Autoport Limanı’nda ‘kaçak bina’ tartışması

36 milyon dolarlık limanın bazı bölümleri bugün yıkılacak...

İZMİT Körfezi’nin Yeniköy sahilinde Serbest Bölge’nin yanında, Arkas Holding ile son seçimde Kocaeli Sanayi Odası Başkanı seçilen Ayhan Zeyntinoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Zeytinoğlu A.Ş.'nin ortaklaşa yaptırdığı ‘Autoport’ otomobil limanının bazı bölümleri için ‘kaçak’ olduğu gerekçesiyle yıkım kararı çıktı. Arkas Holding'in yürütmenin durdurulmasına yönelik yaptığı ilk başvuruyu mahkemenin reddetmesinin ardından, belediye 17 Haziran Çarşamba günü saat 15.00’ten itibaren kaçak olduğu iddia edilen idare binası ile köprünün yıktırılacağını duyurdu. Arkas yetkilileri ise, üst mahkemeden karar beklediklerini, bazı kişilerin buradan nemalanma gayreti içinde olduklarını ileri sürdü.

Tamamen otomobil ithalat ve ihracatına yönelik yapıldığı belirtilen ve bugüne kadar 36 milyon dolar harcanan limanla ilgili olarak, hemen yanında arazisi bulunan işadamı Mehmet Coşkun birçok dava açtı. Limanın aktarma köprüsü ile idari binasının kaçak olduğunu ileri süren Mehmet Coşkun’un açtığı davalar sonucu, daha önce adı Yeniköy olan bugünkü Başiskele ilçesi Belediyesi, alınan mahkeme kararlarına dayanarak ruhsatsız bina ile aktarma köprüsünün yıkımına karar verdi. Bu arada yıkımda kullanılacak iş makinası da binanın yanına indirildi.

Bugün 15.00'DE YIKIM VAR

Belediyenin 11 Haziran 2009 tarihinde Autoport Liman İşletmeleri A.Ş.’ye yazdığı yazıda, firmanın yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdiği belirtilerek, yasal mevcuat gereği kaçak olduğu belirtilen bina ile aktarma köprüsünün 17 Haziran 2009 tarihinde saat 15.00’de belediye tarafındın yıktırılacağı bildirildi. Aynı yazı Başiskele Kaymakamlığı'na da gönderilerek, belirtilen tarihte yıkım sırasında çıkabilecek olaylara karşı önlem alınması istendi.

‘HUKUK HİÇE SAYILDI’

Autoport Limanı ile ilgili olarak yıllardır hukuk mücadelesi verdiğini belirten işadamı Mehmet Coşkun, Arkas firması ve Ayhan Zeytinoğlu’nun ortaklaşa yaptığı limanın İmar Kanunu ve Kıyı Kanunu'na aykırı olduğunu ileri sürdü. 315 metre uzunluğundaki iskele alanının dışında imar planı olmayan bu bölgede iskele, köprü ve beraberinde bin metrekarelik 2 katlı idari binanın kaçak olarak yapıldığını iddia eden Coşkun şöyle dedi:
“Bu yapılan işlemde kamu ve hukuk hiçe sayılmış, inşaatlar kaçak olarak, imar kanununa aykırı olarak inşa edilmiştir. Devletin yatırımcıya tüm kurumları ile göstermiş olduğu iyi niyetin, Arkas ve Ayhan Zeytinoğlu tarafından suistimal edilişini de hoş karşılamadığımızı açıkça ifade ediyorum.”

ARKAS’TAN AÇIKLAMA

Arkas Holding'den bugün yapılan yazılı açıklamada ise, Autoport’un idari binası ile ilgili belediyenin yıkım işlemine karşı Kocaeli İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talepli bir iptal davası açıldığı belirtilerek, buradaki çalışmaların kamu kurum ve kuruluşlarından alınan izinlerle yapıldığı savunuldu. Liman inşaatında dolgu ve iskele alanı için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından bir plan hazırlandığı, ancak söz konusu planda idari binaya yer verilmediğinin görüldüğü ileri sürülerek bunun için ayrıca başvuru yapıldığı kaydedildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Limana ait idari bina, kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alanda yer almakta olup, 3621 sayılı kıyı kanunu mevzuatına tabidir. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı anılan binanın bulunduğu alanı da kapsayan ve daha önce 7.2.2001 tarihinde onaylanmış iskele ve dolgu alanı imar planıyla bütünleşik bir planı tamamlama aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Planın onaylanmasını müteakip ilgili mevzuat gereği Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden kullanım iznine bağlanacaktır. Devlete ait limanlar dahil birçok limanda bu şekilde yapılmış liman ve gümrük idarelerinin çalıştığı yerler mevcut olup, yukarıda anılan usuller çerçevesinde işlem görmektedirler. Bu konu belli kesimlerce bir nemalanma gayreti içerisinde istismar edilmekte olduğundan, yayılmaya çalışılan söylentilere itibar edilmemesini rica ederiz.”

Editör: TE Bilişim