İki dev liman özelleştiriliyor

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), iki dev liman için ihaleye çıkıyor. Mersin Taşucu ve Milas Güllük Yat Limanları için ihale günü 21 Temmuz olarak belirlendi. Söz konusu limanlara ilişkin ihale, 36 yıllık işletme devir süresini içeriyor.

ÖİB, Mersin ve Muğla'da yer alan 2 dev limanın 36 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' işini ihaleye çıkarıyor. Mersin'de yer alan Taşucu Limanı, bölgenin en büyük 2. limanı olarak kabul ediliyor. Milas'taki Güllük Yat Limanı'nı ise eskiden yükleme istasyonu olarak kullanılıyordu. 

MARİNAYA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Mevcut durumda TDİ Güllük İskelesi ticari bir amaçla kullanılmıyor ancak içinde TDİ İdari Binası ile Milas Belediyesi’ne kiralanan çay bahçesi yer alıyor. Toplam 5 bin 975 metrekarelik alandan oluşan liman 173,2 metre uzunluğunda 2 iskeleden meydana geliyor.

Mevcut durumda atıl bulunan tesis, yat limanına dönüştürülecek. Liman için hazırlanan imar planına göre Yeni Güllük Yat Limanı 260 yat bağlama kapasitesine sahip olacak ve 3 çıpalı bir liman marina olarak hizmet verecek.

2000 YILINA KADAR YÜK LİMANIYDI

TDİ Güllük İskelesi 1981 yılında TDİ’ye devredilen tesislerden biri. 2006 yılına kadar ana olarak bölgede çıkarılan feldspat madeni ihraç eden firmaların yükleme ve boşaltma yaptıkları bir liman olarak hizmet verdi. Bu dönemde liman yükleme ve boşaltma hizmetlerine ek olarak, genel kargo, dökme yük, pilotaj, tartı ve atık ve tatlı su satış hizmetleri sağladı.

Ancak liman kapasitesinin zaman içinde yetersiz kalması ve şehir merkezine getirdiği kamyon trafiği sebebiyle Yüksek Planlama Kurulu’nun 28.12.2004 tarihli kararı doğrultusunda TDİ Güllük Limanı’nın 5 kilometre kuzeyine yeni bir yük limanı inşa edilmesine karar verildi. 2006 yılının Haziran ayında Yap-İşlet-Devret modeli ile inşa edilen Yeni Güllük Gemi Yanaşma İskelesi’nin hizmete girmesiyle, yükleme ve boşaltma işlemleri bu yeni limana kaydırıldı.

EN BÜYÜK İKİNCİ LİMAN

1983 tarihinde yapımına başlanan 15 Kasım 1985 tarihinde işletmeye açılan Taşucu Limanı, Mersin Limanı’ndan sonra Mersin ilinin en büyük 2. limanı konumunda olup Türkiye Selülöz ve Kağıt Fabrikası’na (SEKA) ait işletmelerden biri olarak 1984 yılında faaliyete geçen “SEKA Akdeniz İşletmesi Kağıt Fabrikası” olarak faaliyet göstermişti.

2003 yılından itibaren faaliyetine ara verildi ve kağıt fabrikası olarak yapılan özelleştirme çalışmalarından olumlu sonuç alınamayınca Sümer Holding’e devredilerek “Sümer Holding Taşucu Kağıt Sanayi İşletmesi” olarak adlandırıldı. Sonrasında ise faaliyetler durdurulmuş ve işletme kapatılmıştı. 2009 yılında imar planı 'Turizm Tesis Alanı ve Yat Limanı' olarak düzenlendi, ancak bu durum 2013 yılında Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi.

Sümer Holding A.Ş. Taşucu Kağıt Sanayi İşletmesi 23.01.2017 tarihinde TDİ’ye devredildi. Toplam kapalı depolama alanı 9 bin metrekare ve açık depolama alanı ise 118 bin metrekare olarak belirlendi. Kara alanı 291 bin 183 metrekare olan limanda sanayi tesis alanı 714.182,88 ve lojistik tesis alanı ise 329.508,68 metrekare olarak belirlendi. 

İHALE 21 TEMMUZ TARİHİNDE

Her iki limanın da 36 yıl süreyle “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemiyle özelleştirilme ihalesi 21 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek. Güllük Limanı için 1 milyon 500 bin TL ve Taşucu Limanı için ise 15 milyon TL geçici teminat bedeli belirlendi.

İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle “pazarlık usulü” ile gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilişim