İtalyan Costa, İzmir’e 75 milyon Euro’ya kruvaziyer limanı yapıyor 

Dünyanın önde gelen kruvaziyer turizmi şirketi İtalyan Costa’nın Başkanı Pier Luigi Foschi, İzmir Üçkuyular’da dev bir liman yapmak üzere İZTO Başkanı Başkanı Ekrem Demirtaş’la ön anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Demirtaş, "75 milyon Euro’luk limana 8 kruvaziyer ayna anda yanaşabilecek" derken Foschi, "Ege kıyılarınızı turiste boğacağız" dedi.

DÜNYANIN en büyük kruvaziyer deniz yolları olarak bilinen İtalyan Costa’nın Başkanı ve CEO’su Pier Luigi Foschi, İzmir Üçkuyular’da dev bir transatlantik limanı inşaatı için İzmir Ticaret Odası ile ön protokolün imzalandığını açıkladı. Foschi, "Türkiye adına İzmir’in yerel ortaklarının yüzde 33, yabancıların payı yüzde 67 olacak. Türkiye vazgeçilmez pazarımız" dedi. 75 milyon Euro yatırımla kurulacak olan dev kruvaziyer limanı 18 ayda tamamlanacak ve limana aynı anda 8 kruvaziyer yanaşabilecek.

Krize rağmen büyüyoruz

"Ekonomik krize karşın her geçen gün büyüyoruz" diyen Foschi, şöyle konuştu: "Büyüdükçe yeni gemiler inşa ettirip seferlerimizi arttırıyoruz. Şimdi hedefimiz Ege’de dört, beş liman kurmak. Türkiye bizim için inanılmaz bir turizm potansiyeli. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile ortaklaşa yaptığımız projeleri bir an önce hayata geçirmek istiyoruz."

Costa Grubu CEO’su Pier Luigi Foschi, Üçkuyular’daki dev liman inşaatının bitmesiyle Türkiye’ye düzenlenecek sefer sayısında büyük bir artış olacağını Ege’nin Türk kıyılarını turistlere boğacaklarını söyledi. Foschi, "2009 yılında krize karşın deniz yolu ile Türkiye’ye 400-420 bin turist gelmesini planlıyoruz, Costa buna öncülük edecek. Karadeniz rotamızı da yoğunlaştıracağız" dedi. Foschi, yabancıların Çanakkale ve İstanbul boğazını geçerken büyük keyif aldığını ve Türkiye’ye yapılan seferlerdeki memnuniyetin yüzde 97’lere kadar yükseldiğini belirtti.

İzmir Ticaret Odası Başkanı (İZTO) Ekrem Demirtaş, 75 milyon Euro yatırımla kurulacak dev kruvaziyer limanına aynı anda 8 dev kruvaziyerin yanaşabileceğini belirterek, "Bu yıl 400 bin turisti aşacğız. Hedefimiz kısa sürede 1 milyon yolcu ağırlayarak Barselona’ya yaklaşmak. Barselona yılda 2 milyon 100 bin yolcu ağırlıyor. İzmir’e Akdeniz’in ilk 5 limanı arasına sokmak istiyoruz" diye konuştu.

18 ayda tamamlanacak

Limanın ihaleye çıkılmasının ardından 18 ayda tamamlanmasının planlandığını söyleyen Ekrem Demirtaş, şöyle konuştu: "İzmir bu yeni kruvaziyer limanı ile fark atmaya başlacak. İzmir’de 8 saat kalan yolcular şehrin turizmini ve ticaretini de geliştiriyor. Gece de kalan dev gemiler İzmir’e gelince, gece yaşamı da renklenecek.

Sıfırdan 320 bin yolcuya geldi

KRUVAZİYER turizminin öneminin giderek arttığına işaret eden Ekrem Demirtaş, "2004’te kruvaziyer turizmi için çalışmalara başladığımızda sıfır noktasındaydık. Bugün 320 bin yolcuya geldik. 2009’da 136 gemiyle, . 361 bin yolcu gelecek" diye konuştu. Demirtaş, Costa’nın CEO’su Foschi’nin Türkiye’ye ilk geldiğinde İzmir’de yolcu yanaşma yerini beğenmediğini hatırlatarak, "Ne isterse yapacağımızı söyledik ve yolcu salonlarını 1.5 ayda düzenledik, seferler başladı" dedi.

20 bin mürettabatı 12 gemisi var

COSTA’nın Başkanı ve CEO’su Pier Luigi Foschi, 12 kruvaziyer, 20 bin mürettebat ve 29 bin 400 yolcu kapasiteli Costa Grubu’nun 2000-2012 yılları arasında toplam 5.5 milyar Euro yatırım plandığını söyledi. Foschi, 2012 yılı sonuna kadar 5 kruvaziyerin daha filoya katılacağını belirtti. Gelecek iki yıl içinde 5 geminin daha tersanelerden teslim alınacağını söyleyen Foschi, şöyle konuştu: "Nisanda 92 bin 700 tonluk ve 2 bin 828 yolcu konuk edecek ’Costa Luminosa’dan sonra Costa Pacifica da demir alacak. Böylece 14 gemimiz dünyayı dolaşmaya başlayacak."

65 bin acentayla çalışıyor

DÜNYADA 65 bin acenta Costa Grubu ile işbirliği yaptığını belirten Pier Luigi Foschi, "Günümüzde turist gemi ile yolculuğu giderek tercih ediyor. Yiyor, içiyor, eğleniyor, yatıyor, kalkıyor, güzel liman kentlerini dolaşıyor ve bu tür tatil daha ekonomik geliyor. İtalyan bandıralı taşıdığımızdan tamamen İtalyan yasalarına göre hareket edip denizleri kirletmemek için gemilerimizde yüksek teknolojili arıtma sistemi bulunuyor" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim