Dünyanın dört bir yanından 104 limanın katılımını içeren rapor, limanlarda iptal edilen seferlerin ve birçok yolculuğun askıya alınmasının etkisini hissetmeye devam ederken, operasyonlarda yükselen trendlerden olan ro-ro hizmetlerini de vurguladı.

Raporun ortak yazarlarından profesör Theo Notteboom, “Genel olarak, konteyner sevkiyatı için daha önce belirsiz olan bir durum belirginleşiyor: Bazı ittifaklar hizmetlerini yeniledi, diğerleri iptal kararlarına sadık kaldı.” dedi. “Bazıları tedarikçilerini büyük bölgesel limanlara taşıyor. Yük aktarımı için yeni bir bölgesel kavramlar ortaya çıkacak gibi görünüyor.”

Çoğunlukla Uzak Doğu ile ticaret yollarında boş bekleyen konteyner gemileri bunun sonuçlarını etkilemeye devam ediyor, ancak rapora göre bunun etkisi önceki haftalara göre azalıyor. Limanların üçte birinden fazlası, konteyner gemilerinin limanlara yanaşma oranlarının, yüzde 45’ten son iki haftada yüzde 5 ila 25'lik bir düşüşe gerilediğini bildirdi. Limanların yüzde altısı hala yüzde 25'in üzerinde bir düşüş yaşamaya devam ediyor.

Anket ayrıca, virüsün yayılmasına rağmen, çoğu limanın iş gücünü koruyabildiğini vurgulamaktadır. Ankete katılan limanların sadece yüzde 13'ü liman işçilerinin sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu belirtmiştir. IPHA'ya göre bu, araştırma başladığından bu yana en düşük seviyedir, ancak bazı limanların işgücünün ortalama yaşına bağlı olarak diğerlerinden daha çok işçi sıkıntısı çektiklerini vurguladılar. Raporda, "Birden fazla limanda altmış yaşın üzerindeki işçilerin %30'unun risk kategorisinde olmaları nedeniyle alınan önlemler neticesinde çalışamaz durumdalar ya da süreli izne çıkarıldılar." dedi.

Beklendiği gibi, özellikle ağır darbe alan liman operasyonlarının biri de seyahat ve yolcu gemileri oldu. Bu, çoğu gemi seferinin küresel olarak askıya alınması ve COVID-19 salgını sırasında yolcu hizmetleri üzerindeki sınırlamalardan kaynaklanmaktadır. Raporda, dünya genelindeki limanların yaklaşık üçte ikisinin yolcu gemisi çağrılarında yüzde 50'den fazla bir düşüşle karşı karşıya kaldığı, bazılarının ise yüzde 90'a varan bir düşüşle karşılaştığı belirtiliyor.

Kruvaziyer operasyonları kısıtlı kalırken, ankete göre Finlandiya, Yunanistan, İtalya ve İspanya da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi yolcu taşımacılığındaki kısıtlamaları kaldırdı. Bazıhükümetler kısıtlamaları kaldırırken diğerleri kısıtlamalarına devam ediyor. Ayrıca kısıtlamaları kaldıran hükmetlerin bunların bir kısmını geri getirmesi de bekleniyor. Bu, kruvaziyer trafiğinin son derece kısıtlı kalmaya devam edeceğinin bir göstergesi.

Raporun ortak yazarı profesör Thanos Pallis, “Bazı seyir limanları, sıvı antiseptiklerin yaygın kullanımı, büyük havalandırma fanları ve sosyal mesafeler gibi katı koşullar altında kruvaziyer terminallerini yeniden açtı” diyor. Ancak tam iyileşme ancak ulusal hükümetler tarafından yürürlüğe konan yasaklar kaldırılmaya başlandığında başlayacak.”

IAPH liman operasyonlarını etkileyen önemli faktörlerin düzenli bilgilerini sağlamaya devam etmeyi planlıyor. Bu haftanın verilerinin orijinal dilinde bir kopyası IAPH-WPSP Liman Ekonomik Etki Barometresinde bulunabilir. 

Editör: TE Bilişim