HOPA LİMANI 2012 YILINI REKOR İŞLEM HACMİ İLE KAPATTI

Hopa Limanı’nda yaşanan yönetim değişikliği ardından çalışmaların hızlanması ile 2012 yılında bir önceki yıla göre elleçleme oranı %50 arttı.

HOPA - Son yıllarda gerek ülkemizde, gerekse uluslararası düzeyde isminden sıkça bahsedilmekte olan Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri A.Ş.’de (HOPAPORT) yaşanan hareketlilik göz doldurmaya devam ediyor.

HOPAPORT 2012 rakamlarının açıklanmasından da anlaşılacağı üzere HOPAPORT’ta yaşanan yönetim değişikliği ardından, yeni göreve atanan Meriç Burçin Özer adeta limanın çehresini değiştirdi. Liman sahasında bulunan depoların neredeyse tamamında bir şekilde mal depolanmaya başlanan HOPAPORT’ta açık depolama alanları da ekonomik olarak kullanılmaya başlandı.

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer “Ülkemizin kuzeydoğu ucunda alt yapı ve üst yapısı ile modern bir liman ülkemiz ve bölge ekonomisine katkı için kurulmuştur. HOPAPORT Ciner Grubuna geçtikten sonra yıllar itibariyle sürekli artış gösteren yatırımlar bugüne kadar devam etmiş ve bizlerde belli bir program dâhilinde bu yatırımlarımıza devam ediyoruz. HOPAPORT ciddi bir tanıtım atağına başlamıştır. Bundan dolayıdır ki 2012 rakamlarına bakıldığında toplam liman kapasitesinde %50’ye varan bir artış grafiği ile elleçleme yaşanmıştır. Bu da HOPAPORT için ciddi bir gelişme içinde olduğu kadar gelecek yıllar için HOPAPORT açısından ümit vaat eden bir gelişmedir. Hopa Limanı’nda 2012 yılında yaşanan bu artış gittiğimiz her toplantı ve fuarda kendimizi ve olanaklarımızı gerçekçi boyutu ile anlatmamızda etkili olmuştur.

HOPAPORT, Gürcistan’dan başlayarak BDT ülkelerine, Kafkas ülkelerine, Afganistan’dan Çin’e kadar oluşan coğrafyaya ulaşmada önemli bir STRATEJİK noktadadır. Bizler bu stratejik konumumuzu değerlendirme anlamında çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bizler bugünden yarına hazırlıklı olmak gerekliliğinin bilincindeyiz. Gürcistan ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesine paralel yaşanacak gelişmeler Doğu Karadeniz’de hem deniz ve hem de kara taşımacılığında ciddi bir hareketliliğin 2014 yılından itibaren yaşanmasına neden olacaktır. Şu an Hopa-Batum demiryolu projesinin hayata geçirilememesi birçok fırsatı elimizden kaçırmaktadır. Ümit ediyoruz ki bu projenin hayata geçirilmesi için DKİB (Doğu Karadeniz İhracatçı Birliği) ve DOKA (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) önderliğinde başlamış olduğumuz proje ciddi bir çalışma grubu ile Ankara’da devam edecektir.” diye konuştu.
HOPAPORT Genel Müdürü Özer 2012 yılında Hopa Limanı’nda yaşanan hareketlilikte Kireç, Çimento, Kömür, Bazalt taşı, Buğday, Diesel Oil, Fuel Oil,  Bakır Konsantresi, Genel Kargo, Lif Levha, Proje yükü başta olmak üzere elleçlenen yük çeşitliliğinin artmasının da etkili olduğunu ifade ederek “Biz HOPAPORT olarak şimdi geleceğe bakıyoruz. 2013 yılının ilk 3 ayında da bu hareketlilik devam etmiştir. Hopa Limanı’nda 2013 yılının ilk 3 ayında elleçlenen yük miktarı 2012 yılının ilk 3 ayına göre artmıştır. Biz bu hareketliliğin alt yapısı sağlam ve kalıcı projeler ile devamlılığının sağlanması noktasında çalışmalarımıza ve girişimlerimize ara vermeden devam ediyoruz” dedi.

HOPAPORT 2012 yılı çalışma raporlarının açıklanması ile ortaya çıkan rakamlarda bu yükseliş grafiğinin 2013 ve 2014 yıllarında devam edeceğini gösterdi. 2010 yılında HOPAPORT Limanı’nda elleçlenen yük miktarı 566.789 Ton iken, bu rakam 2011 yılında 576.698 Ton olarak gerçekleşti. HOPAPORT’ta 2012 yılında başlatılan hamle ile yılık elleçlenen tonaj miktarı 853.927 Ton olarak gerçekleşmesi de Hopa Limanı’nın geleceğinin ne kadar açık olduğunun bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Editör: TE Bilişim