320 uçakla dünyanın en büyük 7. havayolu şirketi olan Çinli HNA, ACT Havayolları’nın yüzde 49’unu aldı. HNA, Zeytinburnu Yat Limanı’na ortak olmak için de görüşüyor.

Çin’in üçüncü, dünyanın ise 7. büyük havayolları grubu HNA, Avrasya bölgesindeki etkinliğini artırmak için Türkiye’ye yatırım yapmaya devam ediyor. 2008 yılında Türk uçak bakım-onarım şirketi myTECHNIC’e ortak olan HNA, şimdi de Yavuz Çizmeci’nin sahip olduğu havayolu kargo şirketi ACT’nin yüzde 49’unu 25 milyon dolara satın aldı. Türkiye’ye havayolu ile giren HNA’nın yeni hedefi ise liman kurmak ve işletmek.

Ortaklığın duyurulduğu toplantıda konuşan HNA Group Direktörü Tan Xiangdong, “Türkiye’de emlak sektörüne girmek istiyoruz. İlk işimiz kruvaziyer limanı inşası olmalı” dedi. ACT’nin Kurucusu ve CEO’su Yavuz Çizmeci, HNA’nın bundan sonraki tüm yatırımları kendisiyle birlikte yapacağını belirterek, “Zeytinburnu Yat Limanı projesi ile ilgileniyoruz. İhaleyi kazanan Rönesans İnşaat ile görüşüyoruz. Projedeki otellere ya da limana değil tamamına ortak olmak için talibiz” diye konuştu.

220 uçak siparişi var

7 yıl önce Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin sadece 2 milyar dolar olduğunu hatırlatan Çizmeci, iki ülke arasında bir hava ve deniz yolu ağı kurmak istediklerini belirterek planlarını şöyle anlattı: “Bu yıl iki ülkenin ticareti 17 milyar dolara ulaştı. 8 yıl içindeyse ticaretin 50 milyar dolara çıkması bekleniyor. HNA’nın 90 yük gemisi ve 320 uçağı var. Grup 220 yeni uçak siparişi daha verdi. Tüm bu uçak ve gemilerle iki ülkenin ticaretine köprü olmak istiyoruz. HNA Türkiye’yi Avrupa ve Afrika bölgesine yayılmak için kullanacak.”

Çizmeci, ACT’nin mevcut 6 uçağına ek olarak HNA’dan 3 Boeing 747-400 kargo uçağı daha geleceğini açıkladı. Çizmeci’nin verdiği bilgiye göre bu sayı ile ACT bu yıl sonunda Türkiye’nin en büyük havayolu kargo şirketi olacak. ACT iki yıl içinde de HNA ile birlikte Avrupa’da kargoda liderlik koltuğuna oturacak.

‘1 milyon Çinli gelse yeter’

Yavuz Çizmeci 10 yıl içinde 50 milyon Çinli’nin ülke dışına turist olarak çıkacağını söyledi. HNA Group ile bu turistlerin yüzde 2’sini yani 1 milyon turisti Türkiye’ye çekmeyi hedeflediklerini belirten Çizmeci, “Bu rakamla Türkiye’de yeni otel yatırımı bile gerekebilir” dedi. HNA Group Direktörü Tan Xiangdong ise Çin’deki 12 havalimanı işletmesi ve turizm acentalarıyla turizmin gelişmesine katkıda bulunacaklarını vurguladı.

Editör: TE Bilişim