İskenderun Limanı resmen Limak’ın


İskenderun Limanı’na ilişkin özelleştirme sonucu, dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Daha önceki özelleştirme girişimi iptal edilen liman,  Limak’ın oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait İskenderun Limanı işletme hakkının Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş’ye verilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

372 milyon dolara satıldı


Hatırlanacağı üzere Limak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yapılan ihalede 372 milyon dolarla en yüksek teklifi veren şirket olmuştu.

Limak’ın sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçmesi ya da diğer yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, İskenderun Limanı'nın İşletme Hakkı, ihalede ikinci en yüksek teklifi veren Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye verilecek. Bu firmanın da yükümlülüklere aykırı davranması durumunda işletme hakkı en yüksek üçüncü teklifi veren YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş-Alp Ateş Ltd Şti.-Butros Deniz ve Nakliyat A.Ş-Sabay Denizcilik Vapur Acentalığı Nakliye ve Ticaret Ltd. Şti. Ortak Girişim Grubuna devredilecek.

En yüksek teklifi veren ilk beş firmanın sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde ise, İskenderun Limanı özelleştirme ihalesi iptal edilecek.

Daha önce iptal edilmişti


İskenderun Limanı, 11.07.2005 tarihi itibariyle yayımlanan ilanlarla ilk kez özelleştirme ihalesine çıkılmış, ihale 09.09.2005 tarihinde yapılan nihai pazarlık görüşmeleri ile tamamlanmıştı. İhaleyi 80 milyon dolar gibi oldukça cüzi bir tutarla PSA-Akfen Ortaklığının kazanmış; ancak ihale, 2007 yılında Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edilmişti.

Danıştay iptal gerekçesi olarak, mülkiyet hakkı kamuda kalan işletme hakkı devredilen İskenderun Limanı’nın iyileştirmeye ve modernizasyona ihtiyacı olduğu için, kamu yararı gereği, ihaleyi alan şirketin aynı zamanda bu yatırımları da yapmasını zorunlu kılacak şartların ihalede yer alması gerektiğini göstermişti. Şartnamede, bu yönde koşullar belirtilmediği için Danıştay, “özelleştirme ile hedeflenen yararın oluşmayacağı”na kanaat getirmişti.

Editör: TE Bilişim