"Kruvaziyer limanı konusunda hızlı olmazsak, gemiler kaçacak" 

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer limanı yapımı konusunda İzmir'in elini çabuk tutması gerektiğini, aksi taktirde mevcut gemilerin başka limanlara gidebileceğini söyledi.

İZTO'nun aylık olağan meclis toplantısında konuşan Demirtaş, dünyada toplam kruvaziyer yatak kapasitesinin bir yılda yüzde 24 büyümesinin planlandığını, Karayiplerden sonra en fazla tercih edilen Akdeniz'de bu gemilerin 95 limana uğradığını, büyüyen pazar nedeniyle 11 limanın genişletme, terminal ve rıhtım yatırımı yaptığını kaydetti.

Bu konuda büyük bir yarış olduğuna dikkati çeken Demirtaş, 2012 yılında Akdeniz'de gezen kruvaziyer yolcu sayısının 23 milyonu aşmasının beklendiğini, bu sayının en az dörtte birinin, yani 5 milyon kişinin İzmir'e gelebileceğini ifade etti.

Demirtaş, bir kruvaziyer limanı yapımı konusunda İzmir'in elini çabuk tutmasının gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

''Şu anda İzmir'de yanaşacak liman olsa, aynı anda 4 gemi gelebilecek talep ve potansiyel var. Yerimiz olsa yanaştırabileceğiz. İzmir, liman konusunda elini çabuk tutmalı, bir an önce kendi limanını kurmalıdır. Büyükşehir belediye başkanımız en kısa sürede bu konuyu gündeme almalı ve proje sürat kazanmalıdır. Yoksa gemiler başka limanlara kaçacak. Bu konuda isim vermek istemiyorum ama temaslar var. Geri kalırsak elimizden kaçırabiliriz.''

Mecliste, yönetim kurulunun, kruvaziyer limanı yapımı konusunda harcama yapmasını eleştiren Alaattin Yüksel'in sözlerini değerlendiren Demirtaş,

''Biz laf değil, çözüm üreten bir odayız. Kruvaziyer limanıyla ilgili projeyi yaptırdık. Öneriyi yapıyoruz, çözümü de üretiyoruz. Ancak İzmir'de şu anda henüz nerede yapılacağıyla ilgili bir konsensus yok. 'Niye masraf ediyorsun, odanın görevi değil' diyor. Yapmayalım, sadece konuşalım mı? Bir proje yapıp, bir şeyler yapmaya kalktığımızda eleştiriliyoruz. Meclisimiz 'kruvaziyer çalışması yapılmasın' kararı verirse biz de yapmayız'' dedi.

Demirtaş, Libya ile ticaretin gelişmesi için geçmişte büyük çaba gösterdiklerini, bu ülkeyle vizenin kalkmasının, yeni projelerin geliştirilmesi konusunda kendilerini harekete geçirdiğini söyledi. Demirtaş, daha önce planladıkları ancak hayata geçiremedikleri Doğu Akdeniz Turizm ve Ticaret Projesi'ni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını, destek beklediklerini aktardı.

Konuşmasında İzmir'de DTP konvoyunun geçişi sırasında yaşanan olaylara da değinen Demirtaş,

''İzmir, DTP'nin gelişi dolayısıyla tüm medyanın gündeminde. İzmir için köşe yazarları güzel yazılar yazıyorlar. Ama keşke böyle bir olay olmasaydı, böyle yazılar da yazılmasaydı'' dedi.

Bir üyenin ''keşke gelmeselerdi'' demesi üzerine Demirtaş, ''Demokrasi her tür fikrin savunulduğu bir ortamdır ama yolu ve yöntemi bu değil. Demokrasiye herkesin ihtiyacı var ama herkesin de birbirine saygılı olması gerekiyor'' diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim