SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Summer Flower adlı 170 metre uzunluğundaki reefer geminin Rus kaptanı Valeriy Panfilov, 9 Ocak 2017'de Southampton Crown Court'ta izin verilenin dört katı promil alkol ile gemiyi idare etmek suçuyla beş ay hapse mahkum edildi.

Kaptan öylesine sarhoştu Southampton liman kılavuz kaptanı geminin kumandasını tamamen alarak limana getirmek zorunda kaldı.

Mahkeme, olay anında 46 yaşındaki kaptanın 100 mililitre soluğunda 96 mikrogram alkol bulunduğunu tesbit etti; sınır, 100 mililitre nefes başına 25 mikrogram alkol.

Konuyla ilgili Başsavcı Bayan Dawn Hyland, şunları söyledi: 17 Aralık 2016'da 11.10'da, Southampton Liman kılavuz kaptanlarından birisi İspanya'dan meyve ve sebze taşıyan gemiye kılavuzlamak üzere çıktı. Kılavuz kaptan, Panfilov'a yaklaştı ve kendini tanıttı, fakat kaptan cevap vermedi. Kaptana yaklaştıktan sonra, kılavuz kaptan alkol kokusunu fark etti ve Rus kaptanın sarhoş olduğunu anladı. Geçmişte alkol tedavisi gören Panfilov, ekibine talimatlar bağırmaya çalıştı ancak kılavuz kaptan,  "Hayır Kaptan, gemin benim kontrolüm altında” dedi. Davalı daha sonra müdahale etmeyi bıraktı. . Saat 11.50'de gemi emniyetle rıhtıma yanaştırıldı. Kaptanın avukatları tüm bu zaman içerisinde, herhangi bir çarpışma olmadığını, geminin hasar görmediğini, yaralanmadığını, kaçak nedeniyle kirlilik olmadığını ve taşınan yükün tehlike yaratmadığını söyledi. Avukat, Kaptan Panfilov’un, ne kadar sarhoş olduğunu fark ederek, geminin kontrolünü bunu yapabilecek kabilyette olan 2. Kaptana devrettiğini söyledi. . Avukat ayrıca Panfilov’un bu ülkede daha önce hiç mahkum olmamış ve daha önce iyi bir niteliğe sahip olduğunu, 1987'de denize adım attığı stajyerliğinden bu yana denizde çalıştığını ve 10 yıldır da kaptan olarak denizlerde görev yaptığını belirtti. Mahkeme, Panifilov'un kayıtlarında bu leke nedeniyle bir daha asla kaptanlık yapamayacağını duyurdu. Olaydan bu yana Panifilov gözaltında tutuluyordu.

İçişleri Bürosunun mahkemenin kararına bakılmaksızın kendisini sınırdışı etmeyi planladığı ve Panfilov'un Rusya'ya geri dönmek istediği belirtildi.

Hakim Nicholas Rowland, kaptana hitaben şunları söyledi: 

"Sınırın dört katına yakın alkol aldınız - bu son derece yüksek bir seviyedir."

"Geminizi komuta etmeden bıraktınız, çünkü çok sarhoştunuz. Geminizden sorumlu olmalıydınız.

"Kılavuz kaptan, yaparken sizin de yardımcı olmanız gereken bir görevi tümüyle kendisi üstlenmek zorunda kaldı"

Editör: TE Bilişim