha fazla döviz bırakması için Kadifekale, Agora, müze projelerinin tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim