Yılda 400 geminin yanaştığı İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulu bulunan İDÇ Liman İşletmeleri, ‘Güvenli Liman Projesi’nin ‘Başlangıç Vuruşu’nu yaptı. Projenin serüveni 600 gün sürecek.

İDÇ Liman İşletmeleri’nin, iş güvenliği kapsamında ele aldığı Güvenli Liman Projesi’nin ‘Başlangıç Vuruşu’  Nemrut Körfezi’ndeki İDÇ Limanı’nda düzenlenen törenle başladı.Törende yapılan konuşmalarda; Projenin hedefinin iş güvenliği kapsamında yapılması gerekenlerin çalışanlar tarafından benimsenmesi ve uygulanması; işletme var oldukça iş güvenliğinin sağlanması ve kazasız iş günü sayısını maksimize etmek olduğu ifade edildi. İş Güvenliği kültürünün oluşturulmasına yönelik projenin startı İDÇ Liman İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Baştuğ başta olmak üzere İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. İştiraklerinin ve komşu  işletme yöneticilerinin katılımı ile verildi. Toplantıya, İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyeleri ve liman çalışanları katıldı.Temelini çalışan personelin güvenliği konusunun oluşturduğu proje 600 gün sürecek. Projenin sonunda verilen mesajlara uyan, hiç kaza yapmayan ve böylece hedeflere ulaşan birimlere çeşitli ödüller verileceği açıklandı.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ANLAŞ: “BUGÜN SADECE BİR ÇOCUK DOĞDU”


Eğitimlerde iş güvenliğinin 3 temel öğesi olan Devlet, İşveren ve İş Gören unsurundan bahsettiklerini söyleyen İş Güvenliği Uzmanı Ahmet Serdar Anlaş, işletmelerin iş kazaları sonrasında üç şekilde davranış sergileyebileceğini ifade ederek;  “İşletmeler iş kazaları sonrası ya hiç bir şey olmamış gibi devam eder, ya her iş kazasının meydana gelmesinden sonra tekrar etmesini önlemeye yönelik faaliyetleri gerçekleştirip çalışmalarına devam eder, ya da bu projenin hedefinde olduğu gibi yönetici ve iş görenin birlikte çalışması ile iş kazası meydana gelmeden gerekli tedbirlerin alınması sureti ile faaliyetlerini gerçekleştirir. Devlet var,iş veren var, iş gören var. Peki biz bu İş Güvenliği Helvasını neden yemeyelim? Biz bu helvayı bugün startı verilen proje ile yemeye başladık. İDÇ Liman İşletmeleri birinci sınıf işletme olma yönündeki iradesini ortaya koyarak bu projeyi başlattı. İDÇ içinde bu işi yapıyor olmak belki de yapılabilecek en iyi yerlerden bir tanesi. Çalışanlar da çok istiyor. Bugün sadece bir çocuk doğdu. Annesi yönetim, babası çalışanlar olan bir çocuk. Bundan sonra bu çocuğu daha sağlıklı bir biçimde büyütmek bizim elimizde” şeklinde konuştu.

İDÇ LİMAN MÜDÜRÜ BÜLENT NEREDE: “600 GÜNLÜK ATEŞE SADECE BİR KIVILCIM ÇAKTIK”

Güvenli Liman Projesi için, istek, düşünce ve beklentilerini anlatan İDÇ Liman Müdürü Bülent Nerede, “Türkiye’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın  ISPS kod kapsamına uyan 183 adet Liman tesisi var. Amacımız, bu liman tesisleri içerisinde teknik emniyet kurallarını çalışma hayatına yerleştirebilen en iyi Liman Tesisi olabilmek. Bu proje ile Limancılık sektörüne farkındalık katarak, çalışma hayatındaki kaliteyi arttıracağız. Biz, 600 günlük ateşe sadece bir kıvılcım çaktık. Risk analizlerini yapabilen bilinçli elemanlar yetiştirerek bu amacımıza ulaşacağımıza inanıyoruz. Tüm çalışanlar bu heyecanı benimsemeli ve heyecanı içinde hissetmeli diye düşünüyorum. Yasal gerekliliklerin üzerinde bir çalışma yapıyoruz. Hedefimiz buradaki çalışmalarımızı sonuçları ile beraber 2014′ te Frankfurt’ta yapılacak olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’ne taşımak” dedi.

İŞKUR BÖLGE MÜDÜRÜ KADRİ KABAK : “İŞİN YANINDA GÜVENLİ BİR İŞ DE  ÖNEMLİ BİR UNSUR”


İzmir Çalışma ve İşkur Bölge Müdürü Kadİr Kabak ise çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğinin en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, “İş sektörlerini kendi arasında kolaydan zora doğru sıraladığımızda en zorlu işler başlığı altında demir çelik sektörü, maden sektörü gibi sektörler yazılabilinir. Ancak dünyanın en zor işi arkadaşlar işsizlik, insanların pazartesi  günleri  yatağından kalktığında gidebileceği bir işinin olması çok çok önemli.Tabi bu işin yanında güvenli bir iş’te önemli bir unsur. Geçtiğimiz sürece baktığımızda çalışma hayatı ve endüstri ilişkileri yeni  bir süreç  yeni bir ivme kazanmıştır. Bundan önce çalışma hayatında mevzuatlarla serpiştirilmiş olan iş sağlığı ve güvenliği geçtiğimiz haziran ayı içerisinde yeni bir ivme kazandı. Ve iş sağlığı ve güvenliğine  olan duyarlılık neticesinde  özel bir iş sağlığı ve güvenliği yasası çıkardık. Burada.bu projelerle ki temel amaç, iş kazası sayısını biraz daha azaltabilirliyiz. 2002′de yaklaşık yüzde17-18 olan kaza sıklığımız yüzde 7′lere, yüzde 8′lere düştü. OECD ortalamasına baktığımızı da bu rakam yüz bide 4. Ülkemizde her gün yaklaşık 4 vatandaşımız hayatını kaybediyor. Bir o kadar kişi iş göremez duruma düşüp sakat kalıyor. Daha önce İzmir Demir Çelik’i yetkilileri hazırladığımız programa katılmışlardı. O zamanda duyarlıklarını görmüştüm. Ben burada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum “diye konuştu.Tören, verilen kokteyl ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim