İş dünyası Alsancak limanına sahip çıktı
 
Kenan Yavuz'un gündeme getirdiği konuyla ilgili görüşlerini bildiren işadamları, İzmir'in bir liman kenti olduğunu dile getirdi.

Socar Türkiye'nin CEO'su Kenan Yavuz'un Yeni Asır Gazetesi'nde yayınlanan İzmir Alsancak Limanı'nın yük gemilerine kapatılmasını önerisi büyük tartışma yarattı. Alsancak'ın sadece kruvaziyer gemilerine hizmet vermesi gerektiğini savunan Yavuz'un,
 
"Aliağa'da Nemrut Körfezi'ndeki limanların toplam yük elleçleme miktarı 3 milyon TEU'yu bulacak. Bu kapasite 2025 yılına kadar bölgenin ihtiyacını karşılar. İzmirli, Alsancak Limanı'na bir kruvaziyer gemisinin mi yoksa konteyner gemisinin mi gelmesini tercih eder? Kente gelen bir konteyner gemisinin İzmir halkına katkısı var mı? Körfezde kruvaziyerler, yelkenliler, yatlar dolaşsın" sözlerine iş dünyasının büyük bölümü karşı çıkarken Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar'dan destek geldi. 

"TURİZM VE YÜK LİMANI İŞLEVLERİ BİRBİRİNE ZIT DEĞİLDİR"
 
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş:
 
"Petkim kendisine liman yapacak diye yapı değişmez"
 
"Binlerce yıl Anadolu'ya hizmet veren İzmir Körfezi ve limanı Petkim kendisine liman yapacak diye kaldırılıp sadece yolcu gemilerine hitap eden yapıya sokulamaz. İzmir'de limandan yüzbinlerce kişi ekmek yiyor. Bunu görmezden gelmek kabul edilebilir bir olay değildir."

Arkas Holding Başkanı Önder Türkkanı:
 
"Önemli olan rekabet ortamı ve maliyetlerin düşürülmesi"
 
"Her liman bir açığı kapatır. Aliağa da İzmir de olsun. İkisi de ihtiyacı karşılar. Aliağa önemli. Oradaki yatırımlar da geliştirici. İzmir'in de bir hinderlandı var. Önemli olan rekabet ortamı ve ihracatçının maliyetini düşürmek. Aliağa'daki yatırımların da İzmir Limanı'nın da ihracatçıya faydası var." 

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Sıtkı Şükürer:
 
"Önce rehabilite edilmesini konuşmamız gerekiyor"
 
"Tarihi ile beraber İzmir her zaman liman demek. İzmir'i Alsancak Limanı'ndan bağımsız olarak düşünmüyorum. Dün de, bugün de yarın da İzmir limanı ile beraber olacak. Limanda kapatmayı konuşacağımıza rehabilitasyonu konuşsak daha iyi olur. Liman gerekli yatırımlarla efektif haline getirilebilir."

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Genel Sekreteri Özlem Şenyol Kocaer:
 
"Karar vermek için elimizde bu yönde bilimsel veri yok"
 
"Limanda yoğunluğu artırıcı bir uygulama ve ulaşımı kısıtlayıcı bir proje istemiyoruz. Öte yandan limanın yük bölümünün kaldırılması yönünde bilimsel bir veri yok elimizde. Bu kent için önemli bir karar. Bunun kararını verebilmek için bir çok veri ile beraber değerlendirmek, sonra tartışmak gerekir."

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh:
 
"Aliağa'nın hinderlandı Denizli ve İzmir değil"
 
"İzmir yüzyıllardır doğal bir liman. İzmir bir liman kenti, limanla anılmaya devam edilmeli. Alsancak Limanı ilelebet yaşamalı. Hinderlandına hizmet etmeye devam etmeli. Aliağa'daki limanlar da zamanla dolar. 2023'te 500 milyar dolar ihracat olunca zaten tüm limanlara ihtiyaç olacak. Aliağa'nın hinderlandı Manisa, Balıkesir olabilir ama Denizli, İzmir değil. Limandan 100 bin kişi iş ve aş ediniyor."

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak:
 
"Böyle bir karar Egeli ihracatçılara zarar verir"
 
"İzmir bir liman kentidir. Fazla kapasite zaten Çandarlı'ya kaydırılacak. Yük limanın kaldırılması fevkalede zarar verir. Önce ihracatçıya zarar verir. Aynı zamanda limanın turistik bölümü bir an önce hazırlanmalı. Parmak iskeleler bir an önce yapılmalı. Turizm ile yük limanı işlevi birbirine zıt değil. Barselona öyle örneğin. İzmir bir liman kentidir. Liman kenti artı değer katıyor. Çevre illerden İzmir'e akını hızlandırıyor. Üstelik artık trafik sorunu da yok."

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal:
 
"Aynı alanda yatırım yapan kuruluşun önermesi yanlış"
 
"Liman meselelerini aynı alanda yatırım yapan özel bir kuruluşun gündeme getirip tartışılmasını doğru bulmuyorum. Liman kentinin bu özelliklerinin korunarak devam ettirilmesi gerekiyor. Ancak Alsancak Limanı'nın güçlü bir modernizasyona ihtiyacı olduğunu, daha fazla büyütülemeyeceğini, kruvaziyer limanı olarak güçlendirilmesi gerektiğini de söylüyoruz. Çandarlı Limanı hayata geçirilmeli. O yaşama geçerse İzmir limanının konteyner açısından büyümeye ihtiyacı kalmayacak."

Yorgancılar destekledi
 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Socar Türkiye CEO'su Kenan Yavuz'un görüşlerine destek verdi. Yorgancılar, İzmir Alsancak Limanı'nın Barselona'daki gibi kruvaziyer ağırlıklı bir liman olması gerektiğini söyledi. Yorgancılar,
 
"İzmir'in çevresinde Nemrut, Çandarlı, Aliağa, İzmir ve Çeşme olmak üzere 5 liman var. Çandarlı açıldığı zaman konteyner limanı olacak. İzmir şehir merkezinde olan limanın da kruvaziyer ve marina ağırlıklı, Barselona'daki gibi eğlence merkezi halinde kullanılmasını doğru buluyorum. Gemiler Alsancak Limanı'na girmek için Urla'dan 35 mile yakın zaman harcıyorlar. Buranın taranması ve altyapısı ile ilgili konular da uzun vadede bu konsepte kullanıma izin vermeyecek" dedi.
Editör: TE Bilişim