'İzmirli işadamları limanı alsın, parayı biz bulalım'  

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, İzmirli işadamlarının İzmir Limanı'nı alması halinde gerekli finansmanı sağlama sözü verdi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İzmirli işadamlarının bir araya gelerek İzmir Limanı'nı alması halinde, bankalar olarak gerekli olan finans desteğini vereceklerini açıkladı. Özince, İzmir iş dünyasından finansmanını sağlayacakları büyük projeler beklediklerini de söyledi. İzmir'in gerek şirketler gerek reel sektör ve bireyler açısından çok daha fazla kredilendirme potansiyeline sahip olduğunu belirten Özince, "Krizden sonra ilk geldiğimiz yer İzmir oldu. İzmir reel sektörünün bizden daha büyük projeler konusunda talepkar olacağı konusunda tereddütümüz yok" dedi.

YOĞUN KATILIM

İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'İş Dünyası ile Bankacılık Sektörü İzmir Buluşması' toplantısına katılmak ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu toplantısını yapmak için İzmir'e gelen finans sektörünün patronları, toplantı öncesi basınla bir araya geldi. Toplantıya Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil, Ziraat Bankası Genel Müdür Başyardımcısı Senih Boyacıgil, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil, Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Metin Recep Zafer, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Ertan Tanrıyakul, Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Turkish Bank Genel Müdürü Abdullah Akbulak, Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Şahinbaş, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Halil Eoğlu, Eurobank Tekfen Genel Müdür Yardımcısı Bülent Nur Özkan katıldı.

Toplantıda konuşan TBB Başkanı Ersin Özince, İzmir Limanı'nın denizcilik taşımacılığında stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Küresel kriz nedeniyle kredi vadelerinin uzamasıyla ilgili işaretin olmadığı bir dönemde orta ve uzun vadeli krediler verdiklerini da anımsatan Özince, "Dünyanın hiçbir yerinde kısa vadeli kredi bulunmazken, Türkiye Cumhuriyeti'nde başta enerji olmak üzere yatırımlara uzun vadeli kredi veriyoruz. Bankalar olarak buna uygun kaynağı rahat rahat bulamıyoruz. Ancak, doğru düzgün, fizibilitesi olan, ülkenin geleceği için önemli olan projeleri destekliyoruz. İzmir Limanı bankacıların önüne gelseydi, bakın nasıl yarış edecektik birbirimizle. Yarın gene ihale yapılsın, gene yarışırız. Ya da yarışmasak bile 3'er, 4'er banka olarak konsorsiyum yaparız" diye konuştu.

Liman sorununun İzmirli işadamlarının önceliğinde ortadan kalkması gerektiğinin altını çizen Özince, bankalar olarak da finansmanı bir an önce yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

"İzmir'e gelip de gitmek isteyen yok"

Ersin Özince başkanlığındaki Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret etti. İzmir'de altyapı yatırımları ve bankacılık sektörünün daha da gelişeceğine inandığını dile getiren Özince, "İzmir'in ticari hayata bakışı bize çok mutlu ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin bu kentte atılmış olması ve Türkiye'nin ilk ticaret borsasından sonra Vadeli İşlemler Borsası'nı da açmış olması önemlidir" dedi. Özince, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir, bugün mevduatı kadar kredi kullanmayan kentlerdendir. Üstüne rahatlıkla çıkabilir. Burada ticarethaneler açmaya devam edeceğiz."

Başkan Kocaoğlu ise şunları kaydetti: "İzmir, ne yazık ki kapasitesinin altında gelişen bir kent. Belirli sıkıntılarımız ve bunların nedenleri var. Ama İzmir, bize göre sadece sırtına vurulmasıyla şahlanacak bir kent. Herkesten ve sizden bunu istiyoruz. Sırtımıza vurmanızı istiyoruz."

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu üyelerine İzmir'e yaptıkları yatırımlar hakkında da bilgiler veren Kocaoğlu, İzmir Limanı'nın genişlemesi konusunda sürekli temas halinde oldukları Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Limanın 3. nesil gemilere açılması ve genişletilmesine Bakan Yıldırım'ın da sıcak baktığını vurgulayan Kocaoğlu, "Dünyada, denize kıyısı olan kentlerde kruvaziyer limanı ile yük limanının bir arada olması çok tercih ediliyor. Ama İnciraltı'na da liman yapılabilir. Belediye, hükümet erki, kentteki uzantıları, meslek odaları olarak hep birlikte değerlendirme yaparak en doğrusunu buluruz. Hedefimiz, körfezde denize girmek" diye konuştu.

Tramvay için kredi istenecek

'İş Dünyası ile Bankacılık Sektörü İzmir Buluşması' toplantısının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yatırımları hızlandırmak için bankalardan kredi talep edeceklerini açıkladı. Kocaoğlu, "Uygun şartlarda kredi bulursak, projelerimizi öne alacağız. Örneğin tramvay" dedi.

Yatırımları hızlandırmak, zamanı iyi kullanmak ve kenti kalkındırmak için uygun koşullar olursa bankalardan kredi talep edeceklerini açıklayan Kocaoğlu, "Kredi verirlerse teşekkür ederiz. Vermezlerse de yolumuza devam ederiz" diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, İzmir'deki tasarrufun krediye dönüşüp yatırıma aktarılamadığını söyledi. Demirtaş, şunları kaydetti: "İzmir'de 693 banka şubesi var. Hepsi bizim üyemiz. Şube başına 5 binden fazla kişi düşüyor. Küresel krizde kredi notu düşmeyen 14 ülkeden biri Türkiye. Krizden fazla yara almadan çıkmayı sağlayan banka yöneticileri alkışı hak ediyor."

İzmir Valisi Cahit Kıraç İzmir'de daha fazla yatırım gerçekleşmesini beklediklerini söylerken, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, rakiplerle eşit şartla rekabet etmek istediklerini ifade etti.

İzmir Ticaret Borsası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise tarım ve bankacılık sektörlerinin ilişkilerinin lisanslı depoculuk sistemi ile ivme kazanacağını hatırlattı.

Editör: TE Bilişim