İzmir Kalkınma Ajansı'nda liman için zirve yapıldı 
 

Toplantıda, Alsancak Limanı'na TOBB'un ortak olup olmayacağı ve konsorsiyumun ihale sözleşmesini imzalayıp imzalamayacağı tartışıldı

İzmirliler, Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve konsorsiyumun nasıl hareket edeceğinin beklenmesi ve buna göre çalışma yapma kararı aldı

İzmir Alsancak Limanı ihalesini kazanan Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Limaş konsorsiyumu, finansman sıkıntısını çözmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) ortaklık teklifi yaparken dün limanla ilgili İzmirliler bir zirve yaptı.

Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'nın da geçtiğimiz Cuma günkü yazısında "liman için geç kalınmadan acilen toplanması çağrısı"nda bulunduğu zirve İzmir Kalkınma Ajansı'nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da yer aldığı Vali Cahit Kıraç başkanlığındaki İZKA Yönetim Kurulu, dün limanla ilgili Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Arkas Holding CEO'su Önder Türkkanı ve ihaleyi kazanan konsorsiyumun ortağı Ege İhracatçı Birlikleri Limaş'ın Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi'nin de konuk olduğu özel bir buluşma gerçekleştirdi.

Limana TOBB'un ortak olup olmayacağı ve konsorsiyumun ihale sözleşmesini imzalayıp imzalamayacağı konularının tartışıldığı zirvede, TOBB ve konsorsiyumun nasıl hareket edeceğinin beklenmesi ve buna göre çalışma yapılması kararı alındı. Limanın devralınmaması durumunda yeniden başlayacak ihale sürecinin de tartışıldığı zirve, yaklaşık 2 saat sürdü. Arkas, Türkkanı ve Eskinazi'yi İZKA Yönetim Kurulu toplantısına çağıran İzmir Valisi Cahit Kıraç, liman konusunda beyin fırtınası yaptıklarını söyledi.

ZAMAN KAYBEDİLMESİN

Dünkü zirvede limanın zaman kaybetmeden değerlendirilmesi konusunda neler yapılabileceğini konuştuklarını belirten Kıraç, "Limanın zaman kaybetmeden fonksiyonlarını yerine getirmesi konusunda İZKA'daki arkadaşlar çalışacaklar. Biz Lucien Arkas ve Jak Eskinazi'nin yanısıra yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla birlikte 'İzmir olarak üzerimize düşen bir görev olabilir mi' konusunu tartıştık. Üzerimize düşen bir görev olması durumunda da yapmaya hazır olduğumuzu belirttik. Bu bir beyin fırtınasıydı ve kendi aramızda tartıştık. Bu konuda Sayın Arkas ve Eskinazi'nin de görüşlerini aldık" diye konuştu.

SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Özel görüşmeyle ilgili detaylı açıklama yapmak istemediğini dile getiren Vali Kıraç, özelliştirme sürecinin devam ettiğini ifade etti. 20 Aralık'ta Özelleştirme İdaresi'nin ihaleyi kazanan Global-Hutchison ve EİB Limaş konsorsiyumuna karar için verdiği sürenin son bulacağını hatırlatan Kıraç, "Bilindiği gibi konsorsiyum, Deutsche Bank'ın ortaklıktan çekildiğini belirterek TOBB'a ortaklık teklifi götürmüştü. TOBB'un bu konuda nasıl bir karar alacağını bilemiyoruz. Biz bu sürece katkı koyabilir miyiz ona bakıyoruz" şeklinde konuştu. Beyin fırtınası sırasında ihale bedelinin yüksekliği konusunun da gündeme geldiğini belirten Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Görüşmede ihale bedelinin yüksekliği de gündeme geldi. Neticede 1 milyar 275 milyon dolarlık bir ihale sözkonusu. Şu anda ne olacağı net görünmüyor. Ama biz süreç tıkanmasın istiyoruz. İzmir'in dinamikleri olarak limanın darboğaza girmeden bir an önce hayati fonksiyonlarını yerine getirmesini diliyoruz. Bundan sonra TOBB'un cevabı ve konsorsiyumun ortaklarının cevapları önemli. Eğer sonuç olumsuz olursa yeni bir ihale süreci başlayacak. Bütün bunları konuşup tartıştık. Bu konuyla ilgili İZKA uzmanları çalışıyor."

FİZİBİLİTE RAPORU

Dünkü zirvede sürecin beklenmesinin yanısıra Global-Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri Limaş Konsorsiyumu'nun ortaklık teklif ettiği TOBB'a daha önce sundukları fizibilite raporunun benzerini İZKA'ya vermesi kararı alındı. Zirvede konsorsiyumun temsilcisi konumunda bulunan EİB Limaş Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, "Biz zaten TOBB'a bir fizibilite raporu sunmuştuk. Aynı raporu İZKA'ya da vereceğiz" dedi.

ARAYIŞ SÜRÜYOR

Konsorsiyum olarak mali sıkıntıya çözüm bulma konusunda arayışlarının sürdüğünü belirten Eskinazi, İzmir'de kent yöneticilerinin limanın özelleştirilmesi ve zaman kaybı olmaması konusunda gayret içinde olduğunu söyledi. Dün sabah gerçekleşen zirveden somut bir kararın çıkmadığını belirten Eskinazi, şöyle devam etti:
"İzmir'de herkes limanın özelleştirilmesi için elinden geleni yapıyor. Süreç uzarsa ve ihale iptal olursa zarar gören İzmir olacak. Bu durumun yaşanmaması için İzmir'in valisinden belediye başkanına, sivil toplum kuruluşu temsilcisinden işadamlarına kadar herkes ne yapılabilir konusunu tartışıyor. İZKA'daki buluşmada da bu ayrıntılar konuşulup tartışıldı. Ancak herkesin hemfikir olduğu bir konu var ki o da, limanın yeni bir ihale sürecine girerek zaman kaybetmemesi."

Kimler katıldı?

İzmir Valisi Cahit Kıraç
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci
ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas
ARKAS Holding CEO'su Önder Türkkanı
EİB Limaş Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi

Editör: TE Bilişim